Σε Αθήνα και Άγκυρα για την «ΝΑΤΟική συνοχή» η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

EUROKINISSI

Στην Αθήνα έφτασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και αύριο αναμένεται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, πριν μεταβεί στη συνέχεια στην Άγκυρα.

Το Βερολίνο επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην διαφύλαξη της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής», αν και φουντώνει η τουρκική προκλητικότητα. Όπως δήλωσε πριν αναχωρήσει από τη χώρα της η Αν. Μπέρμποκ «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», συμπληρώνοντας πως «η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό, τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας». Επισήμανε δε ότι είναι σημαντικό που πραγματοποιεί «ειδικά τώρα τελικά» το πρώτο της ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο στις αρχές του καλοκαιριού είχε ματαιωθεί επειδή βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας περιέγραψε τη χώρα μας ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη, μιλώντας για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, αλλά και ξεχωρίζοντας τη συμβολή της Αθήνας «στη στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Την ίδια στιγμή, η Μπέρμποκ έσπευσε να χαρακτηρίσει και την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο» που «συνδέεται με τη χώρα μας όσο καμία άλλη χώρα». Χαρακτήρισε σημαντικό «να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο» και πρόσθεσε ότι «όπως σε κάθε στενή σχέση, θα συνομιλήσουμε ανοιχτά: για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία φέρνει μια αχτίδα ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη κρίση πείνας, για τον κοινό σχεδιασμό στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε δε ότι στο επίκεντρο των επαφών της θα βρεθούν και ζητήματα στα οποία υπάρχουν «εν μέρει θεμελιώδεις διαφορές», για τα οποία «θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δρόμοι μας να συγκλίνουν και πάλι».

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν η Μπέρμποκ φτάσει στην περιοχή μας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Αθήνας ότι εκείνη παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και μάλιστα ανήγγειλε νέες επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα επαναφέρει όλο και πιο συχνά, επίσημα, τις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο (πχ. αποστρατιωτικοποίηση νησιών, την οποία πλέον συνδέει ακόμα και με επαναδιαπραγμάτευση της κυριαρχίας σε πολλά από αυτά).

Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφτηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου ξεναγήθηκε και κατέθεσε λευκά λουλούδια. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, συνοδευόμενη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...