Ρωσία: Προβάλλει την ισχύ της στην Αρκτική με την καθέλκυση δύο ακόμη πυρηνικών παγοθραυστικών σκαφών

Το πυρηνικό παγοθραυστικό «Yakutia» / Πηγή: Ria Novosti

Η τελετή καθέλκυσης δύο ακόμη πυρηνικών παγοθραυστικών, τα οποία θα διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην δυτική Αρκτική, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος Πούτιν συμμετέχοντας από το Κρεμλίνο μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή, είπε ότι τα παγοθραυστικά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα. «Και τα δύο παγοθραυστικά ναυπηγήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου σειριακού προγράμματος και αποτελούν μέρος των μεγάλης κλίμακας, συστηματικών εργασιών μας για τον επανεξοπλισμό και την ανανέωση του εγχώριου στόλου παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Αρκτική αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία με την κλιματική αλλαγή, καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς και αναδεικνύει τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της. Μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών, χρυσού, σιδήρου, χαλικιών και άμμου αποθηκεύονται κάτω από τους πάγους στις αμφισβητούμενες περιοχές. Εκεί βρίσκονται επίσης περίπου το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Επιπλέον, αναδεικνύονται θαλάσσιες διαδρομές από Ασία προς Ευρώπη οι οποίες θα είναι χιλιάδες χιλιόμετρα συντομότερες. Γι΄αυτούς τους λόγους αυξάνεται συνεχώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα

Καθελκύστηκε το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakuti και έγινε έπαρση της ρωσικής σημαίας στο παγοθραυστικό Ural το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Δεκέμβριο.

Το μήκους 173,3 μέτρων παγοθραυστικό Yakutia, με εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 33.540 τόνους μπορεί να σπάσει πάγο πάχους έως και τριών μέτρων. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Δυο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, το Arktika και το Sibir ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και ένα ακόμη, το Chukotka, προγραμματίζεται για το 2026. Ο Πούτιν ανέφερε ότι ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων που θα φέρει το όνομα Rossiya, με εκτόπισμα που θα υπερβαίνει τους 71.380 τόνους θα είναι έτοιμο το 2027. Το εν λόγω παγοθραυστικό θα μπορεί να σπάει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...