Σαν σήμερα 2 Απριλίου Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 2/4

742

Γεννιέται ο Καρλομάγνος βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής – αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ιδρυτής του «Αγίου Γερμανικού Κράτους»  που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

Φράγκοι - Άγιο Γερμανικό Κράτος - Καρλομάγνος
Ο Καρλομάγνος

1453

Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής ξεκινά την τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Τούρκοι - Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής - πολιορκία της Κωνσταντινούπολης
Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη

1725

Γεννιέται ο Τζάκομο Καζανόβα (Giacomo Girolamo Casanova), Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας

Ιταλία - Τζάκομο Καζανόβα
Ο Τζάκομο Καζανόβα

1800

Ο Μπετόβεν παρουσιάζει για πρώτη φορά την 1η Συμφωνία του στη Βιέννη.

1805 

Γεννιέται ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen), περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Γεννήθηκε στο Οντενζε της Δανίας από φτωχούς γονείς και μεγάλωσε με πολλές στερήσεις, σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο αφηγήσεις θρύλων και παραμυθιών, πράγμα που τον έκανε ευφάνταστο και ονειροπόλο.

Από τον πατέρα του, κουρασμένο στρατιώτη των ναπολεόντειων πολέμων, άκουγε πολεμικές ιστορίες και απίστευτα περιστατικά της ζωής σε διάφορους τόπους, ενώ η γιαγιά του και οι απλοϊκές γυναίκες της γειτονιάς ύφαιναν γύρω του έναν ιστό δεισιδαιμονιών, ονείρων και θαυμάτων, φόβων και τιμωριών, που τον επηρέασαν σε όλη τη ζωή του όπως και στη δημιουργία του.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε φωτογραφία του Θώρα Χάλλαγγερ το 1869

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του ήταν πολλές και πρώιμες. Παιδί ακόμα, στο χωριό του φτιάχνει ένα κουκλοθέατρο και αρχίζει να γυρνάει μ’ αυτό στους δρόμους διασκεδάζοντας και καταπλήσσοντας μικρούς και μεγάλους. Μόλις στα δεκατέσσερα, χωρίς καν να έχει τελειώσει το Δημοτικό, πηγαίνει στην πλούσια Κοπεγχάγη, κέντρο μεγάλης καλλιτεχνικής άνθησης, διεκδικώντας μια θέση στο βασιλικό θέατρο! Θα χρειαστεί να τελειώσει κανονικά το σχολείο, να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, να δοκιμάσει το ταλέντο του στο θεατρικό έργο, στην ταξιδιωτική λογοτεχνία και στο μυθιστόρημα, προτού ανακαλύψει το μεγάλο του χάρισμα στο Παραμύθι (1835 η πρώτη έκδοση της συλλογής του «Παραμύθια και Ιστορίες»), που θα τον κάνει διάσημο και ξεχωριστό ανάμεσα στους δημιουργούς της εποχής του και θα του χαρίσει στη συνέχεια μια αναγνώριση πέρα από το θάνατο.

Και πράγματι, τα παραμύθια του εξακολουθούν να είναι πασίγνωστα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική και στην Ασία – στην Ιαπωνία ιδιαίτερα – αν και ο ΙΘ’ αιώνας του ρομαντισμού έχει προ πολλού αντικατασταθεί από εποχές άλλων αισθητικών και κοινωνικών αξιών.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα κείμενα του Άντερσεν αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους, σε τόσους διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς;

Η γραφή του Άντερσεν έχει ένα βαθύ λυρισμό, μια ποίηση που αγγίζει την ψυχή. Ο Άντερσεν μιλάει για τη μοναξιά και την απόρριψη, για την ανάγκη για αγάπη και φιλία, αναδείχνει την ομορφιά των αληθινών πραγμάτων, των αληθινών αισθημάτων, ενώ συγχρόνως, κοροϊδεύει τις συμβατικότητες, σατιρίζει ανελέητα και γελοιοποιεί αδιάκοπα την εξουσία. Το φτωχό παιδί που κάποτε έπαιζε με τα λασπόνερα έφτασε να πίνει τη σοκολάτα του με τη βασίλισσα, αλλά αυτό δεν τον έκανε να αλλάξει σε τίποτα ούτε τη γραφή του ούτε και τη γλώσσα του. «Οι μόνοι αληθινά ευγενείς είναι οι ευγενείς του πνεύματος. Οι άλλοι είναι τσαρλατάνοι» δε δίστασε να απαντήσει σε έναν αριστοκράτη που τον ειρωνεύτηκε.

