Πυρκαγιά στην Πεντέλη: «Δύσκολη» σε «εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες» – Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα

Πυροσβεστική - Καίγεται σπίτι - Ντράφι - Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022
Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για «δύσκολη» πυρκαγιά, με ανέμους που άλλαζαν συνεχώς διευθύνσεις και ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, και μέσα στη νύχτα επικρατούσαν «εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στην έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε για τα μέτωπα που καταστρέφουν ότι βρεθεί στο πέρασμά τους στην Πεντέλη. Τρεις Πυροσβέστες κι εννέα πολίτες νοσηλεύονται με ελαφριά εγκαύματα. Βρέθηκε νεκρός κάτοικος στην Παλλήνη.

Με κλαριά και λάστιχα προσπαθούν, σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι να σβήσουν τις διάφορες εστίες που κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, από χθες το απόγευμα στην Πεντέλη. Ίδιο είναι και το σκηνικό σήμερα το πρωί στην Παλλήνη, με τη φωτιά να έχει περάσει τη Λ. Μαραθώνος στο ύψος του νυχτερινού, όπως αποτυπώνεται και στο βίντεο όπου διαπιστώνεται και η έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα και πως σύντομα θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού άλλα τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Σε ότι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, αυτές πλέον φτάνουν τους 485 πυροσβέστες με 120 οχήματα (μαζί με τις δυνάμεις από άλλες περιφέρειες) και 28 πεζοπόρα τμήματα του Σώματος. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες αλλά και γκρέιντερ της Τοπικής Διοίκησης καθώς και δυνάμεις του Στρατού. 

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση ανθρώπινης ζωής» αλλά και η προστασία τόσο των περιουσιών τους όσο και των κρίσιμων υποδομών είπε προσθέτοντας πως μέχρι τώρα, έχει γίνει επιχείρηση απομάκρυνσης συνολικά 600 ατόμων.

Τέλος, ανακοίνωσε πως υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες που θα καταγραφούν πλήρως όταν θα ελεγχθεί η πυρκαγιά. 

Νωρίτερα χθες:

Ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Πεντέλης που είδαν για πολλοστή φορά να κινδυνεύουν από τις φλόγες και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων δασοπροστασίας. Όλα αυτά σε μια περιοχή που έχει καεί ξανά και ξανά και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά παραμένει εντελώς αθωράκιστη.

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. Οι φλόγες είχαν μπει μέσα στο Ντράφι, όπου ήδη έχουν κάψει σπίτια. Μάλιστα, το άλλο μέτωπο κατευθύνθηκε προς περισσότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ανθούσα και το Πικέρμι. Εκτός από το Ντράφι είχε ζητηθεί η εκκένωση της Ανθούσας και των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι (κοντά στο Πικέρμι).

Εκκενώθηκε επίσης το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αποφασίστηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν με το φως της μέρας 15 αεροπλάνα και εννέα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης (από το νοσοκομείο 414 ως τον «Άγιο Πέτρο») αλλά και στη συμβολή των οδών Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς το Ντράφι, ώστε να διευκολυνθούν τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και οι κάτοικοι που φεύγουν από τις περιοχές τους. 

Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα χθες Τρίτη κοντά στο Ντράφι

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Νταού Πεντέλης, κοντά στο Ντράφι. Οι φλόγες, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατάφεραν να «γιγαντωθούν» γρήγορα και να πάρουν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις, σχηματίζοντας πολλά μέτωπα. 

Οι κάτοικοι του Ντράφι κλήθηκαν μέσω μηνύματος «112» να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκεί, η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να προκαλέσει ζημιές σε αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και κατοίκων που παρέμειναν στην περιοχή για να σώσουν τα σπίτια τους. 

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή έχει βρεθεί στην περιοχή κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΤΟ Βορείου Τομέα του Κόμματος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά στο Ντράφι της Πεντέλης, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 - Στην περιοχή κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΤΟ Βορείου Τομέα του Κόμματος και ο Γιάννης Γκιόκας, Βουλευτής του ΚΚΕ
Πυρκαγιά στο Ντράφι της Πεντέλης, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 – Στην περιοχή κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΤΟ Βορείου Τομέα του Κόμματος και ο Γιάννης Γκιόκας, Βουλευτής του ΚΚΕ / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Δείτε ακόμα...