Σχολεία: Οι ένστολοι έχουν κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους γονείς – Μαζί στη διεκδίκηση

Μαθητές κι εκπαιδευτικός στην είσοδο του σχολείου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Μαθητές κι εκπαιδευτικός στην είσοδο του σχολείου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς / Πηγή: Eurokinissi

Οι ένστολοι, μαζί με τους υπόλοιπους γονείς, βρίσκονται σήμερα μπροστά στις πόρτες των σχολείων, με την ίδια αγωνία να γίνει σωστά και με ασφάλεια το μάθημα.

Τα σχολεία ανοίξανε, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία. Ήδη πολλοί έχουν ξεκινήσει τα αθλήματά τους. Η υπομονή για την πολυπόθητη συνάντηση με τους συμμαθητές τους εξαντλήθηκε. Οι γονείς συνωστίζονται έξω από βιβλιοπωλεία, πολυκαταστήματα και τα αθλητικά είδη. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν συμβούλια για να μοιράσουν τις τάξεις, άλλοι πακετάρουν και μετακομίζουν…

Δύσκολη χρονιά, πανδημία.

Ανάμεσα σ’ όλους αυτούς τους γονείς και χιλιάδες ένστολοι. Δεν εξαιρούνται από την ακριβή προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Έχουν βέβαια και μια πρόσθετη δυσκολία. Προσπαθούν να οργανωθούν στη νέα τους τοποθέτηση. Άλλοι μακριά από τα σπίτια τους κι άλλοι πάλι μετακομίζοντας οικογενειακώς.

Περάσαμε όλοι το καλοκαίρι με την αγωνία και την προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Και το Υπουργείο Παιδείας τι έκανε όλο αυτό το τρίμηνο;

Δεν μπορεί να πήγε στράφι η καραντίνα και οι άλλες στερήσεις που υποβάλαμε τα παιδιά μας.

Μήπως οι Δήμοι πήραν μέτρα;

Δεν μπορεί. Είχαν τρεις μήνες στη διάθεσή τους.

Παγουρίνια, μάσκες και τρεις-τέσσερις νιπτήρες παραπάνω.

Αυτό όλο κι όλο; Γι’ αυτά χρειάζονται τόσοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι;

Μάσκες και Παγούρια για τους μαθητές - Έναρξη σχολικής χρονιάς 2020
Μάσκες και Παγούρια για τους μαθητές – Έναρξη σχολικής χρονιάς 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Ας δούμε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Δήμου, με γενικά «εύρωστα» οικονομικά, αφού αύξησε ξανά τα τέλη «για το καλό των σχολείων», όπως έλεγαν.

Στο Παλαιό Φάληρο υπηρετούν και ζουν, παραδοσιακά, πολλοί ένστολοι, εν ενεργεία κι απόστρατοι.

Για να δούμε την περίπτωση του Παλαιού Φαλήρου, που πριν 20 μέρες «μεγάλη» εφημερίδα το χαρακτήριζε σε αφιέρωμά της «το αριστοκρατικό προάστιο».

Στο Δήμο Π. Φαλήρου μπαίνει σε εφαρμογή για πρώτη χρονιά η Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Τα προηγούμενα χρόνια κέρδιζε «εξαίρεση» λόγω έλλειψης πόρων και χώρων! Τοποθετούνται, λοιπόν, 6 προκάτ αίθουσες και χρησιμοποιούνται μεμονωμένες αίθουσες από άλλα σχολεία. Όταν λέμε αίθουσες μην πάει το μυαλό μας στο Χόγκουαρτς! Εννοούμε τη μετατροπή διαδρόμων κι αποθηκών 12 με 16τμ σε αίθουσες διδασκαλίας. Τα έργα συνεχίζονταν τη μέρα τ’ αγιασμού…

Πέρσι, τέτοια εποχή – χωρίς πανδημία – στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή αρνούνταν να συζητήσει τα προβλήματα ασφαλείας και έλλειψης υποδομών και κτιρίων των σχολείων του Δήμου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Φαλήρου είχαν εκφράσει, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό τους για την προοπτική, στα ήδη γεμάτα σχολικά συγκροτήματα, να προστεθούν περισσότεροι μαθητές, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την ασφάλειά τους. Τότε, με τη λέξη «ασφάλεια», εννοούσαμε την πυρασφάλεια, την αντισεισμική θωράκιση κλπ.

