Προς νέο ρεκόρ οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ: Το 45% των αμυντικών δαπανών σε εξοπλιστικά

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ανέφερε στην ομιλία του την ανάγκη «ενίσχυσης» των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου έκανε καθαρό για ποιον και τι χρυσοπληρώνει ο λαός εξοπλισμούς.

«Η Ελλάδα αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών, αποτελεσματικών και πλήρως εξοπλισμένων Ενόπλων Δυνάμεων τόσο για την αποτροπή υφισταμένων και αναφυόμενων απειλών καθώς και αναθεωρητικών τάσεων, όσο και για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις δομές και στους μηχανισμούς ασφαλείας του ΝΑΤΟ», τόνισε ο υπουργός.

Μίλησε δε για «αναβάθμιση του ρόλου μας στο ΝΑΤΟ», θυμίζοντας ότι «η χώρα μας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση του ιδιαίτερα αυξημένου επιπέδου φιλοδοξίας, του “level of ambition”, της Συμμαχίας διαθέτοντας 3,7% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες κατά το έτος που μας πέρασε, καθώς και με τη διοχέτευση του 37% από αυτές τις αμυντικές δαπάνες σε έρευνα, ανάπτυξη και προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων». Και πάνε ακόμα υψηλότερα (και ακριβότερα). Εδωσε, συγκεκριμένα, το στοιχείο ότι «τα παραπάνω ποσά για το τρέχον έτος θα αυξηθούν και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ και σε 45% περίπου για προμήθειες οπλικών συστημάτων αντιστοίχως».

Δείτε ακόμα...