Σαν σήμερα 8 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 8/4

217

Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας.

Αρχαία Ρώμη - Καρακκάλας
Προτομή του Καρακάλλα

563

Γεννιέται ο Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού. (πέθανε το 483 π.Χ.)

Θρησκεία - Βουδισμός
Άγαλμα του Βούδα

1093

Εγκαινιάζεται ο νέος καθεδρικός ναός του Γουίντσεστερ.

Θρησκεία - Ναοί - νέος καθεδρικός ναός του Γουίντσεστερ
Ο νέος καθεδρικός ναός του Γουίντσεστερ

1798

Γεννιέται ο ποιητής, Διονύσιος Σολωμός,

Πολιτισμός - Ποίηση - Διονύσιος Σολωμός
Ο Διονύσιος Σολωμός

Διάλεξε με το έργο του να γίνει ο υμνητής του απλού λαού και, μάλιστα, του ελληνικού λαού, που αγωνιζόταν σκληρά για την ελευθερία του. Έχοντας κάνει ο ίδιος σπουδές στην Ιταλία και μιλώντας θαυμάσια τα ιταλικά, διάλεξε ωστόσο, μετά από προτροπή του φίλου του Σπυρίδωνος Τρικούπη, να γράψει στην ελληνική γλώσσα, σε μια λαγαρή, πεντακάθαρη και πλούσια δημοτική, που η μια της ρίζα βρισκόταν στη μεγάλη ποίηση του Κορνάρου και η άλλη στις λαϊκές ομιλίες της Ζακύνθου και στα νανουρίσματα και παραμύθια της παραμάνας του.

Καθιερώθηκε ως εθνικός μας ποιητής από το λαό όχι μόνο διότι έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», οι δύο πρώτες στροφές του οποίου είναι ο Εθνικός μας Ύμνος, αλλά διότι ήταν και ο πρώτος, που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα, ανοίγοντας το δρόμο για τη χρήση της στη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα αξιοποίησε την προγενέστερή του ποιητική παράδοση της Κρητικής Λογοτεχνίας και του Δημοτικού Τραγουδιού.

Πολιτισμός - Ποίηση - Διονύσιος Σολωμός - «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού
Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» κρίθηκε κατ’ αρχήν ως ακατάλληλος για εθνικός ύμνος της Ελλάδας, γιατί ήταν γραμμένος στη γλώσσα του χύδην όχλου και γιατί έθιγε τις μεγάλες προστάτιδές μας δυνάμεις. Αλλά αργότερα το αλάθητο λαϊκό αισθητήριο επέβαλε την καθιέρωσή του.

Τα αιτήματα που θέτει ο Διονύσιος Σολωμός με το σύνολο του έργου του αποτελούν θετικά αιτήματα του λαού μας. Η δημιουργική του ιστορία είναι από τις δραματικότερες στην Ιστορία της Τέχνης και η πνευματική και ηθική του δύναμη εκτιμάται περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι δημιούργησε σε μια περίοδο, στη διάρκεια της οποίας πάλεψε σκληρά για να υποτάξει το γλωσσικό υλικό που του προσέφερε ο ελληνικός πολιτισμός, να το μεταμορφώσει σε ένα ανώτερο εκφραστικό όργανο και στη συνέχεια να εκφράσει με αυτό το ποιητικό όργανο μια νέα, υψηλότατη και πρωτόφαντη αίσθηση του κόσμου.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο το 1865.

1820

Ανακαλύπτεται στη Μήλο το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

Πολιτισμός - Γλυπτική
Η Αφροδίτη της Μήλου

1848

Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της εποχής του Ρομαντισμού Γκαετάνο Ντονιτσέττι (Domenico Gaetano Maria Donizetti).

