Σάμος: Κτιριακά προβλήματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μετά το σεισμό του Οκτώβρη

Στρατιωτικές Σκηνές σε Γήπεδο για τους σεισμοπαθείς της Σάμου
Στρατιωτικές Σκηνές σε Γήπεδο για τους σεισμοπαθείς της Σάμου / Πηγή: Eurokinissi

Όπως είναι γνωστό η Σάμος χτυπήθηκε από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στις 30 Οκτώβρη, ο οποίος είχε τον τραγικό απολογισμό των δύο νεκρών παιδιών. Επιπλέον, εκατοντάδες έμειναν χωρίς σπίτι, ενώ 300 κτήρια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Ο σεισμός δεν άφησε ανέπαφες ούτε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alt.gr στο στρατόπεδο «Λοχαγού Γεωργίου Παλιάτσου» στους Μυτιληνιούς Σάμου, ολόκληρα κτήρια έχουν βγει ακατάλληλα και υπάρχει οδηγία οι στρατιώτες να κοιμούνται στα κάτω κρεβάτια σε όσα κτήρια δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Ακόμη, το νερό της περιοχής έχει κριθεί ακατάλληλο, καθώς εντοπίστηκαν ποσότητες αρσενικού πάνω από το επιτρεπτό όριο, με τη Διοίκηση να χορηγεί 1,5 λίτρο νερό την ημέρα στους στρατιώτες.

Αυτά συμβαίνουν, ενώ καλπάζει η πανδημία του κορονοϊού και μέσα στα στρατόπεδα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα για την υγεία και τη ζωή τόσο των φαντάρων όσο και του μόνιμου προσωπικού.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν παρθεί ή είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να τηρηθούν τα περισσότερα μέτρα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πολύ περισσότερο σ’ ένα στρατόπεδο που έχει χτυπηθεί ταυτόχρονα απ’ τον σεισμό και τον κορονοϊό. Έτσι, υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα στον συγχρωτισμό στους θαλάμους και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, αλλά και των κρουσμάτων, αφού τα κτήρια δεν είναι διαθέσιμα λόγω ακαταλληλότητας εξαιτίας του σεισμού.

Σεισμοί σαν και αυτόν στη Σάμο, έρχονται να αποκαλύψουν, με τραγικό τρόπο, τις τεράστιες ελλείψεις, στο επίπεδο της πρόληψης και της αποκατάστασης, που στη λογική του κόστους-οφέλους υποβαθμίζουν την αντισεισμική πολιτική, και παίζουν στα ζάρια τις ζωές των ανθρώπων.

Η ανάγκη για αξιοποίηση άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, του στρατού ή της περιφέρειας, για επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται φανερή και επιβεβαιώνει όσους απ’ την πρώτη στιγμή το έχουν ζητήσει ως μέτρο ενάντια στον ιό αλλά και το σεισμό στη Σάμο.

Δείτε ακόμα...