Σούδα: Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τις νέες κατασκευές στις οποίες προχωρούν οι Αμερικανοί

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης τους στη Σούδα, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Επεκτάσεις που οπωσδήποτε στοχοποιούν την περιοχή και τη χώρα γενικότερα, βάζοντάς την στο «μάτι» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία (με γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανο) το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ο κατασκευαστής προβάλλεται ως ένας από τους κορυφαίους ομίλους που κερδίζουν συμβόλαια της αμερικανικής κυβέρνησης, παρέχοντας υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής στους κλάδους της άμυνας, των κατασκευών και της μηχανικής. Εχει πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. την κατασκευή τμημάτων του στρατιωτικού νοσοκομείου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την περίφραξη του στρατοπέδου «As Sayliyah» στην Ντόχα του Κατάρ, ή τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σταθμού δορυφορικών επικοινωνιών στην αεροπορική βάση «Al Dhafra» στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Ολα έργα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλες δυνάμεις και κέντρα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο.Αλλωστε, η κατασκευή προχωρά με βάση τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Μηχανικών Συστημάτων Ναυτικών Εγκαταστάσεων (Naval Facilities Engineering Systems Command – NAVFAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αφορά καταρχάς την κατασκευή μιας πολυώροφης εγκατάστασης για το εγκατεστημένο εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αποθήκευση επικίνδυνων υλικών

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο Μαράθι κατασκευάζεται – με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια δολάρια και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC – ένα Logistics Support Center (LSC). Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», στον προϋπολογισμό των Αμερικανών υπήρχε ήδη εγγεγραμμένο για το οικονομικό έτος 2019 κονδύλι 6,2 εκατ. δολαρίων ακριβώς για ένα τέτοιο LSC, ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT – «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», γενικός διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και των ανθρώπων της.

Στρατηγική επέκταση

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» – όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως – επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι οι δυνατότητες της βάσης είναι πλέον τέτοιες ώστε να προσγειώνονται εκεί και γιγαντιαία μεταγωγικά τύπου «McDonnell Douglas/Boeing C-17 Globemaster III», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όγκο που πρέπει να διαχειριστεί και τις αποστολές που θα διεκπεραιώνει η βάση.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα και στελέχη του οποίου εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage ’22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Ολα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η …συνηθισμένη της δραστηριότητα: Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες σηκώθηκε από εκεί κατασκοπευτικό αεροσκάφος του αμερικανικού Ναυτικού, τύπου «Lockheed EP-3E», και πέταξε έως το Δέλτα του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας ξανά στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Σημειωτέον, στη Σούδα υπολογίζεται ότι υπηρετούν σε μόνιμη βάση περίπου 750 στελέχη, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, περιλαμβανομένων μάχιμων τμημάτων όπως πεζοναύτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.Να καταγραφεί τέλος ότι τα έργα στη Σούδα «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, όλες υποδομές που έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς με βάση και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και λειτουργώντας ως μαγνήτης κινδύνου για τον λαό μας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...