Πολιτισμός - Μουσική - Γκαετάνο Ντονιτσέττι
Ο Γκαετάνο Ντονιτσέττι

Είναι ευρύτερα γνωστός για τις οπορετικές δημιουργίες του που περιλαμβάνουν τη “Λουτσία ντι Λάμερμουρ” (Lucia di Lammermoor), το “Ελιξίριο του έρωτα” (L’elisir d’amore), “Maria Stuarda”, “Anna Bolena”, “Lucrezia Borgia”, “Roberto Devereux”, “Linda di Chamounix”, “Don Pasquale” και πολλές άλλες που έχουν να κάνουν με τη musica sacra και τη μουσική δωματίου.

Μαζί με τους Βιντσέντσο Μπελλίνι και Τζοακίνο Ροσσίνι θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του bel canto.

1867

Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Καλλέργης.

Πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ διετέλεσε και υπασπιστής του Καποδίστρια. Συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο το 1932, όπου οι δυνάμεις του μαζί και του Νικηταρά ηττήθηκαν από αυτές του Κωλέττη.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Δημήτριος Καλλέργης
Πορτραίτο του Δημήτριου Καλλέργη

Ήταν οπαδός του Ρωσικού κόμματος κι αργότερα του Γαλλικού. Έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 κατά του Όθωνα.

Το 1854 χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών αλλά και Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Μαυροκορδάτου. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η διλοχία των πυροσβεστών το πρώτο πυροσβεστικό σχήμα στην Ελλάδα.

1896

Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία.

Θύματα υπήρχαν τόσο απ’ τους απεργούς εργάτες, όσο και απ’ τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο.

Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί.

Ο δε εργοδότης (ο Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

Σ’ εκείνη την απεργία, περισσότεροι από 1.800 μεταλλεργάτες ανέβηκαν από το μεταλλευτικό φρέαρ – βάθους 182 μέτρων – και, με μια οργάνωση που θα τη ζήλευαν πολλοί, κήρυξαν εκείνη την πρώτη μεγάλη απεργία. Περιγράφει ο παλιός μεταλλεργάτης Γιώργος Βουγιούκας («Ριζοσπάστης» 23/1/1996): «Κανείς από τ’ αφεντικά δεν τους πήρε μυρωδιά. Η απεργία εκδηλώθηκε την Κυριακή το βράδυ – 7 Απριλίου 1896 – στην αλλαγή της βραδινής βάρδιας των 10 και έγινε δημοσίως γνωστή τη Δευτέρα το πρωί».

Εργατικό κίνημα - Λαύριο - Απεργία μεταλλωρύχων, 1896
Μεταλλωρύχοι του Λαυρίου

Η μεγάλη αυτή απεργία διήρκεσε 18 μέρες. Κύρια αιτήματα των εργατών ήταν η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η πληρωμή των εργατών κατ’ ευθείαν απ’ την εταιρεία, η αύξηση του μεροκάματου σε 3,5 δραχμές (ήταν 2,5), η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή.

Εκτός απ’ τα παραπάνω, οι εργάτες ζητούσαν απ’ την εταιρεία να μένουν σε σπίτια, διότι μέχρι τότε κατοικούσαν σε σπήλαια (!) ή σε αυτοσχέδιες καλύβες.

Το Δεκέμβρη του 1896 πραγματοποιήθηκε η δίκη 15 απεργών, οι οποίοι αθωώθηκαν και επανήλθαν στη δουλειά τους χωρίς όρους. Ωστόσο, μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καμάριζα στρατιωτικό σώμα, όχι μακριά από τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποτρέψει νέες εργατικές εξεγέρσεις

1900

Στις ΗΠΑ, πλημμυρίζει ο ποταμός Κολοράντο, με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 άνθρωποι.

1904

Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν μία ιστορική συμφωνία, την οποία ονομάζουν «Εγκάρδια Συμφωνία» (Αντάντ) και διευθετούν όλες τις διαφορές τους.

1912

Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ανοίγοντας την αυλαία για τον A’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1919

Η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.

1929

Γεννιέται ο Βέλγος τραγουδοποιός Ζακ Μπρελ (Jacques Romain Georges Brel).

Ζακ Μπρελ
Ο Ζακ Μπρελ

Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς.

1936

Πεθαίνει ο Ιάπωνας εφευρέτης Τσουχάτσι Νινομίγια,

1941

Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς, κα.

