Συνέντευξη του alt.gr με στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ

Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ σε διαδήλωση στο Σύνταγμα, Απρίλης 2018
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. σε διαδήλωση στο Σύνταγμα, Απρίλης 2018 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR επικοινώνησε με φαντάρους που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Κύπρο και σε λίγες μέρες επαναπατρίζονται στην Ελλάδα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από προβλήματα που αντιμετώπισαν στο μεγαλύτερο διάστημα της θητείας τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας αρχικά, πότε παρουσιαστήκατε και σε ποια περιοχή της Ελλάδας.

Παρουσιαστήκαμε από 10 έως 18 Οκτώβρη σε διαφορά σημεία της Ελλάδας. Άλλος στο ΚΕΠΒ στην Θήβα, άλλοι στο ΚΕΥΠ στην Λαμία, άλλοι στα νησιά του Αιγαίου και άλλοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Ήσασταν προετοιμασμένοι για την θητεία σας; Χρειάστηκε να αγοράσετε πράγματα ή τα παρείχε όλα η μονάδα;

Προφανώς και χρειάστηκε να αγοράσουμε πράγματα γιατί αυτά που μας έδωσαν δεν αρκούν. Κυρίως ρούχα που πολλές φορές δεν ήταν στο κατάλληλο μέγεθος ή που είναι λίγα σε ποσότητα. Αλλά και άλλα υλικά όπως βερνίκι για τις αρβύλες, πάτους για να μην πονάνε τα πόδια μας, εσώρουχα.

Βασικό μας πρόβλημα ήταν οι στολές. Παίρνουμε μόνο 2, μία την χρησιμοποιούμε για τις διάφορες εργασίες και άλλη μία είναι η στολή εξόδου που την χρησιμοποιούμε σε τιμητικές εκδηλώσεις και ειδικές περιστάσεις.

Στην προετοιμασία πρέπει να βάλουμε και τις οικονομίες που κάναμε από τις δουλειές μας πριν τον στρατό. Τόσο για εμάς τους ίδιους και για την θητεία μας αλλά και για να μην έχουν οι οικογένειες μας τόσο πολύ το άγχος μας.  Το κόστος των ειδών που αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε πριν παρουσιαστούμε ήταν πολύ μεγάλο και μάλιστα θεωρείται δεδομένο απ’ το στρατό. Δηλαδή, αν κάποιος παρουσιαστεί χωρίς να έχει αγοράσει από πριν είδη ιματισμού, δέχεται και επιπλήξεις από πολλά στελέχη γιατί «προφανώς και δεν θα σου φτάσουν οι 3 μπλούζες που σου δίνουμε».

Ταυτόχρονα, εκτός από τα έξοδα πριν μπούμε, είχαμε και πρόσθετα έξοδα κατά τη διάρκεια της θητείας μας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε μονάδας. Πχ, σε ένα στρατόπεδο της Κύπρου μας έδωσαν και λίστα για ψώνια που πρέπει να κάνουμε όπως φακούς, σφυρίχτρες, ωτοασπίδες και διάφορα αντίστοιχα αντικείμενα για τις υπηρεσίες και την εκπαίδευσή μας.

Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας σας σας έχει βρει στην Κύπρο και μάλιστα σε καραντίνα. Πως καταφέρατε να τα βγάλετε πέρα όλο αυτό τον καιρό;

Έπαιξε μεγάλο ρόλο η μεταξύ μας σχέση. Καταφέραμε να το αξιοποιήσουμε για να δεθούμε περισσότερο. Στηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Δεν ήταν εύκολο αλλά προσπαθήσαμε να το γυρίσουμε υπέρ μας. Περάσαμε και φάσεις με νεύρα και κάποιες εντάσεις. Είχαμε τις φάσεις μας και τα σκαμπανεβάσματα μας από μέρα σε μέρα ή βδομάδα σε βδομάδα.

Κάναμε διάφορες δραστηριότητες για να περνάει ο χρόνος πιο ευχάριστα. Κάναμε κατά ομάδες γυμναστική όποτε ήταν δυνατόν, μιλήσαμε πάρα πολύ μεταξύ μας για όσα μας απασχολούν. Επίσης κάναμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στα πλαίσια της εκπαίδευσής μας. Ακόμα μας βοήθησε και το γεγονός ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν πιο χαλαρό, οι ρυθμοί έπεσαν. Θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τον αθλητισμό γιατί συνήθως υπήρχε ένας φόβος μήπως τραυματιστεί κάποιος διότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν κανονικά εδώ στην Κύπρο εν μέσω καραντίνας.

