Προγραμματισμός για τριμερή Σλοβενίας-Ιταλίας-Κροατίας για την ΑΟΖ στην Αδριατική

Χάρτης της Αδριατικής Θάλασσας
Χάρτης της Αδριατικής Θάλασσας / Πηγή: Googlempas

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Ιταλίας, Anže Logar και Luigi di Maio αντίστοιχα, συναντήθηκαν την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τις οποίες η Ιταλία και η Κροατία σκοπεύουν να οριοθετήσουν στην Αδριατική Θάλασσα. Συμφώνησαν ότι θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση για το θέμα μαζί με τον Κροάτη ομόλογό τους Goran Grlić Radman το συντομότερο δυνατό.

Οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της προετοιμασίας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Σλοβενίας, Ιταλίας και Κροατίας στις αρχές του 2021 με σκοπό τη συζήτηση ευκαιριών συνεργασίας στον τομέα της Αδριατικής. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας στην Αδριατική Θάλασσα, την οικονομική συνεργασία, την «μπλε οικονομία» και τη συνδεσιμότητα. Ο εκπρόσωπος της Σλοβενίας τόνισε ότι «είμαστε ενωμένοι με την Ιταλία και την Κροατία στο όραμά μας για την Αδριατική Θάλασσα, η οποία θα συνδέει ανθρώπους και θα αποτελεί πηγή πλούτου και ευημερίας για όλους.»

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ιταλική πλευρά θα ενημερώσει τη Σλοβενία ​​σχετικά με την πορεία της νομοθετικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο αναφορικά με τη διακήρυξη της ΑΟΖ στην Αδριατική. Η ιταλική πλευρά διαβεβαίωσε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και με την πλήρη συνεργασία της Σλοβενίας και της Κροατίας για την εξασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου προστασίας της Αδριατικής Θάλασσας.

Οι υπουργοί Logar και di Maio επικεντρώθηκαν σε μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Συζήτησαν επίσης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μέσο ανάκαμψης που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας την ταχεία εφαρμογή του. Τόνισαν τη σημασία των περιοριστικών μέτρων για τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ζητώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μέτρων ανακούφισης για τον συνοριακό πληθυσμό.

Ο υπουργός Logar παρουσίασε τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη σχεδίων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης. Μία από τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας θα είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, με τη Σλοβενία ​​και την Ιταλία να τονίζουν τη σημασία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής προοπτικής για την περιοχή, παράλληλα με την εκπλήρωση των όρων ένταξης.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες συζητήσεις που διεξάγονται εντός της Ένωσης για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Δυτική-Βαλκανική και τη μεσογειακή οδό μετανάστευσης και τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρχών ασφαλείας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Σλοβενία ​​και η Ιταλία διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις, εξωτερικευόμενες μέσω του τακτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Στον τομέα της διακυβερνητικής συνεργασίας, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Υπουργών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, πιθανώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο Logar υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για θέματα που αφορούν τα δύο εθνικές κοινότητες, τονίζοντας την εκπροσώπηση της σλοβενικής μειονότητας στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ibna

Δείτε ακόμα...