Ρώμη: Το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος Κορυφής των G20

G20

Με «ηχηρές» απουσίες πραγματοποιείται στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος Κορυφής του G20, καθώς μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Μεξικού επέλεξαν – για διάφορους λόγους και επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα – να συμμετάσχουν στη Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το «παρών» στη Ρώμη θα δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε συνδυασμό με την ακόλουθη μετάβασή του στη Γλασκόβη για τη διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή και ως COP26) θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη ευρωπαϊκή «μίνι περιοδεία», συναντώντας στο περιθώριο των δύο Συνόδων μια σειρά ηγέτες.

Στη Ρώμη, εκτός από την αυριανή συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον «οικοδεσπότη» της Συνόδου του G20, Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και ενδεχομένως με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν (αν και μέχρι χτες δεν είχε επιβεβαιωθεί το σχετικό ραντεβού).

Στην ατζέντα της Συνόδου του G20 περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα τα παζάρια γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για τον «διεθνή ελάχιστο εταιρικό φόρο», τα θέματα συνολικότερα της διεθνούς οικονομίας και της πανδημίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...