Πυρκαγιά στη Λακωνία: Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές

Στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αν. Μάνης στη Λακωνία περιόδευσε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Γιάννης Κελάρης, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αν. Μάνης Δημήτρης Αναστασάκος και στελέχη της ΤΕ της Λακωνίας.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τις Αιγιές και συνεχίστηκε στα χωριά Καρβελάς, Μυρσίνη, Κονάκια και Πλάτανος. Στο διάστημα αυτό συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους των παραπάνω χωριών καθώς και με πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς

Μέσα από τις συζητήσεις αναδείχτηκαν τα εξής:

  • Η φωτιά αφού έκαιγε επί 4 ημέρες σταμάτησε την 5η ημέρα όταν είχε φτάσει στη θάλασσα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης εναέριων μέσων και ικανού αριθμού πυροσβεστικών δυνάμεων που θα σταματούσαν τη φωτιά πριν προλάβει να εξαπλωθεί. Σε μια έκταση μήκους 60 χιλιομέτρων κάηκαν σπίτια, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, ζώα και τα 2/3 της παραγωγής σε ελαιόδεντρα.
  • Ο λαός της περιοχής έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών από την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, με την παντελή απουσία μέτρων πρόληψης, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, με τον ελλιπή και ασυντήρητο στόλο οχημάτων και την έλλειψη συντονισμού όλων αυτών και το μόνο επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».
  • Οι οικισμοί γλίτωσαν τα χειρότερα χάρη στην αυτοθυσία των ίδιων των κατοίκων, των εθελοντών και των πυροσβεστών που με πενιχρά και αυτοσχέδια μέσα έσωσαν σπίτια και περιουσίες.

Αγώνας για μέτρα στήριξης και αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά έργα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μέσα από Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων, Σωματεία και μαζικούς φορείς να οργανώσουν τον αγώνα και να απαιτήσουν άμεση καταγραφή των ζημιών και στο να αποζημιωθούν στο 100% για την καταστροφή στις υποδομές και στην απώλεια του εισοδήματος για φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ακόμη ανέδειξε την άμεση ανάγκη να μπουν στο κέντρο της διεκδίκησης τα μέτρα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα που ακολουθούν τέτοιες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας υπάρχει το βασικότερο μέτωπο της φωτιάς

«Στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας υπάρχει το βασικότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Επίσης, ανέφερε ότι «σημειώθηκε μία αναζωπύρωση στην περιοχή του Κρυονερίου, αλλά οι πυροσβεστες πρόλαβαν να την περιορίσουν».

Ενώ δήλωσε ότι «υπάρχουν καμένα σπίτια και ίσως να είναι περισσότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες».

Δείτε ακόμα...