Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Πυροσβεστική
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ η κατάσταση είναι αποπνιχτική σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Χθες το βράδυ, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Σώματος αλλά και δεκάδες εθελοντές επιχείρησαν στο τρίγωνο Αδάμες – Βαρυμπόμπη – Θρακομακεδόνες, προσπαθώντας να περιορίσουν την φωτιά ώστε να μην εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως προς το Κρυονέρι.

Απ’ τις 06:00 στη μάχη των πεζοπόρων τμημάτων συνδράμουν εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές σε φυσικό πλούτο, σε σπίτια και αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή, με τις επιπτώσεις από τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε στην περιοχή, να αναμένονται να γίνουν γνωστές όταν τεθούν υπό έλεγχο.

Κυβερνητική υποκρισία και θάψιμο των ευθυνών στην…κλιματική αλλαγή

Κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης με περισσό θράσος, την ώρα που κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και κατακαίγονταν περιουσίες, δήλωσε πως “αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους“.

Ενώ, δεν ξέχασε να αναφερθεί στον συνήθη ύποπτο, πλέον, για κάθε καταστροφή που βιώνει ο λαός μας, είτε είναι πυρκαγιές είτε είναι πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή. Επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την πρόληψη γενικά στο έλεος της ζυγαριάς κόστους – οφέλους.

Στο πλευρό των κατοίκων και των Πυροσβεστών το ΚΚΕ

Στο σημείο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μενιδίου. Συγκεκριμένα παραβρίσκονται ο Βασίλης Τοπαλιανίδης και η Γιούλη Αγγελοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι Μενιδίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση και ο Πέτρος Καράμπελας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ του ΚΚΕ.

Μαζί με την κινητοποίηση όλων των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η στέγαση και διαμονή των κατοίκων από τις περιοχές που εκκενώνονται, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, τόνισε χθες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


Η εξέλιξη της πυρκαγιάς χθες το βράδυ

Εκκενώθηκε Γεροκομείο στις Αχαρνείς και η Στέγη για άτομα με αυτισμό

Σε εκκένωση γηροκομείου στις Αχαρνές, που φιλοξενεί 33 ηλικιωμένους, προχώρησαν οι Αρχές. Παράλληλα έχει εκκενωθεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό, που έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους ή σε ξενοδοχεία.

Mήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής

Νωρίς χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα, λόγω της πυρκαγιάς.

«Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

Διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αθήνας

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε διάφορες περιοχής της Αττικής λόγω της πυρκαγιάς.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε ορισμένα σημεία του Περιστερίου, Ιλίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,«λόγω της πυρκαγιάς, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς». 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας την διέλευση οχημάτων, ενώ συχνά διακόπτεται η κυκλοφορία στην Εθνική απ’ το ύψος της εξόδου προς Καπανδρίτι έως και τη Λυκόβρυση και στα δύο ρεύματα.

ΕΥΔΑΠ: Εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς

Όπως ανέφερε αργά, χθες το βράδυ η ΕΥΔΑΠ, η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Σε μέγιστη ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα διατάχθηκε χθες το απόγευμα.

Σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στην Αττική και τη Βοιωτία, έχει δοθεί εντολή άμεσης συγκρότησης ομάδων 50 ατόμων ανά μονάδα που θα διατεθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Μάχη για να μην φτάσει η πυρκαγιά στο Κρυονέρι

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στο Κρυονέρι ενώ οι φλόγες λίγο μετά τις 01:30 είχαν περάσει το ρέμα της Χελιδονούς, φτάνοντας στο νεκροταφείο του Κρυονερίου. 

Αργότερα με μήνυμα του 112 εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι, εξαιτίας του κινδύνου να προσεγγίσει η πυρκαγιά.

Δείτε ακόμα...