Σεισμός σε Σάμο – Τουρκία

Στιγμιότυπο από κατάρρευση πολυκατοικίας στη Σμύρνη- Σεισμός 30-10-20
Στιγμιότυπο από κατάρρευση πολυκατοικίας στη Σμύρνη- Σεισμός 30-10-20

Κατά «διαβολική» σύμπτωση, λίγες ώρες πριν τον χτεσινό σεισμό στην περιοχή της Σάμου, με τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών (μαθητών λυκείου) το ALT.gr δημοσίευσε άρθρο, όπου στο «δια ταύτα» – Έκαστος εφ’ ω ετάχθη… μιλήσαμε για «μισές αλήθειες», επισημαίνοντας ότι “το μόνο που κανείς δε μιλάει είναι πως –σε παγκόσμια κλίματα και ο σεισμός, όπως και όλες οι άλλες «φυσικές» καταστροφές χτυπάνε μόνο «της γης τους κολασμένους»”.

Πολλοί φίλοι αναρωτήθηκαν (επικοινωνώντας και με τον συντάξαντα) αν το «Πες μου πότε χτίστηκε το σπίτι σου» ήταν και ένα είδος «πρόγνωσης»: στο συγκεκριμένο ήδη απαντήσαμε πως γίνεται μεν μια προσπάθεια από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία όμως δεν έχει προς το παρόν αποδώσει και«σε κάθε περίπτωση», λόγια του καθηγητή κ. Λέκκα, «πρόγνωση δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει στα επόμενα χρόνιααλλά κι όταν | αν θα υπάρξει, δεν ξέρουμε αν θα είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμη».

Και έτσι ακριβώς είναι: θυμίζουμε πχ. τη μεγάλη κουβέντα που έγινε από το 81 και μετά με τη λεγόμενη «μέθοδο ΒΑΝ» (βασίζεται στην «ανίχνευση» των «σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων»), που αντιμετωπίσθηκε εξ αρχής επικριτικά από τους Έλληνες σεισμολόγους, ποτέ δεν αποδείχτηκε επιστημονικά, αντίθετα έγινε και αντικείμενο κομπογιαννίτικης εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής (07:06 sol.org.tr) στοιχεία –που αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, ο αριθμός των θανάτων στα χαλάσματα των «χάρτινων» πολυκατοικιών και δεκάδων άλλων κτιρίων της Σμύρνης είναι πλέον 24 και ο αριθμός των τραυματιών σε πάνω από 1000  ενώ «οι εργασίες αναζήτησης και διάσωσης συνεχίζονται κάτω από τα ερείπια».

Πρώτες εκτιμήσεις

Η προκαταρκτική έκθεση για τον σεισμό ανακοινώθηκε από τα τμήματα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης – Τμήμα Cerrahpaşa.
Σύμφωνα με την έκθεση, «Το Αιγαίο Πέλαγος και τα πέριξ είναι μία από τις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα –σε παγκόσμια κλίμακα.
Ως αποτέλεσμα της αφρικανικής πλάκας να προχωρά βόρεια και να βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Ανατολίας, πολλά ενεργά ρήγματα διαφορετικών τύπων έχουν εμφανιστεί εκεί.
Σεισμοί σε μεγάλο βάθος (> 40 χλμ.), που προκαλούνται από την κίνηση υποαγωγής –επίσης αντίστροφα  συμβαίνουν πιο επιφανειακοί σεισμοί (<40 km) τόσο σε κανονικά όσο και σε πλευρικά συστήματα ολίσθησης.
Η θέση του σεισμού MW = 7.0 (EMSC) που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 βρίσκεται στα νότια της Σμύρνης, στα βόρεια του νησιού της Σάμου, στον κόλπο Kuşadası.
Μετά από έναν σεισμό αυτού του μεγέθους με φυσιολογικές τις ζημιές, είναι συχνή η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα με μεσαίου μεγέθους μετασεισμούς.
Τόσο οι πολίτες μας όσο και οι τοπική διακυβέρνηση πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό το θέμα»

