Quad: ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Ινδίας – Ιαπωνίας – Αυστραλίας για την αντιμετώπιση της «κινεζικής απειλής»

Ιαπωνία - Τόκιο
Φώτο Αρχείου / Ιαπωνία – Τόκιο

Βασικός στόχος κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ – Ινδίας – Ιαπωνίας – Αυστραλίας του τετραμερούς σχήματος «Quad» (όπως αποκαλείται η συνεργασία των «4») που έγινε στο Τόκιο ήταν η «αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής». Μια απειλής όχι μόνο στην περιοχή της Ασίας την οποία θέλουν διακαώς οι ΗΠΑ , ΝΑΤΟ να ελέγχουν, αλλά και γενικότερα την ανάσχεσή της σε αγορές της Ευρώπης, Αφρικής που η Κίνα εισβάλλει δυναμικά. Με αυτό ως κίνητρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο για την «επιθετική πολιτική της Κίνας, της διαφθοράς και τoυ εξαναγκασμού».

ΥΠΕΞ της Αυστραλίας

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, τόσο στην 4μερή όσο και στη διάρκεια διμερούς με τον Πομπέο ταυτίστηκε με τη θέση για την «κακόβουλη δραστηριότητα της Κίνας στην περιοχή» και συμφώνησε για την αξία των συναντήσεων του «Quad» για την «προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό».

ΥΠΕΞ της Ινδίας

Ο ΥΠΕΞ της Ινδίας, Σ. Τζαϊσανκάρ, στο πλαίσιο της όξυνσης των σινο-ινδικών διαφορών και εντάσεων στα Ιμαλάια αλλά και τις εδαφικές διαφορές μεταξύ Κίνας και άλλων δυνάμεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας». Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κίνα, είπε ότι είναι «επιτακτικό… χώρες με κοινή αντίληψη να συντονίσουν απαντήσεις απέναντι στις διάφορες προκλήσεις», εννοώντας την πανδημία της covid-19 αλλά όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι στόχος του Νέου Δελχί παραμένει η προώθηση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων όλων όσοι έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, σχολιάζοντας ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το γεγονός ότι η περιφέρεια Ειρηνικού – Ινδικού κερδίζει όλο και «ευρύτερη αποδοχή». Σημειωτέον ότι μετά από διμερή συνάντησή του με τον Πομπέο, ο Τζαϊσανκάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την «πρόοδο στην εταιρική μας συνεργασία (ΗΠΑ – Ινδίας) σε τόσα πολλά πεδία», τονίζοντας ότι «θα εργαστούμε από κοινού για σταθερότητα και ευημερία σε Ινδο-Ειρηνικό».

Ιαπωνία

Από την Ιαπωνία, στη συνάντηση παραβρέθηκε αρχικά και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, – επειδή αυτή φιλοξενήθηκε στη χώρα του – στάθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία των «4» με άλλες δυνάμεις της περιοχής (τις επόμενες βδομάδες ο Σούγκα θα επισκεφτεί Βιετνάμ και Ινδονησία).

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, επιδιώκουν απο την πλευρά τους την πολυμερή συνεργασία στην Ασία, για να διευρύνει και το μέτωπο συμμάχων της ενάντια στην Κίνα. Μιλώντας πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Στίβεν Μπίγκαν, είπε χαρακτηριστικά οτι: «Είναι αλήθεια ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού στερείται ισχυρών πολυμερών δομών. Δεν υπάρχει τίποτα του διαμετρήματος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ». Αναφερόμενος δε στο «Quad» είπε ότι «σίγουρα υπάρχει πρόσκληση σε έναν βαθμό να αποκτήσει σταθερή μορφή μια τέτοια δομή», προσθέτοντας ότι το «Quad» δεν αφορά αποκλειστικά τους «4» και ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι να προστεθούν και άλλες χώρες σε αυτήν τη συζήτηση». Ωστόσο πρόσθεσε ότι μια διεύρυνση και σταθεροποίηση τέτοιων συνεργασιών δεν θα είναι απλή υπόθεση: «Ακούω να γίνεται μια χαλαρή συζήτηση για ένα Ινδο-Ειρηνικό ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Θα πρόσεχα, να μην έχω τόσες φιλοδοξίες ακόμα… αλλά, θυμηθείτε, ακόμα και το ΝΑΤΟ στην αρχή ξεκίνησε με σχετικά πιο ήπιες προσδοκίες και ένας αριθμός (σημερινών) μελών του διάλεξαν την ουδετερότητα έναντι της ένταξης σε αυτό στην μεταπολεμική Ευρώπη…».

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...