Θα βοηθούσε να μην γίνονται κάθε τρεις και λίγο μες την μέρα αναφορές που σπάνε τον ρυθμό ή οι νυχτερινές αναφορές να γίνονται νωρίς κι όχι στις 10:30 μιας και δεν υπήρχαν εξοδούχοι.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αρκετές μονάδες υπήρξε διάθεση από τις διοικήσεις και συνεργασία μαζί τους ώστε να ικανοποιηθούν αιτήματα που θέσαμε για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου μας. Έτσι, κάπου διοργανώθηκαν τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου, προβολές ταινιών κ.α. Αυτές οι δραστηριότητες ήταν πραγματικά μια μεγάλη πηγή εκτόνωσης και χαλάρωσης και ταυτόχρονα σύσφιξης δεσμών μεταξύ μας. Δυστυχώς, υπήρχαν και μονάδες που δεν επέτρεψαν – παρά τα αιτήματα των φαντάρων – τέτοιες δραστηριότητες.

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Πολλοί συνάδελφοι σας είχαν αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια πριν τα περιοριστικά μέτρα. Έχουν χαθεί αυτά τα λεφτά; Πήρατε κάποια πρωτοβουλία για να μην χαθούν;

Ακόμα παλεύουμε να πάρουμε από τις αεροπορικές εταιρίες τα χρήματα μας που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μας «αποζημιώσουν» χωρίς όμως να μας τα δώσουν πίσω. Κάποιες εταιρίες αντί των χρημάτων μας, μας δίνουν voucher που και πάλι πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις με συγκεκριμένο τρόπο και υπό προϋποθέσεις.

Επιστρέφοντας, σε κάποια στρατόπεδα δώσαμε μία λίστα με τα έξοδα που πλήρωσε ο καθένας μας και ξέρουμε ότι έχει γίνει προσπάθεια από την μεριά των διοικήσεων αυτών των στρατοπέδων για να αποζημιωθούμε. Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη και σίγουρα εκτός από τους φαντάρους έχασαν και οι αξιωματικοί χρήματα που υποθέτουμε δεν θα τα πάρουν από τις αεροπορικές.

Αιτηθήκαμε να αποζημιωθούμε τα λεφτά μας και παντού δεχτήκαμε την κατανόηση και τη συμφωνία στο αίτημα μας. Όμως, ακούσαμε σε πολλά στρατόπεδα την απάντηση «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτά είναι θέματα των αεροπορικών» που καταδεικνύει και την απροθυμία πολλών στελεχών να συγκρουστούν με μια κατάσταση που ορίζει ότι το κέρδος και η μπίζνα ενός ιδιώτη που έχει μια αεροπορική εταιρία, είναι τόσο ιερό που ούτε ο στρατός δεν μπορεί να το ακουμπήσει.

Την ίδια αντίληψη βέβαια αντιμετωπίσαμε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην Κύπρο όπου όλες οι υπηρεσίες (πχ τροφοδοσία, απορριμματοφόρα) είναι ιδιωτικές και σε κάθε μας αίτημα για καλυτέρευση συνθηκών σε αυτούς τους τομείς κόλλαγε πάνω στο «θα λυθεί όποτε αποφασίσει ο ιδιώτης».

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επαναπατρίζεστε σε λίγες μέρες. Οι συνάδελφοί σας, υπόχρεοι 8μηνης θητείας επαναπατρίσθηκαν και μετατέθηκαν στη Θήβα. Σας αγχώνει το συγκεκριμένο στρατόπεδο σε σχέση και με τις καταγγελίες των συναδέλφων σας για μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας;    

Πιο πολύ μας εκνευρίζει το ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και κανείς δεν μας ενημερώνει επίσημα. Τόσο για την Θήβα όσο και για άλλα στρατόπεδα που έχουμε ακούσει ότι ίσως πάμε, όπως στον Αυλώνα.

Καταρχήν και χωρίς την πανδημία είναι πλήρως ακατάλληλα για να στεγάζεται ο οποιοσδήποτε. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να επαναπατρισθούμε και χωρίς καθυστέρηση να κάνουμε το τεστ. Αν κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, να μεταφερθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον για καραντίνα κι όχι σε ένα στρατόπεδο που εκτός από κορονοϊό μπορεί να πάθουμε και οτιδήποτε άλλο. Για τους υπόλοιπους να ακολουθήσουμε ομαλά το πρόγραμμα μας, με την ένταξη στις μονάδες όπου μετατίθεται ο καθένας, τις άδειές μας κλπ.  

