Ρωσία: «Να σκεφτούν καλά αν αξίζει να οργανώνουν τέτοιες προκλήσεις»

Φρεγάτα ADMIRAL MAKAROF του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα ADMIRAL MAKAROF του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας / Πηγή: russian navy

«Συνιστούμε στους αντιπάλους μας να σκεφτούν καλά αν αξίζει να οργανώνουν τέτοιες προκλήσεις, δεδομένων των ικανοτήτων που έχουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις». Αυτό δήλωσε μιλώντας στη «Rossiiyskaya Gazeta» ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Μ. Ποπόφ, αναφερόμενος στο περιστατικό με το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Defender» τον περασμένο μήνα. Ένα ηχηρό μήνυμα από Ρωσία ως συνέχεια άλλων απέναντι στις στρατιωτικές προσπάθειες περικύκλωσής της -μέσω ασκήσεων- δυνάμεων του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ,ΕΕ.

Αποτυπώνοντας την επικίνδυνη όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μαύρη Θάλασσα, σημείωσε: «Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει παρόμοιες ενέργειες με τις πιο αποφασιστικές μεθόδους μελλοντικά, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς όσων αποπειραθούν να παραβιάσουν την επικράτειά της (…) Δεν είναι τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης που θα βρίσκονται στα πλοία που θα χρησιμοποιηθούν για προκλήσεις… Τι θα πουν Τζόνσον και Ράαμπ (σ.σ. πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Βρετανίας) στις οικογένειες των ναυτικών που θα τραυματιστούν από τέτοιες “μεγάλες ιδέες”;».

Χτες το ρωσικό Σύστημα Ελέγχου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τον Βερίγγειο Πορθμό ώστε «να εμποδίσουν παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου».

Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27)
Φώτο Αρχείου / Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27) Πηγή: Russian Air Force

Ενώ παράλληλα ο υποστράτηγος των ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων, Σ. Μπαμπακόφ, ανακοίνωσε πως το νέο σύστημα αεροπορικής άμυνας «S-500 Prometheus» ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά δοκιμών. Ο Μπαμπακόφ εξήγησε ότι το «S-500» έχει αναπτυχθεί ως εντελώς νέα γενιά αντιαεροπορικών συστημάτων, που στοχεύουν στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας και, αν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στο τελικό στάδιο της πορείας πτήσης τους. Ανέφερε ακόμα ότι είναι σύστημα ικανό να καταστρέψει υπερηχητικά αεροσκάφη «όλων των τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού διαστήματος, εκτός από αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους, κάτι που καθιστά δυνατό να πούμε με σιγουριά ότι αυτό το σύστημα είναι μοναδικό».

Το Αντιαεροπορικό - Αντιπυραυλικό σύστημα S-400 TRIUMPH της Ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας
Φώτο Αρχείου / Το Αντιαεροπορικό – Αντιπυραυλικό σύστημα S-400 TRIUMPH της Ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας / Πηγή: RIA News © Victor Lyashchenko

Και ενώ η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Δύσης – Ρωσίας «ακουμπά» έντονα πλέον και την Αρκτική, χτες οι ειδικοί απεσταλμένοι των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ για ζητήματα κλίματος, Ρ. Εντελγκερίεφ και Τζον Κέρι, σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου, της ενεργειακής απόδοσης και των κλιματικών προβλημάτων στην Αρκτική.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...