Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Αδυνατούν να προστατέψουν περιβάλλον και λαό

Πυροσβεστική - Γαλλία - Βρετανία - Χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους λόγω των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες - Ιούλιος 2022

Μία από τις πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία τους αναμένεται να ζήσουν σήμερα η Γαλλία και η Βρετανία, την ώρα που χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους λόγω των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες. Ωστόσο όπως και στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία αναφορά στα μέσα ενημέρωσης για την υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Οι εγκληματικές κρατικές ευθύνες «κουκουλώνονται» με τη αξιοποίηση και της κλιματικής αλλαγής. Την οποία ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψιν τους οι κρατικές αρχές στην πρόληψη αλλά μόνο στη δικιολόγηση της ανεπάρκειάς τους. Σε όλη την Ευρώπη τα «λίκνα του καπιταλισμού» αδυνατούν να προστατέψουν το περιβάλλον και το λαό.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Γαλλία όπου 15 περιοχές έχουν τεθεί ήδη στον υψηλότερο συναγερμό για ακραίες θερμοκρασίες, περιλαμβανομένης της Τζιρόντι, όπου πυρκαγιές ήδη κατακαίουν δάση. Περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους στη χώρα αυτή.

Πυροσβεστική - Γαλλία - Βρετανία - Χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους λόγω των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες - Ιούλιος 2022

Η Γαλλία είναι μόνο μία από τις χώρες της Ευρώπης που καλούνται να διαχειριστούν τις εστίες φωτιάς: πύρινα μέτωπα συναντώνται -εκτός από την Ελλάδα- στην Πορτογαλία, την Κροατία και την Ισπανία, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα γης και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να τραπούν σε φυγή.

Στη νότια Ισπανία, περισσότεροι από 3.200 πολίτες αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινό καταφύγιο καθώς φωτιές μαίνονται στους λόφους Μίχας. Οι λόφοι Μίχας δεν είναι μακριά από τη Μάλαγα, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή, ενώ πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως στις επαρχίες Καστίγια η Λεόν, Γαλικία και Εξτρεμαδούρα.

Στην Πορτογαλία, φωτιές έχουν καταστρέψει 75.000 στρέμματα γης, ειδικά στα βόρεια. Πρόκειται για τις χειρότερες καταστροφές από το καλοκαίρι του 2017, όταν οι πυρκαγιές είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Πυροσβεστική - Γαλλία - Βρετανία - Χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις εστίες τους λόγω των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες - Ιούλιος 2022

Τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 1.000 θάνατοι στην Ισπανία και την Πορτογαλία αποδίδονται στη ζέστη.

Στη Γαλλία οι μετεωρολόγοι περιμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Βρετάνη, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε αποφύγει να δώσει ακραίες θερμοκρασίες, ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει σήμερα 40 βαθμούς Κελσίου, ένα ρεκόρ για την περιοχή.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αποξηραμένη κοιλάδα του Πάδου – ο μακρύτερος ποταμός της χώρας δεν είναι παρά μια σταλιά σε ορισμένα σημεία.

Γι’ αυτό το δεύτερο κύμα καύσωνα που έχει κυκλώσει σημεία της Ευρώπης μέσα σε λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες κατηγορούν την κλιματική αλλαγή ενώ προειδοποιούν για πιο συχνά και έντονα επεισόδια ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως κύματα ζέστης και ξηρασίας. Για άλλη μια φορά οι κατηγορίες των επιστημόνων δεν θα ληφθούν υπόψιν για να ενισχυθεί η ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος και λαού, αλλά μόνο για τη δικαιολόγηση των αντιλαϊκών επιλογών. Αντίστοιχα οι αστοί οικονομολόγοι θα μας έλεγαν κυνικά ότι κάθε καταστροφή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης…

Με πληροφορίες από CNN.GR

Δείτε ακόμα...