1945

Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

Ελλάδα - μεταπολεμική κυβέρνηση - ναύαρχος Π. Βούλγαρης
Ο ναύαρχος Π. Βούλγαρης

Η παραίτηση του Πλαστήρα ήλθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1946

Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κοινωνία των Εθνών
Η έδρα της Κοινωνίας των Εθνών

1950

Πεθαίνει ο Ρώσος χορευτής και χορογράφος Βασλάβ Νιζίνσκι.

1954

Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των Νατοϊκών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1961

Μεγάλη έκρηξη στο πλοίο Ντάρα στον Περσικό κόλπο σκοτώνει 238 άτομα.

1962

Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε 4 εκλογικά τμήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εκλογές του 1961 είχαν ακυρωθεί επειδή επιβεβαιώθηκε η άσκηση βίας.

1963
Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1963

Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1970

Ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν αιγυπτιακό σχολείο στην περιοχή Μπαχρ ελ Μπάκαρ. Σκοτώνονται 30 παιδιά.

1972

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή της 30 Ιανουαρίου στο Ντέρρυ Βόρειας Ιρλανδίας (κατά την οποία Βρετανοί αλεξιπτωτιστές άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 13 -κατ’ άλλους 14,  εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι “Give Ireland Back To The Irish” (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς).

Ο δίσκος “Give Ireland Back To The Irish”

Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973

Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Εκδηλώνοντας το ταλέντο του στη ζωγραφική από πολύ νωρίς θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια του πατέρα του την πρώτη του Έκθεση σε ηλικία 13 ετών.

Πάμπλο Πικάσο
Ο Πάμπλο Πικάσο

Ακολούθησε το 1895 η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και το 1897 η Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη.

Στα καφενεία, στους δρόμους, στους οίκους ανοχής και στο Μουσείο Πράδο θα ανακαλύψει τη ζωή και την ισπανική ζωγραφική και όταν μια ασθένεια θα τον στείλει για ανάρρωση το 1899 σε ένα χωριό της Καταλονίας, θα γνωρίσει τους αγρότες και θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη διαφορετικός.

Η πρώτη πράξη της αλλαγής του ήταν η χρήση του επωνύμου της μητέρας του. Είχε «γεννηθεί» ο Πάμπλο Πικάσο.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Οι δεσποινίδες της Αβινιόν

Το καφενείο της Βαρκελώνης «Οι Τέσσερις Γάτοι» φιλοξένησε την πρώτη του ατομική έκθεση το Φλεβάρη του 1900, ενώ η συναισθηματική του φόρτιση εκείνο τον καιρό είχε τόσο έντονο γαλάζιο χρώμα που έδωσε το όνομά του στην «Μπλε» περίοδο της Τέχνης του από το 1901 έως το 1904.

Δεν προσπάθησε ποτέ να μιλήσει γαλλικά «σαν Γάλλος», του ήταν αρκετή η χρήση της γλώσσας για να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1904, περικυκλωμένος από τον ιμπρεσιονισμό και τις οδηγίες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, αλλά και από τη ζωή που έσφυζε γύρω του.

Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ
Ο Πάμπλο Πικάσο με τον Ζαν Κοκτώ

Η σημασία της εποχής δεν ήταν τόσο η ζωγραφική με «γήινα» και «κεραμικά» χρώματα – «Ρόδινη Περίοδος» (1905 – 1907) – όσο η συνειδητοποίηση πως η αλήθεια των πραγμάτων δεν μπορεί να υποχωρεί μπροστά στην άμεση αίσθηση για τα πράγματα, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι «τέτοια» γιατί απλώς «έτσι» την αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης.

