Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου

Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου
Φώτο Αρχείου / Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου πραγματοποίησαν τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και ο Απόστολος Ριζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Απ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος, μετά τις μεγάλες περσινές δασικές πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, ξεκινάει με χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και για την προστασία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου και της Μαγνησίας. Ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης, της ανίχνευσης και της καταστολής και η χρόνια ανεπαρκής χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και των δήμων έχουν δημιουργήσει ένα τραγικό τοπίο για την πυροπροστασία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων, η παράδοση της διαχείρισής τους σε επιχειρηματικούς ομίλους και η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς.

Από τη πλευρά του ο Απ. Νάνος μίλησε για τις πραγματικές αιτίες που έχουν οδηγήσει στην έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας, στην απαξίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνολικά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, μεταξύ των οποίων και των πυροσβεστών. Τόνισε ότι κοινή αιτία είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου και των κερδοφόρων επενδύσεων, με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ, στην «πράσινη», στην «ψηφιακή» μετάβαση κ.ά., με ταυτόχρονη προϋπόθεση το χτύπημα ακόμη περισσότερο των εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα τεράστια ποσά που δίνονται στους εξοπλισμούς και στους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εμπλοκή και για την περιοχή μας που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, σε μαγνήτη επιθέσεων. Κάλεσε τους πυροσβέστες να συμπορευθούν με το ΚΚΕ και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται, από την οποία οι μόνοι που έχουν κέρδος είναι οι «ολίγοι», η αστική τάξη της χώρας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υπηρεσία, τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού (4.000 κενές οργανικές θέσεις), την πολυμορφία των εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, 5ετείς, 7ετείς, εποχικοί), το καθεστώς εργασιακής ομηρίας που υφίστανται οι συμβασιούχοι, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα, στον μέσο όρο φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών που είναι μεγάλος (ΜΟ 47 έτη), η απαξίωση της Πυροσβεστικής που είναι ο κορμός της πολιτικής προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΠΥ στον Βόλο, αφού εδώ και μια εικοσαετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν έχει βρει λύση, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες στον Βόλο να στεγάζονται σε άθλιες – απαράδεκτες συνθήκες και σε μια περιοχή της πόλης που δυσχεράνει την επιχειρησιακή ικανότητα της υπηρεσίας.

Οι εκπρόσωποι της Τομεακής Επιτροπής υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν και τοπικά να αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα της υπηρεσίας και ότι θα επαναφέρουν το θέμα της στέγασης της ΠΥ Βόλου στη Βουλή, ζητώντας άμεσα τη λύση του.

Παράλληλα τις εφιαλτικές ελλείψεις στην πυροπροστασία καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, με Ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως «και η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει την περιοχή του Δήμου Βόλου, μια έκταση 387 τ. χλμ., επικίνδυνα απροετοίμαστη στα ζητήματα της πυροπροστασίας». Επίσης τονίζει ότι ο Δήμος Βόλου για το 2022 έχει προϋπολογίσει μόνο το ποσό των 234.670 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι «στην πραγματικότητα το ποσό ανέρχεται σε 184.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για πυροπροστασία, ένα ποσό ψίχουλα για 12 πεδινές και 10 ορεινές περιοχές – τοπικές κοινότητες, που εκτείνονται σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα». Γι’ αυτό και απαιτεί από τη δημοτική αρχή Βόλου να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας και την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη διαχείριση και προστασία της ζωής και των δασικών οικοσυστημάτων με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Δείτε ακόμα...