Στον θάνατο σχεδόν 50.000 ανθρώπων στην Ευρώπη οδήγησε η ζέστη το 2023, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, που αναδεικνύει ότι παρά την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των δασών, την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής.
Αλλά και τα μέτρα που προωθούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις δεν στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στην ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή αλλά την ενισχύουν. Μέτρα όπως η αντιπυρική προστασία και πρόληψη, οι δεντροφυτεύσεις, οι αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση των υδάτων κ.ά. θεωρούνται «κόστος», μη κερδοφόρα και μη ανταποδοτικά.
«Εκτιμάμε ότι 47.690 θάνατοι (…) οφείλονταν στη ζέστη το 2023, θνησιμότητα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση για την περίοδο 2015 – 2023, πίσω από το έτος 2022», συνοψίζει το κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine».
Η μελέτη, που εκπονούν σε ετήσια βάση ομάδες του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, είχε καταλήξει την περασμένη χρονιά στο συμπέρασμα ότι η ζέστη ήταν εξαιρετικά φονική το 2022, προκαλώντας πάνω από 60.000 θανάτους στην Ευρώπη.
Η ακρίβεια των αριθμών αυτών δεν είναι πάντως απόλυτη: Πρόκειται για εκτίμηση. Για το 2023, οι ερευνητές υπολογίζουν πως οι θάνατοι κυμάνθηκαν στο φάσμα από σχεδόν 30.000 ως πάνω από 66.000.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι η ζέστη συνέχισε να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ανθρώπων – κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας – το 2023, το καλοκαίρι του οποίου ήταν το δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφτεί ποτέ στην Ευρώπη.
Οι καύσωνες, η διάρκεια και η συχνότητα των οποίων χειροτερεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πιθανόν βαραίνουν στους δείκτες θνησιμότητας στη Νότια Ευρώπη αλλά πλήττουν επίσης χώρες πολύ λιγότερο συνηθισμένες στη ζέστη, όπως τα κράτη της Βαλτικής.
Στη Γαλλία, η μελέτη αποδίδει περίπου 3.500 θανάτους στη ζέστη, αριθμό λίγο μικρότερο από τον απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει η γαλλική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πριν από μερικούς μήνες.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα για 35 χώρες, εκτιμά ότι οι θάνατοι θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν οι αρχές δεν λάμβαναν κάποια στοιχειώδη μέτρα.