Στην…κλιματική κρίση ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση για τις πυρκαγιές

Πηγή φώτο: Eurokinissi

Στην κλιματική κρίση τα έριξε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς μιλώντας για την εκδήλωση των χθεσινών πυρκαγιών σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη.

Ο υφυπουργός έκρυψε τα τεράστια κενά στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων που έχει καταντήσει καραμέλα, πλέον, ότι κύριος υπεύθυνος είναι η κλιματική αλλαγή και άλλοι αντικειμενικοί παράγοντες.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνέχεια του καλοκαιριού, σημείωσε πως αυτό “θα είναι σκληρό”.

«Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Αττική εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό όπως ήδη είπα γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Αν. Μεσογείου – που θεωρείται hot spot της κλιματικής κρίσης- δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Είναι τουλάχιστον, προκλητικό η κυβέρνηση όχι μόνο να αποποιείται ευθύνες αλλά να πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού που είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς 4 σπίτια, ακόμη 16 να έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και να έχουν καεί αυτοκίνητα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το αυτονόητο: Την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων, που μάλιστα, ο ρόλος της σχεδόν τελειώνει με την αποστολή ενός μηνύματος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση και δόθηκε η άδεια στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Πανόραμα Βούλας, ενώ ανακλήθηκε και η εκκένωση στο Παιδικό Χωριό SOS και στο γηροκομείο.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Δείτε ακόμα...