Ο Άντερσεν μιλάει, άλλοτε με σπαραγμό, άλλοτε με λεπτό χιούμορ, για τον έρωτα και για την υποκρισία, για τη θυσία και για την ανοησία, για παγερές βασίλισσες και τρυφερές σειρήνες, όπως και για τα πιο απλά, καθημερινά και ασήμαντα πράγματα -για τη σακοράφα, για το φανάρι του δρόμου, για τη ματαιόδοξη βασιλοπούλα που περιφρονούσε την τέχνη, ή για τον αμόρφωτο καλικάντζαρο που γοητεύτηκε από την ομορφιά ενός βιβλίου.

«Τα παραμύθια μου είναι τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.

Τα παιδιά στην αρχή καταλαβαίνουν μόνο το δευτερεύον, αλλά σαν ωριμάσουν, καταλαβαίνουν το σύνολο».

Τα παραμύθια του Άντερσεν έχουν το προνόμιο που χαρακτηρίζει όλα τα καλά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Μεγαλώνουν μαζί με τον αναγνώστη τους και τον συντροφεύουν πιστά σε όλες τις στιγμές της ζωής του.

Από τα πιο γνωστά παραμύθια του Άντερσεν είναι: «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Το αηδόνι», «Η μικρή σειρήνα», «Ο γενναίος μολυβένιος στρατιώτης», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Η Τοσοδούλα», «Το Ασχημόπαπο», «Η βασίλισσα του χιονιού».

1840 

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά ( Émile Édouard Charles Antoine Zola -πέθανε στην ίδια πόλη το 1902).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά
O Εμίλ Ζολά

Ήταν γιος μηχανικού που πέθανε όταν ο Εμίλ ήταν 7 ετών.

Δεν έγινε νομικός όπως τον ήθελε η μητέρα του, εργάστηκε σε διάφορες εργασίες (υπάλληλος σε εκδοτικό οίκο, λιμενεργάτης κ.ά.) και στη συνέχεια άρχισε να αρθρογραφεί για την τέχνη, την πολιτική, ενάντια στη θρησκεία και το ιερατείο.

Το πρώιμο λογοτεχνικό έργο του είναι επηρεασμένο από τον Β. Ουγκώ, ενώ χαρακτηριστικό του είναι η τόλμη στην αναπαράσταση της κοινωνικής ζωής.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά
Σκίτσο που απεικονίζει τον Εμίλ Ζολά

Μετά το 1868 ο Ζολά επεξεργάστηκε τα 20 μυθιστορήματά του, κάτω από το γενικό τίτλο «Les Rougon-Macquart».

Η φυσική και κοινωνική ιστορία μιας οικογένειας στα χρόνια της Δεύτερης Αυτοκρατορίας» τα οποία περιγράφουν με ενάργεια όχι μόνο τη βιολογική πορεία της συγκεκριμένης οικογένειας, αλλά, κυρίως, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία – με αιχμή τη διαμόρφωση της συνείδησης της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη του κινήματός της.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά
Χειρόγραφο του Ζολά το 1860

Σε δύο συνεχόμενα μυθιστορήματα («Η ταβέρνα» και «Το ορυχείο») βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα αυτή την πορεία: στο πρώτο, η εργατική οικογένεια είναι ακόμη βυθισμένη στις ψευδαισθήσεις της, στο όραμα ότι μπορεί να αλλάξει ταξική θέση και να περάσει στην αστική τάξη. Το όραμα αυτό συνθλίβεται από τους δυσβάσταχτους όρους ζωής και τον αλκοολισμό.

Στο δεύτερο μυθιστόρημα, ο γιος της ίδιας οικογένειας δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και πολιτικά και πρωτοστατεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών του ορυχείου που δουλεύει.

Σε αυτό το έργο, ο Ζολά δίνει και μια από τις πιο σκληρές εικόνες της ζωής του προλεταριάτου που μας έχει δώσει η παγκόσμια λογοτεχνία.

Σε αυτή τη σειρά – που αποτελεί μια ανατομία της γαλλικής καπιταλιστικής κοινωνίας – εντάσσεται και το «Χρήμα».

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά
Σκίτσο που σατιρίζει το νατουραλισμό του Ζολά

Επίσης με τη σειρά «Οι τρεις πόλεις» (1894-1898), που ακολούθησε, ο Ζολά ασχολείται με την εκμετάλλευση της αμάθειας και το εμπόριο θαυμάτων από την εκκλησία και υποβάλλει τη χριστιανική πίστη σε επιστημονική κριτική.

Ενώ η σειρά «Οι 4 ευαγγελιστές» (1889-1902) αποτελεί τετραλογία-περιγραφή μια μελλοντικής κοινωνικής ουτοπίας όπου θριαμβεύουν η λογική και η εργασία.

Ο Εμίλ Ζολά είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Γαλλίας. Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι θέσεις του κατά του Ναπολέοντα και του ιερατείου.

