Σαουδική Αραβία: Επιδιώκει ρόλο μεσολάβησης σε Ουκρανία και ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ

Ρόλο αποκλιμάκωσης του πολέμου και ειρηνευτικής προσπάθειας στην Ουκρανία, περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία αλλά και ρωσο-σαουδαραβικό συντονισμό των κινήσεων σταθεροποίησης και ισορροπίας στις διεθνείς αγορές ενέργειας στο πλαίσιο του οργανισμού OPEC+ αναζήτησε σήμερα στη Μόσχα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαίωσα στον Ρώσο υπουργό την ετοιμότητα του βασιλείου για την άσκηση κάθε προσπάθειας μεσολάβησης μεταξύ των μερών στην Ουκρανία» είπε ο Σαουδάραβας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, προσθέτοντας πως είναι «σε διάλογο με όλους τους εταίρους συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον σε διεθνή ζητήματα και η Σαουδική Αραβία διευκόλυνε την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία».

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει δυσθυμία και αντιδράσεις στις ΗΠΑ, που είναι επίσης στενός εταίρος του σαουδαραβικού βασιλείου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Υεμένη ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε πως η χώρα του επιδιώκει την έναρξη ενδο-υεμενίτικου διαλόγου για εκεχειρία ώστε μετά να επακολουθήσει πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του επιβεβαίωσε «την προθυμία» της χώρας του για «συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε όλους τους τομείς» ενώ ερωτηθείς για την επιθυμία του Ριάντ να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχολίασε πως έχει την αίσθηση πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με τη χώρα του.

Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στις 26 Φλεβάρη είχε πάει στο Κίεβο, συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την προθυμία του για μεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση συγκρούσεων και έναρξη κάποιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, αφού προηγουμένως είχε πετύχει συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Σαουδική Αραβία είχε επίσης προσφέρει στο Κίεβο 410 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε ακόμα...