Πρόταση Κατάρ για μεσολάβηση στην κρίση με το Ιράν

Μπλέκεται το «κουβάρι» των αντιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου, στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων πλούσιων αραβικών μοναρχιών της περιοχής με το Ιράν και τα σχέδια των ΗΠΑ για διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων πέραν της Μέσης Ανατολής, προς την Ασία και την Κίνα, δημιουργώντας ένα «τείχος» απέναντί της.

Χτες, ελάχιστες μέρες μετά την πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης των μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, δήλωσε στο «Bloomberg» ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις που έχουν με το Ιράν αραβικές χώρες.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να διαμεσολαβήσει η χώρα του στις διαπραγματεύσεις – η οποία έχει στο έδαφός της τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση σε όλη την περιοχή. «Αυτό είναι επίσης μία επιθυμία που συμμερίζονται και άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)», δήλωσε ο ίδιος.

Δήλωσε επίσης ότι το Κατάρ θέλει την έναρξη συνομιλιών και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Σχολιάζοντας ξεχωριστά το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε ότι το Κατάρ θα διευκολύνει τη διεξαγωγή τους αν του ζητηθεί και θα υποστηρίξει οποιονδήποτε επιλεγεί για να το πράξει. «Θέλουμε την επίτευξή της, θέλουμε να δούμε τη συμφωνία αυτή να συμβαίνει» δήλωσε ο ίδιος, για ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ του Ιράν και της Νότιας Κορέας, προκειμένου να απελευθερωθεί ένα τάνκερ που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα «Brookings», που στηρίζει το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, σε ανάλυσή του επισήμανε πως οι πρόσφατες κινήσεις «καλής θέλησης» του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας και διαδόχου πρίγκιπα στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τόσο σε σχέση με την αποκλιμάκωση της έντασης των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, όσο και η βούλησή του να προβεί εκουσίως σε κινήσεις για την «σταθεροποίηση» προς τα πάνω των διεθνών τιμών πετρελαίου, αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή του να τα πάει καλά με τη νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Και όλα αυτά, γιατί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο γνωρίζει πως πρέπει να ακολουθήσει μία «ρεαλιστική» ευελιξία στις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, διαφορετικά πιθανά θα γίνει αποδέκτης πιέσεων από την Ουάσιγκτον στον όνομα τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις με το Ιράν και τα πλάνα για «διαφοροποίηση» των πηγών πλούτου της χώρας και απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Απο την πλευρά του το Ιράν, χτες συνέχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια, πραγματοποιώντας χερσαίες και αεροπορικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων του στρατού κατά μήκος περιοχών που βρέχονται από τον Κόλπο του Ομάν.

Ενώ απο την άλλη, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χτες, παραμονή της λήξης της θητείας του, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον βασιλιά του Μπαχρέιν, της χώρας του Κόλπου που φιλοξενεί τον 5ο αμερικανικό Στόλο και η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η απονομή έγινε «σε αναγνώριση» της «στέρεης εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών και της «απόφασης εγκαθίδρυσης πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...