Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις – Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί και το νοσοκομείο Παίδων

EUROKINISSI

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της Πεντέλης που βλέπουν για πολλοστή φορά να κινδυνεύουν από τις φλόγες και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων δασοπροστασίας. Όλα αυτά σε μια περιοχή που έχει καεί ξανά και ξανά και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά παραμένει εντελώς αθωράκιστη.

Η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη, καθώς αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο Ντράφι, όπου ήδη έχουν κάψει σπίτια. Μάλιστα, το άλλο μέτωπο κατευθύνεται προς περισσότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ανθούσα και το Πικέρμι. Εκτός από το Ντράφι έχει ζητηθεί η εκκένωση της Ανθούσας και των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι (κοντά στο Πικέρμι).

Εκκενώθηκε επίσης το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αποφασίστηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν με το φως της μέρας 15 αεροπλάνα και εννέα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης (από το νοσοκομείο 414 ως τον «Άγιο Πέτρο») αλλά και στη συμβολή των οδών Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς το Ντράφι, ώστε να διευκολυνθούν τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και οι κάτοικοι που φεύγουν από τις περιοχές τους. 

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Νταού Πεντέλης, κοντά στο Ντράφι. Οι φλόγες, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατάφεραν να «γιγαντωθούν» γρήγορα και να πάρουν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις, σχηματίζοντας πολλά μέτωπα. 

Οι κάτοικοι του Ντράφι κλήθηκαν μέσω μηνύματος «112» να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκεί, η πύρινη λαίλαπα κατάφερε να προκαλέσει ζημιές σε αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και κατοίκων που παρέμειναν στην περιοχή για να σώσουν τα σπίτια τους. 

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή έχει βρεθεί στην περιοχή κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΤΟ Βορείου Τομέα του Κόμματος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Δείτε ακόμα...