Στη διαδρομή του ο Ζολά με αρθρογραφία του αντιτάχθηκε στο Γαλλοπρωσικό Πόλεμο, ενώ το 1898 δημοσίευσε το «Κατηγορώ» όπου αποκάλυπτε τη σκευωρία της υπόθεσης Ντρέιφους.

Πολλά άρθρα του σε εφημερίδες, λειτουργούν μέχρι σήμερα ως διαχρονικά υποδείγματα μαχόμενης δημοσιογραφίας και ως πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά - Ντρέιφους
Το άρθρο του “Κατηγορώ” στην εφημερίδα “Λ’ ωρόρ”

«Κατηγορώ»…

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ζολά έμελλε να συνταράξει συθέμελα τη γαλλική κοινωνία με την ανοιχτή επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας «L’Aurore» υπό τον τίτλο «Κατηγορώ!» (1898), που αφορούσε στη γνωστή υπόθεση Ντρέιφους.

Κατηγορώ τον αντισυνταγματάρχη Πατύ ντε Κλαμ, γιατί υπήρξε ο σατανικός δράστης της δικαστικής πλάνης…
Κατηγορώ τον στρατηγό Μερσιέ γιατί, το λιγότερο από πνευματική ανεπάρκεια, έγινε συνένοχος του μεγαλύτερου ανομήματος του αιώνα…
Κατηγορώ τον στρατηγό Μπιγιό, γιατί είχε στα χέρια του αναμφισβήτητες αποδείξεις της αθωότητας του Ντρέιφους και τις έπνιξε…
Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Μπουαντέφρ και τον στρατηγό Γκονζ, γιατί υπήρξαν συνένοχοι του ίδιου εγκλήματος…
Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Πελιέ και τον ταγματάρχη Ραβαρί, γιατί έκαμαν μια εγκληματική προανάκριση, με την πιο τερατώδη μεροληψία…
Κατηγορώ τους τρεις γραφολόγους Μπελόμ, Βαρινιάρ και Γουάρ, γιατί συντάξανε ψεύτικες εκθέσεις απατεώνων…
Κατηγορώ το υπουργείο Στρατιωτικών και το Επιτελείο, γιατί έκαμαν στις εφημερίδες ιδιαίτερα στην «Αστραπή» και στην «Ηχώ των Παρισίων», μια βδελυρή και απαράδεκτη εκστρατεία για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη…
Κατηγορώ, τέλος, το πρώτο Στρατοδικείο, γιατί παραβίασε το Δίκαιο…

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Εμίλ Ζολά
Επιστολή του Ζολά στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την υπόθεση Ντρέιφους

Το 1898 κατηγορήθηκε για συκοφαντία και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο παρά τις αντιδράσεις του υπουργείου Στρατιωτικών. Ακολούθησαν ταραχές ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του Ντρέιφους που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης.

Την αποκάλυψη ακολούθησαν δραματικά γεγονότα που κατέληξαν όχι απλώς στη δικαίωση του αθώου, αλλά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Πριν, όμως, δει αυτή την τελευταία εξέλιξη, ο Εμίλ Ζολά βρέθηκε νεκρός, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1902, στο διαμέρισμά του.
Επίσημη αιτία θανάτου ήταν η δηλητηρίαση από μονοξείδιου του άνθρακα. Ωστόσο, υπήρξαν ψίθυροι ότι για το θάνατό του, ευθύνονταν πολιτικοί του αντίπαλοι. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αποδείχτηκε.

1872 

Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης του τηλέγραφου και του ομώνυμου κώδικα σημάτων, Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse -γεννήθηκε 27 Απριλίου 1791).

Εφευρέσεις - τηλέγραφος - Μορς
Ο Σάμιουελ Μορς με τον τηλέγραφο του

Σπούδασε ζωγραφική και γνώρισε αρκετή επιτυχία ως ζωγράφος ήταν μάλιστα και ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Ακαδημίας Ιχνογραφίας των ΗΠΑ. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς με τη φυσική, όπου αφιέρωνε όλες τις ελεύθερες ώρες του.

Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν Ουάσιγκτον-Βαλτιμόρη και διαδόθηκε μετά παντού -χρησιμοποιήθηκε και στη ναυτιλία.

Ο Μορς εφηύρε και ειδικό αλφάβητο (το 1830), γνωστό και ως Κώδικας Μορς, χωρίς γράμματα αλλά μόνο με τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου και στους αριθμούς 0-9.

1902

Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας – Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.

1902

Στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος με το όνομα “Ηλεκτρικό Θέατρο”.

1920

Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της Σιβηρίας και της σοβιετικής Άπω Ανατολής από τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας

Σοβιετική Ρωσία - Ιμπεριαλιστική Επέμβαση, 1920 - ΗΠΑ
Αμερικανικά στρατεύματα στο Βλαδιβοστόκ

1922

Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με την 2η Διεθνή).