Πραγματοποιεί τη ρήξη με τον «ακαδημαϊσμό» με τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν» που ξεκίνησε το 1907, το άφησε ημιτελές, επανήλθε το 1925 και το παρουσίασε το 1937, ένα έργο όπου τα πρόσωπα μετατρέπονται σε σύμβολα και το ζωγραφικό έργο εν γένει παύει να είναι απλώς ένα «παράθυρο» στον ορατό κόσμο των πρώτων εντυπώσεων.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-«Φαύνοι και κατσίκα», έργο του Πάμπλο Πικάσο. Νοέμβριος 1959

Ο Πικάσο προσέφερε μια νέα «οπτική γλώσσα», ως παιδί του καιρού της και των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων που αποκάλυπταν αθέατες ως τότε πλευρές της πραγματικότητας.

Η ζωγραφική, πλέον, δεν αρκείται να περιγράφει το ορατό, αλλά θα προσπαθήσει να το «αναπαραστήσει» στην ολότητά του, είτε παρασταίνοντας ταυτόχρονα στην ίδια επιφάνεια τις διάφορες όψεις του (κυβισμός), είτε τις διαδοχικές φάσεις της κίνησής του (φουτουρισμός).

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Αυτοπροσωπογραφία, 1906

Ταυτόχρονα, αναζητείται η ανάδειξη εκείνων των επιμέρους στοιχείων, τα οποία ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι παίζουν βαρύνοντα ρόλο στην έκφραση του έργου.

Έτσι προκύπτουν έργα που κινούνται σε δύο κατευθύνσεις παραστάσεων: Εκείνες που εμφανίζουν αφαιρετικά την πραγματικότητα και εκείνες που προκύπτουν από την αναδιαμόρφωση της εικόνας, τάση που ακολούθησε ο Πικάσο ( άνθρωπος – ταύρος, Κένταυρος, γυναίκα – περιστέρι) επιδιώκοντας την συνένωση του συμβολικού περιεχόμενου των αντικειμένων – μερών του πίνακα σ’ ένα ενιαίο σύμβολο.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Εργοστάσιο-Horta de Ebbo (1909)

Μαζί με τον Ζορζ Μπρακ θα αναπτύξουν τον Αναλυτικό Κυβισμό (1907 – 1912), το Συνθετικό Κυβισμό (1912 – 1915) και την τεχνική του κολάζ.

Ο Πικάσο τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της δημοκρατικής Ισπανίας, αποδέχθηκε τη θέση του διευθυντή του Μουσείου του Πράδο και βοήθησε να τοποθετηθούν οι συλλογές του σε ασφαλές μέρος.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Περιστέρι

Η μυθολογία της Μεσογείου με τον Μινώταυρο – θύτη και το άλογο – θύμα είναι η «πρώτη ύλη» για τον πίνακά του «Εφιάλτες και ψευτιές του Φράνκο» για το ισπανικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937.

Πάμπλο Πικάσο
Σκίτσο του Μπελογιάννη με το γαρύφαλλο από τον Πάμπλο Πικάσο

Στις 28 του Απρίλη 1937 η ναζιστική αεροπορία ισοπεδώνει την Γκουέρνικα και συγκλονισμένος ζωγραφίζει τον παγκοσμίως γνωστό πίνακα στον οποίο καταργείται η «αντιπαλότητα» ταύρου και αλόγου και όλα τα υποκείμενα ενέχουν τη συμβολική του θύματος.

Αν και οι δολοφόνοι δε «φαίνονται» στο έργο, «υπάρχουν» παντού.

Ο Πικάσο απέδωσε όλη την τραγικότητα του γεγονότος, χρησιμοποιώντας μαύρο, λευκό και γκρι.

Πάμπλο Πικάσο
Πάμπλο Πικάσο-Γκουέρνικα

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ.

Όταν οι ναζί κατέλαβαν το Παρίσι στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, προσήγαγαν τον Πικάσο και ένας φασίστας αξιωματικός τού έδειξε μια φωτογραφία του πίνακα ρωτώντας τον:

– Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;

Κι ο Πικάσο απάντησε: Όχι, Εσείς!

Το 1944 ο Πάμπλο Πικάσο έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, μια κίνηση τεράστιας πολιτικής και ηθικής σημασίας.

Αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία του Παγκοσμίου Κινήματος Ειρήνης, ενώ λόγω της δράσης του αυτής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν του χορήγησε βίζα εισόδου στη χώρα.