Γίνεται κατανοητό πως αυτό το γεγονός παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις σε περίοδο πανδημίας.

Κλειστά σχολεία

Ο Δήμος ακολουθεί την πολιτική της Κυβέρνησης, που οριοθετεί το ζήτημα στην ατομική ευθύνη και περιορίζει τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στα εξής δύο: μάσκες και παγουρίνια.

Ο συνολικός αριθμός καθαριστριών για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 24 συμβασιούχες και 10 μόνιμες. Αυτές για 12 Νηπιαγωγεία, 14 Δημοτικά, 5 Γυμνάσια και 4 Λύκεια. Είναι ολοφάνερο πως 34 καθαρίστριες (όχι όλες με πλήρες ωράριο) δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ήδη αυξημένες ανάγκες. Πόσο μάλλον δε, που πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες εν μέσω πανδημίας για την καθαριότητα των εκατοντάδων αιθουσών, τουαλετών, αυλών και βοηθητικών χώρων.

Παράλληλα οι παιδικοί σταθμοί – που είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου – ξεκίνησαν να λειτουργούν 1η Σεπτέμβρη, με πολλές ελλείψεις και χωρίς μέτρα προστασίας. Οι υποδομές και το προσωπικό δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών με αποτέλεσμα παιδιά να μένουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών. Εκεί που οι γονείς δεν έχουν εξασφαλίσει voucher του ΕΣΠΑ καλούνται να πληρώσουν τροφεία. Ειδικά τα παιδιά των ένστολων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν voucher, λόγω κριτηρίων και ορίων.

Αιθουσα διδασκαλιας
Πηγή: EUROKINISSI

Άφησαν να πάει χαμένος ο χρόνος που εξασφαλίσαμε εμείς

Μ’ άλλα λόγια Υπουργείο και Δήμοι, σε αγαστή συνεργασία, αφήσαν να πάει χαμένος ο χρόνος που η Κυβέρνηση κέρδισε από την ευσυνειδησία και την αυτοθυσία του λαού.

Τι κάνανε δηλαδή;

Μετράγανε κρούσματα και μας μάλωναν για τη μάσκα και την «ατομική μας ευθύνη».

Τίποτα για τις δικές τους ευθύνες. Αυτοί ευθύνονται για το δεύτερο κύμα πανδημίας. Αυτοί θα ευθύνονται και για την έκταση που θα πάρει η πανδημία εντός των σχολείων.

Οι ένστολοι έχουν κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους γονείς – Μαζί στη διεκδίκηση

Οι Σύλλογοι Γονέων συνεδριάζουν. Παίρνουν αποφάσεις. Οργανώνονται. Ενημερώνουν τους γονείς. Διεκδικούν.

Οι ένστολοι έχουν κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους γονείς. Χρειάζεται να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους. Δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που στήνουν κυβέρνηση και φασιστοειδή για περιορισμό της συζήτησης στη ΜΑΣΚΑ. Ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία δεν έρχονται από ηλιόλουστα λιβάδια.

Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για την υγεία των παιδιών μας. Τα δισεκατομμύρια που βρίσκουν για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς να κατευθυνθούν σε ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μάσκες και Παγούρια για τους μαθητές - Έναρξη σχολικής χρονιάς 2020
Μάσκες και Παγούρια για τους μαθητές – Έναρξη σχολικής χρονιάς 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Ένστολοι μαζί με τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:

  • Επισκευή σχολείων – εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη, και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (μέσα ατομικής προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.
Διαμαρτυρία Μαθητών της Θεσσαλονίκης έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης - Ιούνιος 2020
Διαμαρτυρία Μαθητών της Θεσσαλονίκης έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης – Ιούνιος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το λογικό και το ρεαλιστικό σήμερα, είναι οι ένστολοι μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να γίνουν ΤΩΡΑ όλα όσα είναι αναγκαία για να γίνει ΣΩΣΤΑ και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ το μάθημα.

Γαρδίκης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Π. Φαλήρου (Λαϊκή Συσπείρωση Π.Φ),
Μέλος της ΕΕ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος

Δείτε ακόμα...