Πυρκαγιά στη Σάμο: Σε εξέλιξη η φωτιά που ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης

Πυροσβεστική - Πυρκαγιά στη Σάμο 15-16/7/2021
Πηγή: Eurokinissi

Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Πέμπτη στη Σάμο. Η φωτιά καίει μεταξύ των οικισμών Μυτιληνιοί – Βουρλιώτες – Κοκκάρι – Μαυρατζαίοι. Από το πρωί έχουν αρχίσει ξανά οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.  Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είχε διανύσει περί τα 12 χιλιόμετρα, μέχρι και το Κοκκάρι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς, καθώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε δύσβατο σημείο με πολλές χαράδρες, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα ενώ προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Ακόμη συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις περιοχές που πλήττονταν από τη φωτιά βρίσκονταν μέλη του ΚΚΕ που βοηθούσαν στο έργο της κατάσβεσης, καθώς και κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου, με επικεφαλής τον Κώστα Τζίχα, δημοτικό σύμβουλο.

Οι εστίες της φωτιάς ήταν πολλές και διάσπαρτες μεταξύ των οικισμών Βουρλιώτες και Κοκκάρι. Ο οικισμός δεν είναι κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν «πνιγεί» από τους καπνούς, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσής τους, ανάμεσά τους του ξενοδοχείου «Αρίων» και του ξενοδοχείου «Καλυδών». Σύμφωνα με πληροφορίες απομακρύνθηκαν συνολικά 210 άτομα, 168 από το ένα ξενοδοχείο και 42 από το άλλο.

Λόγω του ότι η μεγάλη πυρκαγιά πλησίαζε σε σημείο υδροδότησης, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ανατολικής Σάμου ζητούσε την ελάχιστη χρήση πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Κοκκαρίου, καθώς και στην πόλη της Σάμου. Άλλωστε, με δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ της Σάμου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ι. Σταμούλης, συντονιστής επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Κρήτη, χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Όπως είπε «είναι διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς στους Βουρλιώτες και η πυρκαγιά λόγω των ανέμων έχει κατεύθυνση νότια, προς το βουνό».

Το μέτωπο κινούνταν προς το χωριό Μυτιληνιοί, με τη βοήθεια των βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στο νησί, και εκτός από τις πολλές διάσπαρτες οικίες απειλούσε και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονταν στο διάβα του. Επιπλέον, ήταν μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά μέχρι τη δύση του ηλίου, όταν και θα αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα.

Καταγγελίες ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν δύο ώρες να φτάσουν στο νησί

Αξιοσημείωτες είναι καταγγελίες ότι εναέρια μέσα καθυστέρησαν δύο ώρες να φτάσουν στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι καταγγελίες αυτές είναι σχετικές με το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια τα «Canadair» που στάθμευαν στη Σάμο έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα. Από την πλευρά της η Πυροσβεστική ανέφερε πως έχει αντικατασταθεί η δύναμη των «Canadair» με δύο ελικόπτερα, με το ένα όμως να έχει και χρέη μεταφοράς των πεζοπόρων τμημάτων σε όλη την Ανατολική Ελλάδα, ακόμα και στην Κρήτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 7 το βράδυ της Πέμπτης εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 458 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, 7 αεροσκάφη (4 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 5 ελικόπτερα.

Δείτε ακόμα...