Ρωσία: Διεύρυνση και της στρατιωτικής παρουσίας της στην Αφρική

Πόρτ Σουδάν. Λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Πόρτ Σουδάν. Λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα / Πηγή: Bertramz

Η Ρωσία διευρύνει το πεδίο δράσης της και στην Αφρική και με στρατιωτική παρουσία. Θέμα χρόνου θεωρείται η επικύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας Ρωσίας – Σουδάν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών με στόχο τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στο σουδανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με την Σουδανή ομόλογό του Μαριάμ αλ Μαχντί. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβρη, ωστόσο τον Ιούνη το Σουδάν ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την επανεξέτασή της, για να εξακριβώσει αν αυτή εξυπηρετεί στο έπακρον τα συμφέροντά του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ το ίδιο 24ωρο είχε μεταβεί στην Αιθιοπία υπογράφοντας στο υπουργείο Αμυνας σειρά συμφωνιών στρατιωτικής και άλλης συνεργασίας στο πλαίσιο της 11ης ρωσο-αιθιοπικής συνόδου.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η υπουργός Αμυνας της Αιθιοπίας, Μάρθα Λούιτζι, επισημαίνοντας πως οι συμφωνίες έχουν «μείζονα σημασία» σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό των πολυετών διμερών σχέσεων σε ανώτατο επίπεδο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του αιθιοπικού στρατού σε γνώση, δεξιότητες και σύγχρονες υποδομές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...