Με τις επίμονες προσπάθειες, αλλά και τις σοβαρές υποχωρήσεις από τη μεριά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, επιτυγχάνεται συμφωνία που προβλέπει την κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, τη δημιουργία ενιαίων προλεταριακών μετώπων σ’ όλες τις χώρες, την παροχή βοήθειας στη Σοβιετική Ρωσία που απειλούνταν από την πείνα κα.

Γρήγορα όμως αποδείχθηκε πως οι ηγέτες της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας δεν είχαν σκοπό να ακολουθήσουν τίποτε από όλα αυτά, συνεχίζοντας την έως τότε πολιτική τους σε όφελος της αστικής τάξης.

1925

Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου τμηματικά, «ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών», 46 χρόνια μετά την ιστορική απεργιακή τους κινητοποίηση των εργατών της Σύρου το 1879 (τότε ο στόχος ήταν να μειωθεί η εργάσιμη ημέρα από 12 ή 14 ώρες στις 10 ώρες)

Εργατικό κίνημα - Αγώνας για το οκτάωρο
Αφίσα για τον αγώνα για την εφαρμογή του οκτάωρου

Το αίτημα του 8ωρου περνάει και στις ελληνικές εργατικές κινητοποιήσεις όταν γίνεται πια παγκόσμιο αίτημα του προλεταριάτου, δηλαδή μετά τη ματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886 και συγκεκριμένα στις πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις του 1890.

Έτσι, το 1893, στον πρώτο μεγάλο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα ένα από τα κεντρικά αιτήματα είναι «Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται».

Στη συνέχεια, σε όλες τις μεγάλες και μικρές εργατικές κινητοποιήσεις το αίτημα του οκταώρου θα κατέχει κεντρική θέση, αν και θα αργήσει πολύ να αποτελέσει τμήμα της ελληνικής νομοθεσίας.

Εργατικό κίνημα - Αγώνας για το οκτάωρο
Προπαγανδιστικό φυλλάδιο για την εφαρμογή του οκτάωρου

Αρχικά με νομοθετήματα του 1909-1910 καθιερώνεται η αργία της Κυριακής (μόνο για τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας), με κατοπινή νομοθεσία του 1913 καθορίστηκε το 10ωρο για τους εργάτες επιφανείας των μεταλλείων και το 8ωρο για όσους απασχολούνταν σε υπόγειες εργασίες, ενώ η σχετική Διεθνής Σύμβαση Εργασίας , επικυρώθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1920, όχι όμως με στόχο την άμεση και καθολική εφαρμογή της.

Εργατικό κίνημα - Αγώνας για το οκτάωρο
Από τη μεγάλη απεργία στο Σικάγο για την εφαρμογή του οκτάωρου

Η υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για το 8ωρο έγινε μόνιμο και σταθερό αίτημα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο εργατικό αγώνα για την καθολική εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι όλη η περίοδος του μεσοπολέμου σφραγίζεται από σκληρές ταξικές συγκρούσεις και φυσικά από επιτυχίες των εργατών που επιτυγχάνουν την επέκτασή του ευρύτερα σε διάφορους κλάδους και τμήματα της εργατικής τάξης.

Τη γενική εφαρμογή της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας θα καθιερώσει τυπικά η μεταξική δικτατορία, αποδεχόμενη στην ουσία αυτό που είχε γίνει πραγματικότητα στην πράξη, πολύ πριν.

Φυσικά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το δικτατορικό καθεστώς είχε φροντίσει προηγουμένως να καταργήσει και να ποινικοποιήσει κάθε εργατική – συνδικαλιστική και πολιτική – δραστηριότητα.

1927

Γεννήθηκε ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Φέρεντς Πούσκας (Puskás Ferenc), ο επονομαζόμενος και «καλπάζων συνταγματάρχης», που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Φέρεντς Πούσκας
Ο Φέρεντς Πούσκας με τη φανέλα της Ρεάλ

Μέλος της της Ρεάλ Μαδρίτης (1955-1967) και της κατά κοινή ομολογία καλύτερης Εθνικής Ουγγαρίας που υπήρξε στο ποδόσφαιρο, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών με πολυάριθμους τίτλους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Το 1995 ανακηρύχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS ) ως ο κορυφαίος σκόρερ του 20ου αιώνα στο επίπεδο της υψηλότερης εθνικής κατηγορίας. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοέμβρη 2006

1930

Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1941

Έβαλε τέλος στη ζωή της η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα (γεννήθηκε το 1874) που κράτησε από το χέρι και οδήγησε στη μαγεία τα παιδικά χρόνια μιας ολόκληρης γενιάς.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα

«Σιωπή», γράφεται μόνο στον τάφο της…
Ούτε όνομα, ούτε ημερομηνία γέννησης, ούτε της αυτοκτονίας της, εξαιτίας της εισβολής των ναζί.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα με δύο κόρες της το 1897

Ομως, αν και η πρωτοπόρα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας επέβαλε μια μετά θάνατον σιωπή για εκείνην, τα έργα της («Ο Μάγκας», «Ο Τρελαντώνης», «Τα μυστικά του βάλτου», κ.ά.) επί 100 και πάνω χρόνια διαβάστηκαν και διαβάζονται από αμέτρητα ελληνόπουλα.

