Σερβία: Στενότερο «μαρκάρισμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τμήματα των ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στη μεθόριο με το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κόσοβο / Σεπτέμβριος 2021
Φώτο Αρχείου / Τμήματα των ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στη μεθόριο με το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κόσοβο / Σεπτέμβριος 2021

Το ολοένα και στενότερο «μαρκάρισμα» της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) στη Σερβία, από την οποία οι Βρυξέλλες απαιτούν «ευθυγράμμιση» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αποτυπώνουν και οι νέες δηλώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση αυτή τη φορά, παραμονές της νέας συνάντησης της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει μεθαύριο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η εν λόγω «Διαδικασία» που έχει καθιερώσει η Γερμανία έχει ως αντικείμενο την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων και σε αυτή συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Με φόντο τη μεθαυριανή συνάντηση, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε τη στάση του Βελιγραδίου που επιμένει στη στενή συνεργασία και με τη Μόσχα, αναφέροντας ότι οι ρωσο-σερβικές σχέσεις «ανήκουν στο μέρος της σκιάς» και επικρίνοντας έντονα και τη συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, που οι δύο πλευρές υπέγραψαν στα τέλη Σεπτέμβρη, την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα.

«Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε», δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο «έχει την εντύπωση ότι η εντατική συζήτηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς είναι χρήσιμη», καθώς – συνέχισε – «είναι ένας έμπειρος πολιτικός που μπορεί να αναλύσει και αναλύει τις επιπλοκές του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας». Υπογράμμισε βέβαια ότι αν επιλέξει άλλο δρόμο από αυτόν «της Ευρώπης (…) τότε θα υπάρξουν αντιθέτως συνέπειες».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Γερμανός καγκελάριος θα υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την περιοχή: Αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών.

Σε καθεστώς ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, δήλωσε χτες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τέθηκαν σε ετοιμότητα, καθώς οι εντάσεις στη μεθόριο με το Κόσοβο αυξάνονται, εξαιτίας των μέτρων που η Πρίστινα έθεσε σε εφαρμογή για τις άδειες κυκλοφορίας των σέρβικων οχημάτων, που ζητά να αντικατασταθούν με νέες, τις οποίες εκδίδουν οι αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσεβιτς δήλωσε πως «κανείς δεν θα πρέπει να παίζει πολεμικά παιχνίδια» με τη χώρα του, αλλά και ότι αυτή είναι «σοβαρή». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε ήσυχοι», αλλά και ότι «συναινούμε σε έναν διάλογο» με την Πρίστινα, καταλήγοντας ότι «η Σερβία είναι υπέρ του διαλόγου, είναι προτιμότερο να διαπραγματεύεται κανείς για χίλιες μέρες, αντί να περνά μία (μόνο) μέρα στα χαρακώματα».

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα οι κοσοβάρικες αρχές έθεσαν σε εφαρμογή κλιμακούμενες «ποινές» για όσους δεν αντικατέστησαν ακόμα τις πινακίδες με άλλες, που εκδίδει η Πρίστινα και όχι το Βελιγράδι. Τα μέτρα υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 6.000 οχήματα, τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Δείτε ακόμα...