Ρωσία – Γεωργία: Η Μόσχα υπενθυμίζει στην Τυφλίδα το …«ουκρανικό σενάριο»

Νέα «μέτωπα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας αναδύονται τις τελευταίες βδομάδες στην Ανατολική Ευρώπη, με την Μόσχα να θεωρεί τις διαδηλώσεις στη Γεωργία ως απόπειρα πραξικοπήματος με στήριξη των ΗΠΑ και να απειλεί την Τιφλίδα με …«ουκρανικό σενάριο».

Η γεωργιανή κυβέρνηση μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων» για τις Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται κατά τουλάχιστον 20% από το εξωτερικό. Ο νόμος αυτός θεωρείται πως θα έβαζε επιπλέον εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας στην ΕΕ και στη συνολικότερη συνεργασία με τη «Δύση».

Σύμφωνα με μήνυμα της αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κριμαία, «οι διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τους “ξένους πράκτορες”, που ξέσπασαν στην Τιφλίδα, οδηγούν σε αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Συνιστούμε στον γεωργιανό λαό να θυμηθεί μια παρόμοια κατάσταση στην Ουκρανία το 2014 (σ.σ. αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Μαϊντάν και πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς) και σε τι οδήγησε τελικά!».

Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε πως για τη Μόσχα, οι διαδηλώσεις αποτελούσαν «πρόσχημα για να εξαπολυθεί απόπειρα αλλαγής καθεστώτος διά της βίας», αντίστοιχα όπως στην Ουκρανία το 2014.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε για «πολύ ορατό χέρι που επιδιώκει να προκαλέσει αντιρωσικό συναίσθημα», εννοώντας την Ουάσιγκτον. Εκεί βρισκόταν την Παρασκευή η πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλ, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, και χαιρέτισαν την απόσυρση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων».

Η Γεωργία μέχρι στιγμής προσπαθεί να κρατήσει μια «ισορροπημένη»στάση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε ήδη ρωσικά στρατεύματα στη χώρα μας (σ.σ. Νότια Οσετία, Αμπχαζία)», δήλωσε η Γεωργιανή πρόεδρος, αλλά η χώρας «θα συνεχίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη».

Τη στήριξη του Βερολίνου στην «ευρωπαϊκή πορεία» της Γεωργίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρ. Β. Στάινμαϊερ, στη Γεωργιανή ομόλογό του.

Δείτε ακόμα...