Ξεχωριστή αναλυτική αναφορά γίνεται –με πηχυαίους τίτλους στην κοινή δήλωση KNE και Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG) με τίτλο «Η ζωή μας δεν είναι καταδικασμένη να συντριβεί!
Ο αγώνας μας, οι ικανότητές μας, το όνειρά μας, θα νικήσουν!
Η ζωή θα είναι ο νικητής!
(υπότιτλος)
Ο σεισμός προκάλεσε την καταστροφή για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου που έχει την ευθύνη για απώλεια των ανθρώπινων, αφήνοντας αμέτρητες φορές απροστάτευτες κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο καταστροφικός αυτός σεισμός, που έχει κοστίσει ήδη ανθρώπινες ζωές και στις δύο χώρες, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ελλάδας και της Τουρκίας, που μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων, αφήνουν απροστάτευτους τους λαούς.

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση ΚΝΕ- TKG

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, από κοινού, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους λαούς, τους νέους και τις νέες των χωρών μας, που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τις χώρες μας την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Ο καταστροφικός αυτός σεισμός, που έχει κοστίσει ήδη ανθρώπινες ζωές και στις δύο χώρες, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ελλάδας και της Τουρκίας, που μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων, αφήνουν απροστάτευτους τους λαούς.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

 • Άμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών.
 • Άμεσα προληπτικά μέτρα για μετασεισμούς.
 • Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, των δημόσιων κτιρίων (βλ. σχολεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.), των οδικών δικτύων, των λαϊκών κατοικιών.
 • Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
 • Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
 • Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων.
  Οι ζωές μας δεν είναι μοιραίο να συνθλίβονται! Με τους αγώνες, τη δύναμη, τα όνειρά μας, «θα νικήσει η ζωή»!

Οι ζωές μας δεν είναι μοιραίο να συνθλίβονται! Με τους αγώνες, τη δύναμη, τα όνειρά μας, “θα νικήσει η ζωή”!».

ℹ️ Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας (Kuzey Anadolu Fay Hattı) είναι ενεργό σεισμικό ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης το οποίο σχηματίζεται κατά μήκος των ορίων της πλάκας της Ανατολίας και της Ευρασιατικής πλάκας.
Εκτείνεται από την Καρλίοβα, στην Επαρχία του Μπινγκιόλ της ανατολικής Τουρκίας, κατά μήκος της βόρειας Τουρκίας, περνώντας 20 χιλιόμετρα νότια από την Κωνσταντινούπολη, και φτάνει μέχρι το Αιγαίο, έχοντας συνολικό μήκος 1.500 χιλιόμετρα και είναι όμοιο σε μεγάλο βαθμό με το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ερζινκάν το 1939, έχουν καταγραφεί εφτά σεισμό με μέγεθος πάνω από 7,0 των οποίων το επίκεντρο μετακινείται σταδιακά όλο και δυτικότερα
H λιθοσφαιρική πλάκα της Aνατολίας, έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε και το μεγάλο σεισμό στις 17-Αυγ-1999, κινείται με «γρήγορο» ρυθμό επηρεάζοντας την Ελλάδα, ιδίως το Αιγαίο πέλαγος
🆘  (ΣΣ |> το «γρήγορα» δεν είναι παραπάνω από κάποια εκατοστά το χρόνο πχ. προς Βορρά βύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική ≈1 cm/y, από την προς Δύση κίνηση της μικροπλάκας της Ανατολίας μέσω του Ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας ≈2,5 cm/y, με μέση ταχύτητα παραμόρφωσης του χώρου του Αιγαίου 2,5 – [-1] ≈ 3,5 cm/y δηλαδά σε 100 χρόνια γύρω στα τρία μέτρα!)

