Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας βρέθηκαν και στην ατζέντα του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών το Σάββατο, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει μετά την ολοκλήρωσή του ότι «πρέπει να ζητήσουμε στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις. Απαντώντας δε σε ερώτημα ειδικά για το Κυπριακό – που όπως είπε «για την ΕΕ είναι ψηλά στην ατζέντα» – εκτίμησε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία, με έναν θετικό τρόπο».
Ο δε Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε σχετικά: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα» και «η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», βάζοντας όρο στην Αγκυρα «να αναγνωρίσει τα ζητήματα τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», η οποία βέβαια διατηρεί και ενδυναμώνει πολυεπίπεδα τις σχέσεις με την Τουρκία, στρατιωτικές, εμπορικές κ.ά., με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Ιδίως», πρόσθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης, «θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αλλωστε, σήμερα συναντά στην Αθήνα την Μαρία Ανχελ Κουεγιάρ, νέα προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Από τη μεριά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, επέλεξε να σημειώσει ότι «υπάρχει ευρεία συναίνεση που επισημαίνει τη σημασία της Τουρκίας ως περιφερειακού και παγκόσμιου παράγοντα», αλλά και ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει την πρόοδο στο ζήτημα της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «καθιερωμένο πλαίσιο» που υπάρχει για τις συνομιλίες και βασίζεται «σε αναλογική, σταδιακή και αναστρέψιμη πρόοδο», καταλήγοντας ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Τουρκία «περιλαμβάνει την Κύπρο και η πρόοδος περνά από την Κύπρο. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε απτά βήματα από την Τουρκία ως προς αυτό».
Η Βελγίδα ΥΠΕΞ Χάτζα Λαχμπίμπ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για απαραίτητο εταίρο, με τον οποίο ωστόσο δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ορισμένα θέματα όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ υπάρχουν και διαφορές με κράτη – μέλη όπως η Κύπρος».