Έχει περάσει ένας χρόνο από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρα στοιχεία σύγκρουσης ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία με το ζοφερό ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης του να παραμένει ανοιχτό. Οι συνέπειές του τόσο για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών είναι παραπάνω από εμφανής: Θάνατος-Προσφυγιά-Ακρίβεια-Ενεργειακή κρίση.
Η εμπλοκή της χώρας μας ήταν ξεκάθαρη και κλιμακούμενη από την πρώτη στιγμή. Έχει φέρει τον ελληνικό λαό στο στόχαστρο αυτής της αντιπαράθεσης, τόσο από πλευράς κινδύνου στρατιωτικού πλήγματος στη χώρας μας, αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας λόγω του στρατιωτικού υλικού που έχουμε δώσει, αλλά και ως προς τις οικονομικές συνέπιες που υφίστανται. Όπως πάντα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο….. την ίδιο στιγμή κάποιοι βγάζουνε υπερκέρδη (πχ εφοπλιστικό κεφάλαιο κυρίως στο κομμάτι μεταφοράς LNG) και μάλλον θα εύχονται να μην τελειώσει σύντομα ο πόλεμος…….
Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 20-21 Φεβρουαρίου την Αθήνα εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο περεταίρω εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η ίδια η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την «αμυντική συνεργασία», την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, την «ενεργειακή ασφάλεια» και την «κοινή δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», ενώ θα ξεκινήσει και ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και προχωρά απρόσκοπτα επί ΝΔ.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η επίσκεψη του είναι κακός οιωνός για τον λαό μας. Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε και είναι ξεκάθαρο ότι πάσης φύσεως αξιωματούχοι που έρχονται με αντζέτα εμπλοκής της χώρας μας σε μια αντιπαράθεση για συμφέροντα αλλότρια του ελληνικού λαού είναι ανεπιθύμητοι.
Σήμερα πρέπει να διεκδικήσουμε:
- Τον τερματισμό της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία
- Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
- Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
- Κανένας φαντάρος ή στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα.
Σμηνίτης (ΜΕΤΕ) Παππάς Παναγιώτης