Σαμαράς: “Αντιρρήσεις εντός των τειχών”

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου - Α. Σαμαράς - Δεκέμβρης 2014
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας / Πρωθυπουργοί Ελλάδας – Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου – Α. Σαμαράς – Δεκέμβρης 2014 / Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις για χειρισμούς της κυβέρνησης για τις διερευνητικές, ή με την συμφωνία για την επανέναρξη των επαφών, ή για πιο ενεργές πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η «εθνική γραμμή», όλα τα αστικά κόμματα και διάφοροι παράγοντες, τοποθετούνται επιζητώντας την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά. Το ίδιο εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς… «αντιρρήσεις εντός των τειχών».

Σαμαράς: Η Ελλάδα «παραιτείται από όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο» συμμετέχοντας στις διερευνητικές

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εκφράζει τη διαφωνία του για την έναρξη των διερευνητικών, καθώς εκτιμάει ότι έτσι ακυρώνεται «κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» από την ΕΕ. Τάσσεται επίσης εναντίον της προσφυγής στη Χάγη, καθώς προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ελλάδα «παραιτείται από όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο». Αφήνει αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, όπως άλλωστε κάνουν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Στην ίδια λογική, της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και της εμπλοκής των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που είναι και η στρατηγική της αστικής τάξης, ο Αντ. Σαμαράς προτάσσει τη συγκρότηση «ισχυρών συμμαχιών». Σε αυτή τη βάση, ξεχωρίζει συμφωνίες όπως αυτές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο -τα τριμερή και τετραμερή σχήματα- με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ. Ενώ ζητά την ενίσχυσης της συμμαχίας με τη Γαλλία, «με την οποία εκκρεμεί συμφωνία αμυντικής αρωγής».

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός ‘πέρασε το μήνυμα’, λέγοντας ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή, καθώς χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών – που τώρα η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα – «μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα».

Kυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων - Γενάρης 2021
Φώτο Αρχείου / Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Σχετικά με την τοποθέτηση Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, μίλησε για «γνωστές θέσεις» που έχει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε ότι «συνιστούν διεθνή υποχρέωση» της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σαμαρά, έκανε λόγο για «πολιτική ομηρία» του Κυρ. Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι έτσι πλήττονται τα «εθνικά συμφέροντα». Στην ίδια λογική και ο Π. Χρηστίδης του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει ότι «διαφωνίες» στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως του Σαμαρά, είναι «ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».


Ν. Μπακογιάννη: «Από θέση ισχύος» η Ελλάδα στις διερευνητικές

ΝΔ - Ντόρα Μπακογιάννη στο βήμα της Βουλής - Γενάρης 2021
Φώτο Αρχείου / Ντόρα Μπακογιάννη στο βήμα της Βουλής – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Απατώντας ουσιαστικά στον Σαμαρά με άρθρο της στα «Νέα» η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει ότι η Ελλάδα πάει στις διερευνητικές «από θέση ισχύος» και από αυτήν την άποψη ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τις επαφές αυτές. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επιμένοντας στην ενεργό ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τεκμηριώνει την παραπάνω «ισχύ» της χώρας σε σχέση με την Τουρκία με το ότι τα «ελληνοτουρκικά ζητήματα» έχουν αναχθεί σε «ευρωτουρκικά». Η «αναγωγή» αυτή βέβαια αξιοποιείται από την Τουρκία, που έτσι κι αλλιώς διεξάγει μια σύνθετη τακτική συνολικά με την ΕΕ βάζοντας σ’ αυτό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ντ. Μπακογιάννη επικαλείται τις «συμμαχίες εντός ΝΑΤΟ» και τις «σχέσεις με τον αραβικό κόσμο», δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα εντός ΝΑΤΟ στην περιοχή, την ενίσχυση δηλαδή του νοτιοανατολικού μετώπου του, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των ΗΠΑ – ΕΕ με Κίνα και Ρωσία.


Ευ Βενιζέλος: Να οργανωθούν κι άλλες «παράλληλες επαφές», «που έχουν δοκιμαστεί» με την Τουρκία

Την συγκατάθεση στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνει ως «κλειδί» και ο Ευ. Βενιζέλος, που σε άρθρο του επίσης στα «Νέα», συνδέει την επανέναρξη των διερευνητικών με την εκλογή Μπάιντεν, ενώ όπως λέει η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο «αν είναι θεμελιωδώς δυτική χώρα». Υπερασπιζόμενος τη διαδικασία των διερευνητικών και προκειμένου να μην υπονομευτούν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προτείνει να οργανωθούν κι άλλες «παράλληλες επαφές», «που έχουν δοκιμαστεί», όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλες ΝΑΤΟικές διαδικασίες, δηλαδή όλα εκείνα που εξέθρεψαν τις τουρκικές αμφισβητήσεις και τα γκριζαρίσματα.


Ροζάκης: Στα 10 ν.μ. τα χωρικά ύδατα για τα νησιά του Αιγαίου

Χρήστος Ροζάκης πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών - ΕΛΙΑΜΕΠ Φλεβάρης 2020
Φώτο Αρχείου / Χρήστος Ροζάκης πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών – ΕΛΙΑΜΕΠ Φλεβάρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Κύριος… «είναι απομακρυσμένο το Καστελόριζο» προτείνει «συμβιβαστική λύση». Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, που τον περασμένο Ιούλη απομακρύνθηκε από επιστημονικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ, ύστερα από δηλώσεις του για «μαξιμαλιστικές θέσεις» και «απομακρυσμένο Καστελόριζο». Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών, έσπευσε να προτείνει εύρος χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ. για τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να απεμπλακεί η συζήτηση για την αιγιαλίτιδα. Όπως είπε, το θέμα αυτό δεν μπορεί να «μείνει ανοιχτό», ώστε να λυθεί η «κύρια διαφορά», αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...