Στην “ειρήνη” τους

Μετανάστες παιδιά σε παραλία στη Λέσβο
Φώτο Αρχείου / Μεταναστόπουλα παίζουν διελκυστίνδα σε παραλία στη Λέσβο / Πηγή: EUROKINISSI

Της Λιλής Γάτη

Στην "ειρήνη" τους

Πώς να το πω στη μάνα σου,
που μάζευε στις χούφτες της τον ήλιο να σε νίψει…
Πώς να το πω,
δεν ξέρω καν τι πάει να πει Φαρμακονήσι.
Κι αν με κοιτάξει
και μου γδάρει με τα τσίνορά της τη φωνή;
Τι να της πω,
πως σε κατάπιε η θάλασσα
ή πως σε σταύρωσαν στο αλάτι οι αστοί;
Πώς να το πω στη μάνα σου,
που βύζαινε τους φόβους σου με φως, να μην ξυπνήσεις…
Πώς να το πω,
που έφυγε πολύ πριν να της λείψεις.
Και τι να πω σ' εμένανε,
που έχασα απ' τα μάτια μου γυναίκα και παιδί;
Τι να μου πω;
Πως είναι σκάρτη η ειρήνη τους
ή πως ο θάνατος γι' αυτούς είναι ζωή;
Πώς να το πω και στη σκιά,
που μάζεψε τα χνώτα της στα μαύρα να με ντύσει…
Πώς ν' αρνηθώ;
Δεν ξέρω καν τι πάει να πει Φαρμακονήσι.

Βιογραφικό της Λιλής Γάτη

Η Λιλή Γάτη αγαπάει τα μικρά ταξίδια σε μουτζουρωμένα χαρτιά και γράφει… Από τη μια για να βλέπει παιδικά μάτια να ταξιδεύουν σε παράξενα, μαγικά μέρη κι απ’ την άλλη για να ταξιδέψει εκείνη στον κόσμο των «μεγάλων». Κι επειδή νιώθει πώς η τέχνη είναι ανάγκη, παίρνει αγκαζέ το μολύβι της και τη βαλίτσα της και βγαίνει βόλτα… Για να μουτζουρώσει ένα χαρτί ακόμα και να ζήσει μια καινούργια περιπέτεια…

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, από την οποία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της, για τη νουβέλα «Εξ αίματος», και με το Δεύτερο Βραβείο, για το παραμύθι «Η βελόνα». Έχει διακριθεί με το Ειδικό Βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς», στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Στέλιος Ξεφλούδας», με το διήγημα «Αθανασία».

Διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά κι αυτά τη διδάσκουν φαντασία. Κι αυτός ο υπέροχος συνδυασμός γεννάει και βιβλία όπως το βιβλίο-CD «Παιδιά από αστέρια» που έγραψε με τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών, του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας και του Προνηπιακού τμήματος ΚΕΑΤ, στο audio book αφηγήθηκε το παραμύθι ο Γιάννης Μποσταντζόγλου και ο Χρήστος Μπαλτάς και το Τραγούδι του βιβλίου ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου σε μουσική του Αναστάσιου Σορώτου, Εκδόσεις Εντύποις (2019). «Το κορίτσι με τα μπαλόνια» των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης και του 1ου Νηπιαγωγείου Ελληνικού, Εκδόσεις Εντύποις (2018), που κυκλοφορεί σε δυο γλώσσες (ελληνική γραπτή κι ελληνική νοηματική γλώσσα) και το «Παίζουμε παραμύθια;» των παιδιών του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, Εκδόσεις Εντύποις (2016).

Το 2016 έφτιαξε «το Θεατράκι της ΒαΛΙΛΗτσας», ένα κουκλοθέατρο που χωράει σε μια βαλίτσα, κι από τότε ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα παίζοντας τα παραμύθια της.

Συντονίζει σεμινάρια και διδάσκει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες.

Επιμελείται και διορθώνει κείμενα και βιβλία και αρθρογραφεί.

Είναι μέλος της συγγραφικής-δημιουργικής ομάδας «Σακαράκα».

Κυκλοφορούν τα βιβλία της:

«My name is Twelve» Entypis Editions (2020), «Η συνταγή του χιονιού» Εκδόσεις Εντύποις (2019) «Η βελόνα» Εκδόσεις Εντύποις (2017), «Με λένε Δώδεκα», Εκδόσεις Εντύποις (2016), «Καληνύχτα αστεράκι», Εκδόσεις Εντύποις (2015), «Σαν παραμύθι», Εκδόσεις Εντύποις (2014), και «Εξ αίματος», Εκδόσεις Σαΐτα (2014).

Από την ομάδα «Σακαράκα» κυκλοφορούν τα παιδικά εκπαιδευτικά βιβλία «Δέκα μαύρες γάτες σ’ ένα βιβλίο» (2017) και «Δέκα σκιάχτρα σ’ ένα βιβλίο» (2016), Εκδόσεις Εντύποις .

Συμμετέχει στις συλλογές: «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους», Εκδόσεις Εντύποις (2016), «Έγκλημα στο χωριό», Εκδόσεις OPENBOOK (2013), «Γεια σου φίλε», Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή (2011).

Υπό έκδοση είναι το εκπαιδευτικό παιδικό βιβλίο «Δέκα δράκοι σε ένα βιβλίο» και το παραμύθι ενηλίκων «Μάνα μου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...