Ριάντ: Για να «λιώσει ο πάγος» στις σχέσεις Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας

Από την επίσκεψη του Τουρκου ΥΠΕΞ στην Σαουδική Αραβία/ Πηγή: Twitter

Μετά τις επαφές της περασμένης βδομάδας στο Κάιρο, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας, ήρθε η σειρά για την επιχείρηση να «λιώσει ο πάγος» στις σχέσεις Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε για δυο μέρες το Ριάντ. Τη Δευτέρα το απόγευμα συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου ολοκληρώθηκε χτες, δίχως να εκδοθεί άμεσα κάποιο κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματά της. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη τέτοια επίσημη επίσκεψη μετά την «ψύχρανση» των διμερών σχέσεων, έπειτα από τον μαρτυρικό θάνατο του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι και τις κατηγορίες της Αγκυρας για τις ευθύνες της σαουδαραβικής μοναρχίας στη δολοφονία του στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβρη του 2018.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε ότι η επίσκεψη είχε ως επίκεντρο συζητήσεις για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, διεθνή ζητήματα, αλλά και τις ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ «και τη δίωξη του Παλαιστινιακού λαού». Παράλληλα, ανέφερε πως μέρος των συζητήσεων θα αφορούσε την πιθανή πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Σαουδική Αραβία, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος της τελευταίας.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου έρχεται μία βδομάδα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ενώ έγινε παράλληλα με την επίσκεψη στην Τζέντα του Εμίρη του Κατάρ (χώρας στενού συμμάχου της Τουρκίας) Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Εχει προηγηθεί επίσης, από τις αρχές Απρίλη, η έναρξη άμεσων συνομιλιών της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, στη Βαγδάτη, με τη μεσολάβηση του Ιράκ. Η επιλογή του διαλόγου για αναθέρμανση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με Τουρκία, Κατάρ και Ιράν συνδέεται με τις εξελίξεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και με το παράλληλο σκληρό παζάρι που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλές βδομάδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν (βασικός ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό και όχι μόνο), με στόχο τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δείτε ακόμα...