Σφοδρές συγκρούσεις συμφερόντων για επενδύσεις στην Ενέργεια

Ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου πίσω από τα ευχολόγια εξελίσσονται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και σκληρά παζάρια για επενδύσεις σε «εναλλακτικές» και παραδοσιακές μορφές Ενέργειας. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δυο βδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο προεδρεύων της COP28, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη Διάσκεψη παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν «κοινό έδαφος» σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ενδεικτική της συζήτησης που αναμένεται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες μέρες είναι η ομιλία του Τζαμπέρ – ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ (ADNOC) – κατά την οποία φρόντισε να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές στα ορυκτά καύσιμα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο. Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

Την πρώτη μέρα εγκρίθηκε η δημιουργία Ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές, το οποίο «θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών», σε μια προσπάθεια των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών να ανακόψουν και προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως μετέδωσε το «Reuters», στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος την Παρασκευή στους παγκόσμιους ηγέτες είπε ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους «δεν αρκεί για να σταματήσει» η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο ίδιος κάλεσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.

«Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: Μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ταμείου για το κλίμα», ύψους 30 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...