Ρωσικό Su-27 μπήκε στο FIR Κοπεγχάγης κυνηγώντας αμερικανικό βομβαρδιστικό

Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27)
Φώτο Αρχείου / Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27) Πηγή: Russian Air Force

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για «μη εξουσιοδοτημένη εισβολή σε κυρίαρχο εναέριο χώρο η οποία αποτελεί σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος εισήλθε παράνομα στον εναέριο χώρο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την ώρα που προσπαθούσε να αναχαιτίσει ένα βομβαρδιστικό τύπου Air Force B-52 το οποίο πετούσε κοντά στο δανέζικο νησί του Μπόρνχολμ.

«Το ρωσικό Su-27, που πετούσε από το Καλίνινγκραντ, ακολούθησε το B-52 μέσα τον εναέριο χώρο της Δανίας, πάνω από το νησί, πραγματοποιώντας μια σημαντική παραβίαση του εναέριου χώρου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το δανέζικο αεροσκάφος Quick Reaction Alert έσπευσε να απαντήσει στην παραβίαση, ωστόσο οι Ρώσοι πιλότοι επέστρεψαν πριν από την αναχαίτιση».

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και διαθέτει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία. Το νησί Μπόρνχολμ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα λιγότερο από 90 μίλια ανατολικά της Κοπεγχάγης.

Απο την πλευρά της, σύμφωνα με το Tass, η Ρωσία απάντησε ότι το μαχητικό αεροσκάφος Su-27 που χρησιμοποιούσε για να αναχαιτίσει το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασε τον δανέζικο εναέριο χώρο και πετούσε πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας.

Και αυτό το περιστατικό, συμβαίνει στο πλαίσιο των αυξημένων ενοδοϊμπεριαλιστικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για πολλές επισφαλείς πράξεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας επικίνδυνης αναχαίτισης ενός βομβαρδιστικού B-52 των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και μιας σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών τεθωρακισμένων στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Αμερικανικών στρατιωτών. Με το ΝΑΤΟ να δηλώνει οτι «Το περιστατικό της Παρασκευής είναι το πρώτο αυτού του είδους εδώ και αρκετά χρόνια και δείχνει ένα νέο επίπεδο ρωσικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Τα ρωσικά Su-27 αναχαίτισαν επίσης ένα αμερικανικό B-52 που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, με τις ΗΠΑ να δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο του συμβάντος, το οποίο έδειχνε ρωσικά αεροσκάφη να πετούν σε απόσταση 100 μέτρων από τη μύτη του αμερικανικού αεροσκάφους.

Πηγη Cnn.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...