Στον Πειραιά το αεροπλανοφόρο «George W. Bush» – Εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush (CVN 77)
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush (CVN 77)

Στον Πειραιά και στο Βόρειο Αιγαίο έρχεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη Δύναμη του 6ου Στόλου των Αμερικανών. Ολα στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή κι ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αποστολή και πρόσθετων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (π.χ. enikοs.gr, newpost.gr) το αεροπλανοφόρο ναυλοχεί στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, έως και τις 6 του μήνα. Γι’ αυτόν τον σκοπό στο λιμάνι του Πειραιά έχουν έρθει ήδη πλοία του αμερικανικού Λιμενικού, ασφαλίζοντας τον χώρο.

Ακολούθως το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βάλει πλώρη βορειοανατολικά, πιθανά μέχρι και την αποκαλούμενη πλέον «Σούδα του Βορρά», Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα. Στον προγραμματισμό είναι να ενταχθεί στη δύναμη συνοδείας του και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα δέσει σε λιμάνι της Ελλάδας, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, στο λιμάνι της Σούδας.

Ενώ πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με την τεράστια δύναμη συνοδείας του αναμένεται να βρεθούν στο Βόρειο Αιγαίο. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές Μάρτη του 2022, με το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» να αναπτύσσει τα μαχητικά του έως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου – σε αρκετά περιοριστικά ύδατα – θα μπορούσε να γίνει».

Σημειωτέον, το γιγαντιαίο πλοίο έχει εκτόπισμα 100.000 τόνων και μήκος που ξεπερνά τα 330 μέτρα. Μεταφέρει περισσότερα από 80 μαχητικά F/A-18 C Hornet και E/F Super Hornet, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Διαθέτει πλήρωμα 5.000 μέλη και φέρει το προσωνύμιο «Εκδικητής».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...