Προς τους Ναύτες της Β’ ΕΣΣΟ/2020 του Πολεμικού Ναυτικού

Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού-πλοίο
Πηγή: Eurokinissi

Από τις 11/6 ξεκίνησε η κατάταξη της Β’ ΕΣΣΟ/2020 του Πολεμικού Ναυτικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΟΡΟΣ, ένα μήνα αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω του κορονοϊού. Tην περασμένη βδομάδα παρουσιάστηκαν όσοι είχαν τύχει αναβολής λόγω υγείας και από σήμερα 15/6 μέχρι και τις 19/6 θα παρουσιάζονται οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι ναύτες. Είναι η πρώτη ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού που παρουσιάζεται μετά την καραντίνα.

Ναύτες - Παρέλαση

H ανησυχία για τους νεοσύλλεκτους και τις οικογένειές τους είναι αυξημένη λόγω του κορονοϊού. Η συγκέντρωση εκατοντάδων ναυτών στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΟΡΟΣ καθιστά επιτακτική και αναγκαία την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων. Το ίδιο ισχύει και για τα Πλοία και για τις Υπηρεσίες που θα μετατεθούν οι νέοι ναύτες. Η παραπάνω ανησυχία έρχεται να προστεθεί στον φυσιολογικό προβληματισμό που έχουν οι περισσότεροι νέοι σήμερα για την όξυνση των πολεμικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων ενέργειας και εμπορευμάτων. Έρχεται να προστεθεί στον προβληματισμό που έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για το πως θα τα βγάλουν πέρα στη θητεία τους εν μέσω της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που ήρθε πριν καλά καλά τελειώσει η προηγούμενη.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, το διάστημα που μας πέρασε κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και μετά αναδείχθηκαν πολλές φορές οι μεγάλες ελλείψεις σε απαραίτητα είδη και μέσα για την προστασία της υγείας των ναυτών παρά τις διακηρύξεις του Υπουργού Άμυνας για το αντίθετο. Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις, που ναύτες τόσο από πλοία όσο και από υπηρεσίες ξηράς και νησιά, έφταναν να καταγγέλλουν την έλλειψη μασκών και γαντιών, τον συνωστισμό, την σχεδόν μηδενική διενέργεια τεστ ακόμα και σε άτομα που εμφάνιζαν συμπτώματα αλλά δεν νοσούσαν βαριά.

Ναύτες στο ΚΕ Πόρος

Ακόμα, ναύτες που υπηρετούσαν στα νησιά της παραμεθοριού και χρειάστηκε να μείνουν εκεί πάνω από δυόμισι μήνες, κάνοντας σχεδόν καθημερινά υπηρεσίες, παρέμειναν εκεί κι άλλες 2-3 βδομάδες μετά την λήξη της καραντίνας περιμένοντας εντολή από το ΓΕΝ που να επιτρέπει την μετακίνησή τους. Η εντολή έφτασε μόνο αφότου βγήκαν στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκαν και αφού δεν λύθηκε το πρόβλημά τους, δημοσίευσαν την διαμαρτυρία τους. Κι όταν τελικά τους δόθηκε άδεια, ήρθαν αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια των ακτοπλοϊκών εταιρειών που τους αρνούνταν το ένα κρεβάτι σε τετράκλινη καμπίνα που δικαιούνται και είτε αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κατάστρωμα είτε να πληρώσουν για το κρεβάτι τους, ενώ οι διοικήσεις δήλωναν ανίκανες να δώσουν λύση.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα οι ναύτες δεν τα αποδέχτηκαν καρτερικά, στο όνομα της καραντίνας και της δύσκολης συγκυρίας. Αντίθετα διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους όπως έπρεπε μέσα στα πλοία και τις υπηρεσίες τους και μας έγραψαν για αυτά. Αυτοί οι ναύτες απέδειξαν έμπρακτα πως κανένας στρατευμένος νέος δεν είναι μόνος του και έδειξαν τον δρόμο και στους επόμενους. Το ΚΚΕ αφουγκραζόμενο τα προβλήματα των ναυτών προχώρησε σε σειρά ερωτήσεων στην βουλή.

Ναύτες Πολεμικό Ναυτικό Κωπηλάτες

Η νέα σειρά καλείται να υπηρετήσει σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που εκδηλώνεται. Η οικονομική στήριξη που παραδοσιακά τους παρέχει η οικογένειά τους θα αδυνατίσει σημαντικά. Το μηδαμινό ποσό των 8,62€ τον μήνα δεν μπορεί να λογαριαστεί πλέον ούτε ως αστείο. Η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των νέων στρατευμένων με ικανοποιητικό μισθό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θητείας τους. Ταυτόχρονα για όλους τους στρατευμένους κι ειδικά για όσους ήταν άνεργοι πριν τη θητεία τους, να παγώνουν χρέη και δάνεια και να λαμβάνουν επίδομα με την απόλυσή τους για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι.

Επιπλέον, οι νεοσύλλεκτοι ναύτες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι προκλητικές ενέργειες από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης με την ευθεία αμφισβήτηση συνθηκών ακόμη και για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ο πόλεμος νεύρων στα θαλάσσια σύνορα στο ανατολικό Αιγαίο, η χρησιμοποίηση των προσφύγων στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ- Τουρκίας και οι εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην περιοχή Νότια της Κρήτης που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σάρατζ με το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ανησυχεί και πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η αστική τάξη της χώρα μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την παρουσία των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας, που αποτελούν ορμητήρια επιθέσεων των ιμπεριαλιστών σε άλλους λαούς. Ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμμετέχει σταθερά στην ΝΑΤΟϊκή δύναμη της SNMG-2, στέλνει φρεγάτες στο Λίβανο στα πλαίσια της UNIFIL, συμμετέχει με μία φρεγάτα στην επιχείρηση “IRINI” στη Λιβύη, συμμετέχει κάθε χρόνο σε δεκάδες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις όπως η Sea Guardian, η Breeze κα. Ο Ναύσταθμος της Σούδας τροφοδοτεί και φιλοξενεί διαρκώς ΝΑΤΟϊκά πλοία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ΝΑΤΟϊκά οπλοστάσια της Μεσογείου.

Χρειάζεται, λοιπόν, να καταγγελθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός της διασφάλισης της ειρήνης μεταξύ των λαών. Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Κάτω απ’ αυτή την ομπρέλα έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα απίστευτο γκριζάρισμα στο Αιγαίο και φουντώνει η τουρκική προκλητικότητα που απαιτεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την μερίδα του λέοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορκωμοσία Ναύτες 2020

Οι νεοσύλλεκτοι ναύτες που παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, οφείλουν να έχουν όλα τα παραπάνω στο μυαλό τους και να διεκδικήσουν πρώτα από όλα την διασφάλιση της υγείας της δικιάς τους και των συναδέλφων τους, να διεκδικήσουν την τήρηση των δικαιωμάτων τους και την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών τους που αναπόφευκτα δεν θα μπορούν να καλύψουν οι οικογένειες τους λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να αντιδράσουν σε κάθε φασιστική και ρατσιστική ρητορική και πρακτική που θα αντιμετωπίσουν, να διεκδικήσουν η θητεία τους να έχει νόημα και να εκπαιδευτούν σωστά σε όποια ειδικότητα λάβουν, να διεκδικήσουν την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό που βάζει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ίδια τη ζωή του Ελληνικού λαού.

Καλή θητεία και καλές θάλασσες.

ΗΜ

Δείτε ακόμα...