Η Π. Δέλτα εξακολουθεί να «ζει» και με το πολύπτυχα πλούσιο Αρχείο της (έχουν εκδοθεί επτά τόμοι, ενώ μεγάλο μέρος του δεν έχει ακόμη ερευνηθεί και δημοσιευτεί).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα με τον αδερφό της

Το Αρχείο της (το δώρισε η κόρη της Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με το σπίτι της στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Τμήμα του Μουσείου), του οποίου πρώτος επιμελητής ήταν ο εγγονός της, ο αξέχαστος Παύλος Ζάννας και αργότερα ο γιος του, αποτελεί σημαντική «πηγή» για τους μελετητές όχι μόνο των διδακτικότατων έργων της για παιδιά, της συμβολής της στον αγώνα του δημοτικιστικού κινήματος και στα «Αναγνωστικά» του Εκπαιδευτικού Ομίλου των Δελμούζου – Γληνού, της βοήθειάς της στη μικρασιατική προσφυγιά, της πολυκύμαντης και πικρής ζωής της (και λόγω του «απαγορευμένου» έρωτά της για τον Ίωνα Δραγούμη), αλλά και της νεότερης πολιτικής – κοινωνικής, εκπαιδευτικής, λογοτεχνικής και πολιτιστικής ιστορίας μας.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα με τον άντρα της Στέφανο Δέλτα

Συνδυασμοί συγκριτικής μελέτης μεταξύ έργων της και υλικών του Αρχείου της, είναι τα κείμενα του συλλογικού επιστημονικού τόμου «Π.Σ. ΔΕΛΤΑ – Σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο της», με κείμενα των Αλέξη Δημαρά, Σπύρου Καραβά, Τόνιας Κιουσοπούλου, Μαρί-Σεσίλ Ναβέ-Γκερμιγιέ, Ιωάννας Πετροπούλου, Θεοδώρου Σωτηρόπουλου, Πέτρου Χαρτοκόλλη, μια επιστολή του Π. Α. Ζάννα για τη σημασία της λέξης «σιωπή» στον τάφο της, βιοεργογραφικό – ιστορικό χρονολόγιο, τα δημοσιευμένα έργα της, κριτικές για έργα της, κά.

1944

Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση –με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά- την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας).

Οι επιχειρήσεις κράτησαν πάνω από ένα μήνα, μέχρι τις 4/5/1944, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ολόκληρος σχεδόν ο στρατός ξηράς (Ι και ΙΙ ταξιαρχίες, σύνταγμα τεθωρακισμένων και άλλες μικρότερες μονάδες) συνολικής δύναμης 15.000 ανδρών, καθώς και μονάδες του ναυτικού και της αεροπορίας. Μόνο κατά την επέμβαση εναντίον του ναυτικού στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας σκοτώθηκαν 30 ναύτες.

ΕΑΜ - Μέση Ανατολή - Συλλήψεις Ελλήνων Στρατιωτών, 1944
Έλληνες στρατιώτες πίσω από τα «σύρματα» στη Μ. Ανατολή

Πάνω από 15.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί όλων των όπλων κλείστηκαν από τους Βρετανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ερήμους της Λιβύης και της Ερυθραίας.

Δυστυχώς, όμως, η ηγεσία του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Έτσι λίγες μέρες μετά τη συντριβή του κινήματος, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ και του ΚΚΕ υπέγραψε το σύμφωνο του Λιβάνου και δέχτηκε χάριν της

1948

Γεννιέται ο «άρχοντας» Δημήτρης Μητροπάνος (έφυγε από τη ζωή στις 17-Απρ-2012) με την πηγαία λαϊκή φωνή, με μεγάλη, ουσιαστική κατάθεση στο ελληνικό τραγούδι, διανύοντας μια 45χρονη διαδρομή στο τραγούδι στεφανωμένη με επιτυχίες, από τότε που τυχαία τον άκουσε να τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και μέσω εκείνου βρέθηκε στην «Κολούμπια».

Μια πορεία στο ελληνικό τραγούδι, με διάρκεια και ερμηνείες-σταθμούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού που τον κατέταξαν στους λαϊκούς βάρδους.