Στο Κίνημα συμμετείχε ολόπλευρα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τον Πικάσο που τιμήθηκε με το Βραβείο «Στάλιν» το 1950 και το Βραβείο «Λένιν» το 1962 από το έργο του «Περιστέρι» ή έχουν δει μόνο αυτό.

Εργαζόμενος συνεχώς, εμβάθυνε επίσης στο έργο των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος, ζωγραφίζοντας με αυστηρότητα και επινόηση μια σειρά παραλλαγών από πίνακες των Βελάσκεθ, Ντελακρουά, Κράναχ, Γκρέκο.

Απεικόνισε στο έργο του τη διαλεκτική της Ιστορίας, δημιούργησε μια νέα «οπτική γλώσσα», στρατεύθηκε στον αγώνα της εργατικής τάξης για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, προσπάθησε να απαντήσει σε τρομακτικά ερωτήματα και σε εποχές όπου βασιλεύει η χυδαιότητα της δήθεν «διαφάνειας», υπενθυμίζει συνεχώς πως για τον αληθινό καλλιτέχνη συνιστά έσχατο μαρτύριο το να «γεννά» ορατές μορφές.

Ο Πάμπλο Πικάσο «έφυγε» στις 8 Απρίλη 1973, έχοντας δωρήσει στην ανθρωπότητα το έργο του και τις αυστηρές και βαθιές διαπιστώσεις κάθε αληθινού δημιουργού: «Ο καλλιτέχνης είναι μια πολιτική ύπαρξη. Αντιμετωπίζει τα γεγονότα που μπορεί σπαρακτικά ή ευχάριστα και αντιδρά σε αυτά με όλο του το είναι. Τι νομίζετε ότι είναι ο ζωγράφος; Ένας ανόητος που έχει μόνο μάτια;…

Κανένας πίνακας δε δημιουργήθηκε για να διακοσμεί σπίτια. Είναι ένα εργαλείο πολέμου για επίθεση αλλά και για άμυνα εναντίον του εχθρού».

Πηγή: Ριζοσπάστης

1984

Πεθαίνει ο Σοβιετικός φυσικός Πιοτρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978).

Επιστήμες - Φυσική - Πιότρ Καπίτσα
Ο Πιότρ Καπίτσα

Ο Καπίτσα διετέλεσε, επίσης, μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1985

Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984.

Ινδία - ΗΠΑ - Μονοπώλιο «Union Carbide» - περιβαλλοντικό έγκλημα - μαζική δολοφονία
Διαδήλωση κατά της «Union Carbide» στο Μποπάλ, μετά την διαρροή

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ’ ένα χρόνο.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%.

Έπειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε έναν βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

1990

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

Πολιτισμός - Μουσική - Απόστολος Καλδάρας
Ο Απόστολος Καλδάρας

Γεννήθηκε στη «νερομάνα» του λαϊκού μας τραγουδιού, τα Τρίκαλα, τον Απρίλη του 1922, έχοντας κληρονομήσει τη μουσική φλέβα του σογιού της μάνας του. Στα εφηβικά του χρόνια, θα τον κερδίσει οριστικά το μπουζούκι, ενώ θα αρχίσει την ενασχόλησή του με το τραγούδι, όντας φοιτητής της Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη.

Το 1946 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», για ν’ ακολουθήσει το 1947, με τη φωνή της Στέλλας Χασκίλ, το εκπληκτικό «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι».

Δημιουργώντας στη συγκλονιστικότερη περίοδο του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Απόστολος Καλδάρας θα μας δώσει μεγάλα τραγούδια ερμηνευμένα από υπέροχες φωνές, όπως των Στράτου Παγιουμτζή, Γιώτας Λύδια, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Στέλιου Καζαντζίδη. Στους στίχους των τραγουδιών του δεσπόζει το όνομα της θρυλικής «γριάς» του ελληνικού τραγουδιού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που τότε πρωτογράφτηκε ως στιχουργός.

