Ρούτε – Ζελένσκι συζήτησαν για την «επείγουσα» ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

Όλο και πιο επικίνδυνη τροπή παίρνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο να δηλώνει ότι θα συνεχίσει την παροχή όπλων στο καθεστώς του Κιέβου για να στοχεύει θέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος, παρά της προειδοποιήσεις της Μόσχας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε σήμερα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας «σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε ως απάντηση στη χρήση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία», όπως αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Συζητήσαμε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα συστήματα που είναι ήδη διαθέσιμα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Τόνισα επίσης τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτές οι δεσμεύσεις είναι ζωτικής σημασίας για το ηθικό και την ανθεκτικότητα του λαού μας», προσέθεσε. Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόσφατη έγκριση για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά ρωσικών στρατιωτικών θέσεων ήταν αποτελεσματική, αλλά η συνεχής πίεση στη Ρωσία παραμένει ζωτικής σημασίας.

Ρωσία: Ο κόσμος «στο χείλος παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης»

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι τυχόν απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περικόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνιστούσε «θανατική ποινή» για τον στρατό της χώρας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να σύρει τις χώρες του ΝΑΤΟ σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ντμίτρι Πολιάνσκι κατηγόρησε την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί μέσω της αυξανόμενης στήριξής της στην Ουκρανία «να δημιουργήσει έναν κυκεώνα, τόσο στη Ρωσία όσο και στη νέα ομάδα του Λευκού Οίκου».

Προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ευρωπαίων συμμάχων της να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήττει το ρωσικό έδαφος «έφερε τον κόσμο στο χείλος παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης».

«Κάθε κύμα κλιμάκωσης από τη Δύση θα απαντηθεί με αποφασιστικότητα. Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων εναντίον των εγκαταστάσεών μας», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε στην ίδια συνεδρίαση ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία –συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών μέσων– ώστε να ενισχύει τις δυνατότητές της και να βρεθεί στην καλύτερη πιθανή θέση στο πεδίο της μάχης.

Ο Κιθ Κέλογκ ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο «πηγές» ανέφερε ότι ο Τραμπ σκέφτεται να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του για την Ουκρανία τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ, ο οποίος του έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών του μετώπου και τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ σχολίασε ότι η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη προσφερθεί να διαπραγματευτεί αλλά η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της προτίμησαν την κλιμάκωση.

Έτοιμες για νέες κυρώσεις στην Ρωσία επτά χώρες

Οι σκανδιναβικές, οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία είναι έτοιμες να ενισχύσουν, μαζί με τους συμμάχους τους, τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τα κράτη που στηρίζουν την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα με την ευκαιρία μιας Συνόδου στη Σουηδία.

«Μαζί με τους συμμάχους, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τα μέσα αποθάρρυνσης και άμυνάς μας (…) εναντίον των συμβατικών και υβριδικών επιθέσεων και να ισχυροποιήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και εκείνων που ευνοούν την επιθετικότητα της Ρωσίας, απειλώντας επίσης την κοινή μας ασφάλεια», γράφουν οι επτά υπογράφουσες χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία) σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Οι επτά χώρες, που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη Ρωσία και είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται, επιπλέον, να «ενισχύσουν τη στήριξή (τους)» στην Ουκρανία, «ιδίως στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία και θα επενδύσουν προκειμένου να θέσουν περισσότερα πυρομαχικά στη διάθεση της Ουκρανίας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...