Σωματεία Εργαζομένων στο Πολιτισμό: Πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Πάτρα - Σωματεία Εργαζομένων στο Πολιτισμό: Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις 10/01/2022

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις πραγματοποιούν σήμερα Σωματεία Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού απαιτώντας μέτρα στήριξης για την υγεία και το εισόδημά τους. 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η κατάσταση των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Η απουσία οποιουδήποτε μέτρου στήριξης πέραν του οριζόντιου μέτρου των 534 ευρώ – που κι αυτό δεν αφορούσε όλους τους εργαζόμενους – οδήγησε πολλούς σε αναζήτηση εργασίας εκτός κλάδου και άλλους στην εξαθλίωση. Αλλά κι αυτό το πενιχρό εισόδημα έχει σταματήσει εδώ και μήνες επειδή δήθεν επανήλθε η «κανονικότητα» – με την κυβέρνηση να παραβλέπει τα τοπικά lockdown, τις ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων, τα αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας των παραγωγών κ.λπ.

Οι καλλιτέχνες απαιτούν:

Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν για όσο διάστημα απαιτείται σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.

– Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος.

– Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.

– Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του συστήματος «Εργάνη», για να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολής των δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.

– Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες, για να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση.

– Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, με επίταξη ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

– Μέτρα αποσυμφόρησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Αθήνα

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος και πάνω από 40 Σωματεία του χώρου, ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Οι μουσικοί διαδηλώνουν πίσω από το πανό του ΠΜΣ με τα μουσικά τους όργανα διατρανώνοντας πως «Είμαστε μαζί γεροί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή». Εικαστικοί καλλιτέχνες πίσω από το πανό του ΕΕΤΕ απαιτούν «Όχι στην απαξίωση των δημιουργών – Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες».

Στο πλευρό των εργαζομένων ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.


Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, το οποίο στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιεί νέα κινητοποίηση στα γραφεία του. Επίσης, τους συμπαραστάθηκε η δημοτική αρχή Πάτρας με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και την πρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη να δίνουν το «παρών». 


Λάρισα

Στη Λάρισα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κρήτη

“Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη σημερινή πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση που πραγματοποιείται σε πόλεις όλης της χώρας και σε πόλεις της Κρήτης. Χαιρετίζει και στηρίζει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και στον τομέα του θεάματος-ακροάματος που για άλλη μια φορά ορθώνουν το ανάστημά τους, στέλνουν ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση που αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία αφήνοντας χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους, χωρίς μέτρα στήριξης” , τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Δείτε ακόμα...