Ρήγμα Ανατολίας Anatolian_Plate
Ρήγμα Ανατολίας Anatolian_Plate
Έτος – Περιοχή Ρίχτερ Θύματα
1939 Ερζινκάν 7,8 32.700+ & 100.000+ τραυματίες
1942 Νικσάρ-Ερμπάα 7,0 ~3.000 νεκροί
1943 Τόσια-Λαντίκ 7,2 2.824 νεκροί
1944 Μπολού-Γκερεντέ 7,2 3.959 νεκροί
1949 Καρλίοβα 6,7 320 νεκροί
1951 Κουρσουνλού 6,9 50 νεκροί + 3.354 τραυματίες
1957 Αμπάντ 7,1 52 νεκροί
1966 Βαρτό 6,9 2.394 νεκροί + 1.489 τραυματίες
1967 Κοιλάδα Μουντουρνού 7,1 86 νεκροί + 332 τραυματίες
1992 Ερζινκάν 6,7 498+ νεκροί, τουλάχιστον 2.000 τραυματίες
1999 Ιζμίτ (Νικομήδεια) 7,6 17.118+ νεκροί & 43.953+ τραυματίες
1999 Ντούζτσε 7,2 845+ νεκροί & 4,948 τραυματίες

ℹ️ Η πλάκα της Aδριατικής κινείται με φορά από αριστερά προς τα δεξιά και επηρεάζει τη Δυτική Ελλάδα.
Η Αφρικανική πλάκα κινείται προς τα βόρεια και επηρεάζει τη Νότια Ελλάδα.
Εμείς, σαν γεωγραφικός χώρος βρισκόμαστε στην ένωση της Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής πλάκας.
Αυτή είναι ουσιαστικά η αιτία της εμφάνισης των ηφαιστείων και της πληθώρας των καταστροφικών σεισμικών δονήσεων.
Η τεκτονική πλάκα της χώρας περιλαμβάνει κάποιες θαλάσσιες λεκάνες που έχουν βάθος μέχρι 5χλμ (ελληνική τάφρος) και βρίσκεται στην πορεία ενός τόξου που ξεκινά από τις Άλπεις, περνά από τα ελληνικά βουνά, το Ιόνιο πέλαγος, την Κρήτη και Ρόδο και φθάνει στις Ταυρίδες, όρη που ανήκουν στην περιοχή της νότιας Τουρκίας που συνορεύει με την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Ελληνική Τάφρος

Παράλληλα, έχουμε το ηφαιστειακό τμήμα της Ελλάδας που απαρτίζεται από διάφορα ενεργά ηφαίστεια.
Το τμήμα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τεκτονικής άποψης, είναι αυτό στο βόρειο Αιγαίο, το οποίο έχει βάθος περίπου 1500 μέτρα και η τάφρος του φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται εκεί που οι πλάκες της γης ενώνονται, όπου υπάρχουν ρήγματα μικρά και μεγάλα και στις ηφαιστιογενείς περιφέρειες.

Ελληνική Τάφρος (ΟΑΣΠ)

🆘 Εμείς, έχουμε από όλα αυτά τα δεδομένα.
Έτσι, η σεισμικότητα είναι αυξημένη στην Ελλάδα οι κάτοικοι, από τα πολύ παλιά χρόνια ζουν με τους σεισμούς.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχει πληθώρα ρηγμάτων.
Μεταξύ αυτών και το δυτικό τμήμα του βορείου ρήγματος της Ανατολίας που φθάνει στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Δυτικό τμήμα βορείου ρήγματος Ανατολίας
Δυτικό τμήμα βορείου ρήγματος Ανατολίας

Αυτά είναι κάποια «τεχνικά» και μάλλον εγκυκλοπαιδικά δεδομένα
Τι πρέπει να κρατάμε;
Η προστασία της ζωής υπόκειται στους περιορισμούς της ταξικής πολιτικής του καπιταλιστικού κράτους …  [έτσι όταν] ο ζωτικός αντισεισμικός σχεδιασμός και προστασία δεν αποφέρει κέρδη … 

 • Δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη ή δραστηριότητα ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 
 • Η έκταση των κινδύνων και της συνολικής υπόθεσης της αντισεισμικής προστασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση 
 • Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει στην αναγκαία έκταση από το σημερινό σύστημα, του οποίου άλλες είναι οι προτεραιότητες. 
 • Μόνο η πρόταση και στόχος πάλης του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, με ευθύνη μεταξύ των άλλων και για την αντισεισμική προστασία, με συνδυασμένη αξιοποίηση του επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού σε μόνιμη βάση, μπορεί να δώσει απαντήσεις

Και αυτά μόνο αν ο λαός γίνει νοικοκύρης του ιδρώτα του.

Επιμέλεια|> Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...