Στην δημοσιότητα η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Τα νησιά μας απειλούν, θέλουμε αποστρατιωτικοποίηση»

Ελληνική Τουρκική Σημαία2
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Άγκυρα, Τουρκία / Πηγή: Eurokinissi

Στην δημοσιότητα δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η επιστολή της Τουρκίας, μέσα απ’ την οποία ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με την επιστολή, θεωρείται πως τα νησιά απειλούν την Τουρκία και βάζει στο «τραπέζι» το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της Άγκυρας, από την κυριαρχία των ελληνικών νησιών μέχρι την αμφισβήτηση των ορίων του ελληνικού εναέριου χώρου και την επήρεια των νησιών.

Στην επιστολή υπάρχει η υπογραφή του Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή, τα νησιά είναι πάρα πολύ κοντά στην Τουρκία και το γεγονός ότι κάποια από αυτά στρατιωτικοποιούνται , αποτελεί απειλή για την Τουρκία και για αυτό το λόγο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την αντίστοιχη ελληνική, δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία σε νησιά – νησίδες στο Αιγαίο, ούτε επιδιώκει μόνο την περιορισμό των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων τους και δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του πλούτου θαλασσίων ζωνών γύρω από αυτά. Επιδιώκει επίσης και την «αποστρατιωτικοποίηση» πολλών από αυτά.

Η στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και οι διάφορες συμφωνίες που κατά καιρούς έχει υπογράψει η χώρα μας στα πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών αναγκών έχουν ανοίξει παραπέρα το δρόμο για το συγκεκριμένο τουρκικό αίτημα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή:

«Μια σύντομη ματιά στον χάρτη αρκεί για να δείξει τη σημασία που έχουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ανατολίας, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγων μιλίων από την αρχή. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι στα 3 μίλια, η Λέσβος στα 10 μίλια, η Χίος στα 9 μίλια, η Κως στα 3 μίλια, η Σύμη στα 5 μίλια και το Καστελόριζο (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι απέχουν από την ακτή της Ανατολίας. Η συνεχής εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση της Ελλάδας, των διατάξεων αποστρατικοποίηση των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας… Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, η οποία, από νόμιμη άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να τις επικαλείται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές».

Δείτε ακόμα...