Ενδεικτικό της δημιουργίας είναι ότι ο Κώστας Βάρναλης χαρακτήρισε το τραγούδι «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», μεγάλο λαϊκό ποίημα.

Η πορεία του Απόστολου Καλδάρα διεκόπη με οδυνηρό τρόπο το 1964, όταν έχασε την κόρη του και από τότε ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο.

Η στροφή του σε λυρικότερες μελωδίες θα εκφραστεί από τις φωνές της Βίκυς Μοσχολιού, του Σταμάτη Κόκοτα, του Γιώργου Νταλάρα, του Στέλιου Καζαντζίδη (ξανά), του Γιάννη Πάριου κ.ά.

Το 1972 σε στίχους του Πυθαγόρα θα μελοποιήσει τη «Μικρά Ασία», έργο – σταθμό στο ελληνικό τραγούδι, όχι μόνο για την ποιότητα των στίχων, αλλά και για τον «ήχο» της λαϊκής ορχήστρας. Ενα χρόνο μετά, θα μελοποιήσει τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οι τελευταίες αναλαμπές του έργου του εμφανίζονται στα «Λαϊκά Μονοπάτια» του 1979 με τον Λάκη Χαλκιά, ενώ ο Απόστολος Καλδάρας θα εμπνέεται έως το τέλος.

Ο Απόστολος Καλδάρας ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών, που ενώ ξεκίνησαν από το «ρεμπέτικο» δεν έμειναν σ’ αυτό, ακολούθησαν και άλλους εκφραστικούς δρόμους, όχι χωρίς συμβιβασμούς, όμως δημιούργησαν πάντα εκπλήξεις, που όχι μόνον αναιρούσαν αρνητικές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα, και αυτό είναι το σημαντικό, άνοιγαν νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε:

1992

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, είναι ο μόνος που σώζεται, μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο επιβαίνει. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ ο ίδιος τραυματίζεται ελαφρά.

2013

Πεθαίνει η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός και «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας με το Συντηρητικό Κόμμα, Τόρις, από το 1979 έως το 1990. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 1959 και ανέλαβε τα ηνία του κόμματός της το 1975. Κέρδισε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, το 1979, το 1983 και το 1987.

Μάργκαρετ Θάτσερ
Η Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Θάτσερ άφησε ανεξίτηλη της σφραγίδα της για τον πολύ σκληρό τρόπο άσκησης διακυβέρνησης και τη διά ροπάλου επιβολή των πρωτόγνωρων για την εποχή μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνταν στη Βρετανία την δεκαετία του ’80 και στο υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά.

Μεγάλη Βρετανία - Πρωθυπουργία - Αντικομμουνισμός - Ιμπεριαλισμός - Μάργκαρετ Θάτσερ
Η Μ. Θάτσερ κατά την διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς (πηγή ΑΡ)

Μερικά περιστατικά από το «βίο και την πολιτεία» της για τα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου, είναι:

Η απεργία των ανθρακωρύχων, επί ένα χρόνο το 1986 που δε δίστασε να καταστείλει και να εξοντώσει τους απεργούς ανθρακωρύχους και αποτέλεσμα πολλά ανθρακωρυχεία έκλεισαν.

Ο πόλεμος των Φόκλαντς, νήσοι Μαλβίνες για την Αργεντινή, η καταστολή εναντίον των εργαζομένων που διαδήλωναν ενάντια στην επιβολή επιπλέον δημοτικού φόρου το 1990, διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις εργατικές συνοικίες για να φτάσουν μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ και συνέβαλαν στην πτώση της.

Η πολύ στενή συμμαχία της με τον πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν αλλά και τον πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ όπως και οποιονδήποτε αντικομμουνιστή ηγέτη ανά την υφήλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έσπευσαν να μιλήσουν για τη «μεγάλη πολιτικό» των αστών, αστοί πολιτικοί από όλο τον κόσμο όπως και ο πρωτεργάτης στην αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

 Ήταν τόσο μισητή στην εργατική τάξη που, την ημέρα που πέθανε, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου γέμισε τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας για να πανηγυρίσει.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...