Ρωσικό πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βυθίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, με τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση από ουκρανικά drones.
Όπως ανακοίνωσε η Λιβυκή Αρχή Λιμένων και Θαλάσσιων Μεταφορών, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε μετά από εκρήξεις και τεράστια πυρκαγιά 130 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Σύρτης, εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Λιβύης. Και τα 30 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.
Κατηγορίες κατά της Ουκρανίας εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ότι «ουκρανικά ναυτικά drones ήταν υπεύθυνα για την επίθεση σε ρωσικό πλοίο που μετέφερε φυσικό αέριο – το Arctic Metagaz – το οποίο πυρπολήθηκε στη Μεσόγειο την προηγούμενη μέρα».
«Κατατάσσουμε ό,τι συνέβη ως πράξη διεθνούς τρομοκρατίας και θαλάσσιας πειρατείας, μια χονδροειδή παραβίαση των βασικών κανόνων του διεθνούς ναυτικού δικαίου», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η Ουκρανία στοχεύει συχνά ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες ενεργειακές υποδομές, προσπαθώντας να στερήσει έσοδα από το ρωσικό κράτος, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη ουκρανικά drones είχαν επιτεθεί σε δεξαμενόπλοιο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» για πρώτη φορά στη Μεσόγειο σε «ουδέτερα ύδατα» στα νότια της Κρήτης, 2.000 χλμ μακριά από το ουκρανικό έδαφος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε «προειδοποιήσει» τότε ότι τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν σε «πρωτοφανή κλιμάκωση και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύγκρουση». Νωρίτερα είχε αναφερθεί στα δεξαμενόπλοια Virat και Kairos, που επίσης ανήκουν στον ρωσικό σκιώδη στόλο, και είχαν δεχτεί επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στις τουρκικές ακτές.