Πολιτισμός - Μουσική - Δημήτρης Μητροπάνος
Ο Δημήτρης Μητροπάνος

Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, ειδικά από τη δεκαετία του ’90 και μετά, έγινε ο μελωδικός «τόπος» όπου συναντήθηκε ένα ρεύμα του λαϊκού τραγουδιού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με τραγούδια των οποίων οι στίχοι και η μουσική διαφοροποιούνταν από τη θεματολογία του κλασικού λαϊκού τραγουδιού.

Σε αυτή τη «συνάντηση» η φωνή του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο γιατί προσέλκυσε στιχουργούς και συνθέτες να γράψουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι μέχρι τότε, αλλά και μπόλιασε νέες μορφές στιχουργίας και σύνθεσης με τη δωρική λιτότητα του κλασικού λαϊκού τραγουδιού, το οποίο είχε επηρεάσει τον Μητροπάνο.

Συμμεριζόμενος την άποψη ότι ο καλλιτέχνης, αλλά και κάθε άνθρωπος έχει χρέος και ανάγκη να αφουγκράζεται, να μιλά, να αγωνίζεται για τα ζωτικά προβλήματα της εποχής μας, ο Δημήτρης Μητροπάνος σφράγισε με την απαράμιλλη ερμηνεία του τραγούδια χαραγμένα στη συνείδηση του λαού μας, των Μίκη Θεοδωράκη («Τραγούδι του Νεκρού αδερφού», «Αξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη» κ.ά.), Χρήστου Λεοντή (το δοξαστικό της Ειρήνης από την «Καταχνιά») κ.ά.

Πολιτισμός - Μουσική - Δημήτρης Μητροπάνος
Ο Δημήτρης Μητροπάνος σε συναυλία

«Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη, αναζητώντας μεροκάματο. Εχοντας αυτά τα βιώματα τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική φωνή και την ξεχωριστή ερμηνεία του πλούτισε το λαϊκό τραγούδι».(Απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΚΚΕ με την αναγγελία θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου)

Γεννημένος, στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα – από την οποία καταγόταν η μητέρα του – μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια.

Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως ο πατέρας του σκοτώθηκε στο βουνό (ήταν αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), οπότε έλαβε ένα γράμμα του πατέρα του που έλεγε πως ζει στη Ρουμανία.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα σε ξυλουργεία.

Μετά την Γ’ Γυμνασίου, το 1964, ήρθε στην Αθήνα να ζήσει με το θείο του. Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής. Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», που λογοκρίθηκε από τη χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας.

Πολιτισμός - Μουσική - Δημήτρης Μητροπάνος
Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού. Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.ά.

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβρης 2009), αποτελούμενη από 2 CD, με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου» και ο δίσκος «Εδώ είμαστε» με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.

1949

Η ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ πραγματοποιεί ηρωική διείσδυση στη Ρούμελη. Οι δυνάμεις της δεν αριθμούσαν παρά λίγες εκατοντάδες μαχητές, στα όρια της φυσικής τους αντοχής.

Παρόλα αυτά, όχι μόνο μπόρεσαν να περάσουν τα -θεωρούμενα ως αδιαπέραστα- Καγκέλια του Βελουχίου, αλλά κατάφεραν και μια σειρά πετυχημένα χτυπήματα κατά του κυβερνητικού στρατού, όπως στις 14 και 18 Απρίλη (κατά την τελευταία αιχμαλωτίστηκε και ο στρατιωτικός Διοικητής Λιβαδειάς) κά.

ΔΣΕ - Ρούμελη
Τμήμα του ΔΣΕ (πηγή: Αρχείο ΚΚΕ)

Εναντίον της κινητοποιήθηκαν πάνω από 40.000 στρατιώτες (επιχείρηση «Πύραυλος»). Η καταδίωξη της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ κράτησε κοντά 2 μήνες. Σταδιακά η Μεραρχία αποδεκατίστηκε, ενώ στις 21 Ιούνη σκοτώθηκε και ο διοικητής της, ο θρυλικός Διαμαντής.

1949
Ισχυρές δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ενεργούν επιθετικό ελιγμό στη βόρεια Πίνδο, αιφνιδιάζουν τον κυβερνητικό στρατό και καταλαμβάνουν τα υψώματα Προφήτη Ηλία Φούρκας, Ταμπούρια, Γύφτισσα, Πουλιάνα, Πύργο Στράτσανης, Αμάραντο, κ.α.

ΔΣΕ - Πίνδος
Τμήμα του ΔΣΕ

1958 

Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.

