Σούδα: «Φορτώνει» με καύσιμο και Αμερικανούς

Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 στην Βάση της Σούδας
Αμερικανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 στην Βάση της Σούδας

Στιγμή δεν σταματά η υποστήριξη από τη Σούδα των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας την ισραηλινή πολεμική μηχανή στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Το καύσιμο που διοχετεύτηκε στη βάση πάει σε μια σειρά μονάδες που έχουν προωθήσει οι Αμερικανοί στην ευρύτερη περιοχή, όπως το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Georgia» (εφοδιασμένο με πυραύλους «κρουζ»), που έδεσε στη Σούδα τις προηγούμενες μέρες, τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Philippine Sea», αλλά και το πλοίο αμφίβιων επιθέσεων («amphibious assault ship» – με ελικόπτερα και αποβατικά) «USS Wasp» (επιβαίνει σε αυτό η 24η Μονάδα Εκστρατείας των πεζοναυτών των ΗΠΑ). Επίσης, τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του αμερικανικού στόλου «USAV Matamoros», «USAV Monterrey», «USAV Wilson Wharf» και «USAV James Loux».

Ταυτόχρονα, από την αεροπορική βάση της Σούδας συνεχίζονται απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών. Αλλωστε, ως «μόνιμη» χρησιμοποιείται η βάση για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών «P-8 Poseidon» των ΗΠΑ, που περιπολούν τα τελευταία χρόνια στα ανοιχτά Συρίας και Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις στην περιοχή, όπου επιχειρούν και πολλές ρωσικές μονάδες.

Σε φόντο κλιμάκωσης άλλωστε της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στελέχη των Ευρωατλαντικών περιδιαβαίνουν την Κρήτη τεστάροντας υποδομές και δυνατότητες του νησιού. Διόλου τυχαία, τις προηγούμενες μέρες στη Σούδα εμφανίστηκε η Gabriella Zach, διευθύντρια προσωπικού της υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μαζί και με άλλα στελέχη της υποεπιτροπής συζήτησε με στελέχη της βάσης ζητήματα «περιφερειακής ασφάλειας», όπως διαχέουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας πριν λίγες μέρες είχαν μυστική σύσκεψη στο Ηράκλειο με ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. Ηθελαν ενημέρωση για τις δυνατότητες του λιμένα Ηρακλείου, αν χρειαστεί, να «φιλοξενήσει» πολεμικά πλοία αλλά και χιλιάδες άτομα εφόσον κριθεί αναγκαίο να εγκαταλείψουν χώρες της Μέσης Ανατολής. Λέγεται μάλιστα ότι η βρετανική αντιπροσωπεία θέλησε να επισκεφτεί όλες τις εγκαταστάσεις του λιμένα για να ελέγξει χωρητικότητες, ενώ ακολούθησε ανάλογη επιθεώρηση στον λιμένα Χανίων.

Θυμίζουμε πως με τον ίδιο «ανθρωπιστικό» μανδύα απέπλευσε τις προάλλες από το λιμάνι του Πειραιά πλοίο με χιλιάδες ασκούς αίματος με προορισμό το Ισραήλ, σε άλλη μια βρωμοδουλειά που μυρίζει παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Υπό τουρκική επιτήρηση οι εργασίες στην Κάσο

Στο μεταξύ, λίγα μίλια ανατολικότερα, υπό την επιτήρηση τουρκικού UAV που κόβει βόλτες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο συνεχίζει τις εργασίες του το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume».

Τρεις βδομάδες μετά το επεισόδιο της Κάσου, με την τουρκική παρέμβαση τότε για τις εργασίες (στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου) του «Ievoli Relume» (λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ζώνη που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εξ ου και έστειλε πολεμικά της πλοία, με την κατάσταση υποτίθεται να «αποκλιμακώνεται» με την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου), το ερευνητικό επανήλθε στην περιοχή για συνέχιση των ερευνών.

Απλώνοντας τις διεκδικήσεις της επί του πεδίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αστική τάξη έστειλε προχθές φρεγάτα και κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235, και χθες μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να επιτηρεί.

Κι αυτό ενώ στη NAVTEX που εξέδωσαν αυτήν τη φορά οι ελληνικές αρχές φρόντισαν να …αποφύγουν περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου εμπλοκή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το «Ievoli Relume» κάνει έρευνες για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου στην περιοχή νοτίως της Κάσου, η οποία είναι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός του δυτικού σημείου της, που οριακά βρίσκεται εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά σε περιοχή που δεν σχετίζεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει για τον «διάλογο» που εντός ευρωτλαντικού πλαισίου βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα, ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο περιθώριό της θα έχει άλλη μια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, προκειμένου να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες). Την ίδια ώρα, σε παρασκήνιο και προσκήνιο «τρέχουν» οι διεργασίες για το ξεπάγωμα και του Κυπριακού, με τις γνωστές προτάσεις νομιμοποίησης της κατοχής να βρίσκονται στο τραπέζι.

Δείτε ακόμα...