Σήμερα η εκδήλωση για την μετονομασία σε «Μάνος Λοΐζος» στο Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα

Σε «Μάνος Λοΐζος» μετονομάζεται το Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, τιμώντας τη συνολική προσφορά του Μάνου Λοΐζου, μετονομάζει το Στέκι της Αθήνας σε «Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ – Μάνος Λοΐζος».

Το ανανεωμένο όνομα του Στεκιού μαζί με το νέο λογότυπο θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο, τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 19.30, στο Στέκι (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο του Μάνου Λοΐζου θα κάνουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

– Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεύτρια και συνθέτης.
Αχιλλέας Θεοφίλου, μουσικός παραγωγός.
Χρήστος Λεοντής, μουσικοσυνθέτης.
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγουδοποιός.
Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύτρια.

  • Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο:

Επιμέλεια – ενορχήστρωση: Κώστας Σταυρόπουλος.

Μουσικοί: Αλέξανδρος Γουργουλιός (μπουζούκι), Φωτεινή Δρίνη (κιθάρα), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (πιάνο), Αναστασία Πραματευτάκη (βιολί), Δήμητρα Σταμουλάκη (τσέλο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, κοντραμπάσο).

Τραγούδι: Φωτεινή Δρίνη, Δήμητρα Ελευθερίου, Κώστας Καλογερής, Κατερίνα Νιάνιου, Θάνος Πανουργιάς. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και στο e-mail: steki@kne.gr.

Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου στο στέκι πολιτισμού της ΚΝΕ

Το Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα εγκαινιάστηκε πριν από οχτώ χρόνια, τον Απρίλη του 2015, στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της οδού Τροίας 36, δίνοντας μια ακόμα πνοή στην πλούσια πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της, δίνοντας διέξοδο στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και χώρο δημιουργίας σε πολλές νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες.

Πριν από δυο χρόνια, τον Ιούνη του 2020, η Μυρσίνη Λοΐζου προσέφερε στο Στέκι τα μουσικά όργανα του πατέρα της και τον Ιούλη του ίδιου χρόνου έγινε εκδήλωση προς τιμήν του με αφορμή αυτήν την προσφορά. «Είναι μεγάλη χαρά τα μουσικά όργανα του Μάνου να βρίσκονται σ’ έναν χώρο γεμάτο νέους, πολιτισμό και μουσική! Αυτό το πιάνο θα είναι για όσους νέους επισκέπτονται το Στέκι της ΚΝΕ μια συνέχεια του Μάνου…», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Λοΐζου.

Δυο κιθάρες, το λαούτο και το πρώτο βιολί του αξέχαστου συνθέτη αξιοποιούνται στο Στέκι της ΚΝΕ ως εκθέματα, μαζί με φωτογραφικό υλικό και δίσκους του Μάνου Λοΐζου, ενώ το πιάνο του, μετά την επισκευή που πραγματοποιήθηκε με δαπάνη της ΚΝΕ και με προσπάθεια να προσεγγίζει τον αρχικό του ήχο, έχει γίνει πλέον ένα λειτουργικό όργανο που αξιοποιείται σε επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις.Μια τέτοια ξεχωριστή εκδήλωση θα είναι και αυτή της ερχόμενης Δευτέρας στο Στέκι, μια εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο δημιουργό που τόσο πρόωρα «έφυγε» από κοντά μας.

Για εκείνον θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες, όπως ο Αχιλλέας Θεοφίλου, μουσικός παραγωγός στη Μinos EMI από το 1970 έως το 2006, στενός φίλος και κουμπάρος του Λοΐζου… Η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη, που είχε γνωριστεί με τον Μάνο Λοΐζο στο ξεκίνημά της, όταν εκείνη ήταν μαθήτρια κι εκείνος φοιτητής, ενώ ερμήνευσε τα εξαιρετικά του «Νέγρικα», σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη… Ο φίλος του, Χρήστος Λεοντής, που μαζί ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 να πρωτοπαρουσιάζουν τραγούδια τους και να κάνουν κοινές συναυλίες, τις οποίες επανέλαβαν και στα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ τη δεκαετία του ’70… Η Δήμητρα Γαλάνη πάλι, που συνεργάστηκε με τον Λοΐζο στον εξαιρετικό δίσκο «Για μια μέρα ζωής», που έμελλε να είναι ο τελευταίος του, ταυτίζοντας τη φωνή της με την «Κουτσή κιθάρα»… Αλλά και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, καταξιωμένος δημιουργός, από την επόμενη γενιά του Μάνου…

Τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου θα πλημμυρίσουν για άλλη μια φορά το Στέκι της ΚΝΕ. Στο μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης επιλέγονται τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του συνθέτη, από τα πολιτικά έως τα ερωτικά του, από τις μπαλάντες έως τα λαϊκά του, σε μια προσπάθεια να αναδεικνύονται και να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές τα διαχρονικά μουσικά διαμάντια που μας χάρισε.

Σε «Μάνος Λοΐζος» μετονομάζεται το Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...