1962

Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την απελευθέρωση αρνήθηκε να αναθεματίσει τους κομμουνιστές και διώχτηκε από την Εκκλησία

ΕΑΜ - ΠΕΕΑ - «Κυβέρνηση του Βουνού», 1944
Οι εθνοσύμβουλοι της ΠΕΕΑ με τον Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ

Μητροπολίτης Ακαρνανίας Ιερόθεος (διεξήγαγε την ανάκριση) στο Συνοδικό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 1947.

«Καθ’ ην στιγμήν πνίγεται η Ελλάς εις το αίμα, καθ’ ην στιγμήν σφάζονται οι αδελφοί μας, καίονται τα χωρία των και διακυβευεται αύτη η ύπαρξις της πατρίδος μας, υπάρχουν , δυστυχώς άνθρωποι μεταξύ ημών οι οποίοι ευνοούν την ανταρσίαν και την ενισχύουν δια της στάσεώς των. Ουδεμίαν αμφιβολίαν έχω ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κρυπτοκομμουνισταί»

Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου που τον καθαίρεσε
«Η καταδίκη μας αυτή αποτελεί ακόμη μια θυσία για τον αθάνατο ελληνικό Λαό, που χαροπαλεύει για την ελευθερία του. Ακόμη μια συμμετοχή εις τας ταλαιπωρίας του. Αλλ’ ο θρίαμβός του θα είναι οριστικός»

1972

Ο Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ, από όπου είχε φύγει το 1950, όταν είχε χαρακτηριστεί κομμουνιστής, την περίοδο του έντονου αντισοβιετικού κλίματος στη χώρα, γνωστής ως περίοδος του Κόκκινου Τρόμου

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας»

Ο ιδιοφυής και μεγάλος κωμικός, ο γνωστός σε όλους μας Σαρλό, με σχεδόν όλες του τις ταινίες να μεταδίδουν διαχρονικά μηνύματα που μοιάζουν και σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Έφυγε από τη ζωή στα 88 του την Ημέρα των Χριστουγέννων του 1977.

Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Ακόμη σήμερα καταφέρνει και γοητεύει ακόμα μετά από 100 χρόνια το κοινό του και όποιος ακούει «Τσάρλι Τσάπλιν» σκέφτεται αμερικανική φαρσο-κωμωδία, slapstick, παρωδία, αμέτρητο γέλιο και διασκέδαση και την ταινία «Ο Αλήτης» (The Tramp) που γυρίστηκε το 1915, όπου παρουσιάζεται ως ένα αξιολάτρευτο θύμα του κοινωνικού συστήματος και εμφανίζεται για πρώτη φορά με το χαρακτηριστικό μουστάκι του, το μπαστούνι και τα τεράστια παπούτσια, διαμορφώνοντας την παγκοσμίως γνωστή κινηματογραφική φιγούρα με το αστείο βάδισμα.

1974

Πεθαίνει ο Γάλλος αστός πολιτικός, Ζορζ Πομπιντού, που διετέλεσε Πρωθυπουργός (1962-1968) και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Γαλλία - ΗΠΑ - Ζορζ Πομπιντού - Ρίτσαρντ Νίξον
Ο Ζορζ Πομπιντού με τον Ρ. Νίξον

1982

Οι Αργεντινοί εισβάλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.

Μεγάλη Βρετανία - Ιμπεριαλιστική επέμβαση - Αργεντινή - Φώκλαντς
Αργεντινοί στα Φώκλαντς

1986

Βόμβα εκρήγνυνται σε αεροσκάφος της TWA, ενώ πετά πάνω από το Άργος, με αποτέλεσμα τέσσερις επιβάτες να σκοτωθούν και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Τη βόμβα τοποθέτησε η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.

1989

Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μανώλης Αγγελόπουλος (γεννήθηκε στις 8-4-1939)

1990

Με το πρόσχημα «προσέχουμε για να έχουμε», λόγω προβλημάτων λειψυδρίας, η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού, προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση.

1991 

Στη Γεωργία, το 98,93% των κατοίκων ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1993 

Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.

1997 

Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συνθήκη ένωσης, βάσει της οποίας θα διατηρούν τις ξεχωριστές τους κυριαρχίες, δεν θα έχουν κοινό νόμισμα, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα

2000

Φεύγει από τη ζωή η ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μαλαίνα Ανουσάκη - ΚΚΕ
Η Μαλαίνα Ανουσάκη

Τη γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, τη γυναίκα σπάνιου καλλιτεχνικού και αγωνιστικού ήθους, τη Μαλαίνα Ανουσάκη, αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές και συγκρατούμενές της, χτες το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε μια σεμνή τελετή, όπως της έπρεπε, αφού σεμνά και διακριτικά, παρά το δυναμισμό της, έζησε.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μαλαίνα Ανουσάκη - ΚΚΕ - Χαρίλαος Φλωράκης
Με τον Χ. Φλωράκη σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ 9-9-1991

Συγκλονιστική φωνή αποχαιρετισμού, η συγκρατούμενη της Μαλαίνας Ανουσάκη, Σούλα Καρανίκα, η οποία εκ μέρους των γυναικών των Φυλακών Αβέρωφ έσκυψε ευλαβικά στις μνήμες και στις στιγμές που έζησαν μαζί σαν μελλοθάνατες. «Εδειξες το θάρρος και την αγωνιστικότητά σου» – είπε – «στάθηκες πραγματική κομμουνίστρια. Καλό σου ταξίδι. Γεια χαρά, όπως λέγαμε εμείς στις φυλακές».

Συγκινημένος και ο Βασίλης Κολοβός εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρέτησε τη συντρόφισσα Μαλαίνα Ανουσάκη λέγοντας: «Σεβαστή και τιμημένη συντρόφισσα, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος σου ευχόμαστε καλό ταξίδι. Το Κόμμα που υπηρέτησες περισσότερα από 65 χρόνια. Έγινες φωτεινό αστέρι και μας φώτισες από τη δικτατορία του Μεταξά, την κατοχή, τον εμφύλιο και τη χούντα, μέχρι τη μεταπολίτευση.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μαλαίνα Ανουσάκη - ΚΚΕ - Μάνος Κατράκης
Με τον Μάνο Κατράκη και τη μητέρα του, στο τέλος παράστασης

Ήσουν πάντα όρθια και δίδασκες ήθος και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ήταν στάση ζωής αυτό. Εμείς που διδαχτήκαμε από το ήθος σου θα σε θυμόμαστε ως μια αγία αγωνίστρια των ημερών, αγωνίστρια της καθημερινότητας, της ζωής…

Δείτε και |> Δίδαξε τη δύναμη της συλλογικότητας (της Σοφίας Αδαμίδου)

2005

Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Karol Józef Wojtyła (Κάρολος Βοϊτίλα).

Στις 16/10/1978 με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στα πλαίσια της διαπάλης ιμπεριαλισμού-σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης – Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.

Ο ρόλος του στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Α. Ευρώπη εξαιρετικά σημαντικός. Άλλωστε το Βατικανό στη εποχή του αναδείχτηκε «αλληλέγγυος» καθοδηγητής των δυνάμεων που έδρασαν κατά του σοσιαλισμού (πρώτιστα Πολωνία που ήταν τότε ο αδύνατος κρίκος) και μέγας χρηματοδότης τους, γι’ αυτό και τα δάκρυα του Γκορμπατσόφ και του Βαλέσα, που δήλωσαν στη κηδεία τους ότι «χωρίς αυτόν δε θα είχε υπάρξει το τέλος του κομμουνισμού.

Όμως παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή για όσους έβλεπαν την ουσία του γεγονότος που ήταν (ή θα γινόταν) ένας «νόμιμος» και σημαντικός μοχλός παρέμβασης από το εξωτερικό στις εσωτερικές εξελίξεις της Πολωνίας αλλά και ευρύτερα , υπήρξαν αυταπάτες.

Θρησκεία - Αντικομμουνισμός - Παπική Εκκλησία - Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ

Το οπορτουνιστικό ρεύμα αρχίζει να γίνεται κυρίαρχο στη Λ.Δ της Πολωνίας (βλ την πρώτη της ανακοίνωση Ριζοσπάστης 18/10):

«ΒΑΡΣΟΒΙΑ 17. Η πολωνική κυβέρνηση με την εκλογή του νέου πάπα που όπως είναι γνωστό είναι Πολωνός τονίζει ότι η εκλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία.
Για πρώτη φορά εκλέγεται πάπας ένας Πολωνός πολίτης ενός έθνους που πέρασε από την κόλαση ενός πολέμου, πραγματοποίησε αξιοσημείωτες αλλαγές στη χώρα και συνεχίζει την ανοδική πορεία μας πολύπλευρης ανάπτυξης πράγμα που είναι γενικά παραδεκτό.

Οι Πολωνοί τονίζεται στην ανακοίνωση, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε τι που εξυπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη, για το καλό όλης της ανθρωπότητας και κάτω από το πρίσμα αυτό κρίνουν σαν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την εκλογή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’».

Φυσικά ο πάπας «ανταποδίδει» (Ριζοσπάστης 21-10-1978):

«ΒΑΡΣΟΒΙΑ 20. Ο πολωνικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα τηλεγράφημα του νέου πάπα Ιωάννη- Παύλου Β’ στην ηγεσία της Λ.Δ στο οποίο τονίζονται οι θερμές ευχαριστίες για τις ευχές και τα συγχαρητήρια που του έστειλε η ηγεσία της Λ.Δ Πολωνία για την εκλογής του…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...