Η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί να δώσει μισή αράδα απάντηση όχι μόνο σε αλλεπάλληλες καταγγελίες φαντάρων αλλά και σε ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή για τις συνθήκες που επικρατούν στη Θήβα ή στον Αυλώνα. Και ακούμε τον απόλυτο παραλογισμό, ότι για να προστατευτούμε εμείς κι οι οικογένειές μας από τον ιό, θα πάμε σε ένα στρατόπεδο που μόλις ένα μήνα πριν οι συνάδελφοί μας αντιμετώπισαν μια -κυριολεκτικά- αισχρή κατάσταση από άποψης υγιεινής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γίνεται με τις άδειες της σειράς σας; Πρόκειται να χαθούν;      

Δεν θα χαθεί καμία από όσο έχουμε ενημερωθεί. Έχουμε ενημερωθεί από τους διοικητές των μονάδων μας ότι όλες τις άδειες μας, κανονικές – ΤΑΠ – επαναπατρισμού, θα τις πάρουμε κανονικά. Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι σε πολλά στρατόπεδα είχαμε εξαρχής θέσει το αίτημα να μη χαθεί καμία άδεια και αντίστοιχα προχώρησαν οι διοικήσεις στο μέτρο να καταγράψουν τις άδειες που δικαιούμαστε και να μας «στείλουν» στην Ελλάδα μαζί με αυτές.

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η θητεία στην Κύπρο σε μια περιοχή αρένα μεγάλων δυνάμεων γύρω απ’ την κυπριακή ΑΟΖ, για τα πετρέλαια και τον έλεγχο του δρόμου της ενέργειας επηρεάζει το φαντάρο;

Αυτό που νιώθαμε είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να αναμειχθούμε σε κάποιο περιστατικό είτε μικρό είτε πιο μεγάλο. Παράλληλα με τα όσα γίνονταν στον Έβρο ξέρουμε ότι έτρεχαν κι άλλες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο.

Δεν είναι μόνο οι εξελίξεις γύρω από την Κύπρο που μας ανησυχούν αλλά συνολικά οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Οπουδήποτε κι αν ήμασταν σε αυτό το περιβάλλον, είτε στα νησιά, είτε στον Έβρο, είτε εδώ είτε ως πολίτες, δεν θα νιώθαμε ασφαλής.

Είναι σίγουρα κάπως ιδιαίτερο να υπηρετείς σε μια χώρα που ένα μεγάλο κομμάτι της βρίσκεται υπό κατοχή. Και ταυτόχρονα, στη θάλασσά της συγκρούονται συμφέροντα τόσων κρατών με αποτέλεσμα να βολοδέρνουν πολεμικά και ανιχνευτικά πλοία.

Αυτά είναι ζητήματα που απασχόλησαν τη θητεία μας, τις συζητήσεις μας ακόμα και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στο στράτευμα. Όπως για παράδειγμα, όταν διαμαρτυρηθήκαμε για την επικείμενη αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη.

Φαίνεται ότι και μέσω των στελεχών, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τον εφησυχασμό, το «δεν θα γίνει τίποτα», το «όλες οι αποστολές του ελληνικού στρατού είναι ειρηνευτικές». Ή, που ακούμε συνέχεια στην Κύπρο, «η Τουρκία είναι γίγαντας με πήλινα πόδια, έχει ανοίξει πολλά πολεμικά μέτωπα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, δεν έχουμε κανέναν φόβο». Και εμείς, πέρα από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και των πραγματικών συσχετισμών μεταξύ των κρατών, απορούμε γιατί πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς επειδή η χώρα μας συμμετέχει σε παραπάνω πολεμικές αποστολές και επειδή η Τουρκία διεξάγει τόσους πολέμους … είναι, τουλάχιστον, παράλογο.

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς το αντιμετωπίζουν οι άλλοι φαντάροι;     

Τα πάντα ακούσαμε στις συζητήσεις μας. Υπάρχει ανησυχία, υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει φόβος και φυσικά πάρα πολλές φήμες και παραπληροφόρηση που προκύπτουν από το ότι δεν υπάρχει σωστή και συστηματική ενημέρωση για το τι συμβαίνει πραγματικά. Το ότι είμαστε στρατό και λείπουμε από την πολιτική μας καθημερινότητα σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την γνώση των εξελίξεων. Είναι ανάγκη π.χ. να έχουμε εφημερίδες στο ΚΨΜ. Είναι δικαίωμα του φαντάρου να διαβάζει εφημερίδες, να ενημερώνεται, να μην ξεκόβεται από την υπόλοιπη ζωή και δράση της κοινωνίας.

Στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ.
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιας κι η θητεία σας φτάνει στο τέλος της. Μεταφέρετέ μας μια όμορφη ανάμνηση και ένα μήνυμα που πρέπει να κρατήσει κάποιος που υπηρέτησε αυτή την περίοδο στο στρατό.              

Κρατάμε την σχέση που αναπτύξαμε γιατί δεν είναι μία μόνο στιγμή. Είναι στιγμές γέλιου, ενθουσιασμού για την εκπαίδευση που λάβαμε, τις βολές και τις ασκήσεις που κάναμε. Είναι στιγμές νεύρων κι εντάσεις, στεναχώριες και χαρές. Είναι το ότι βιώνεις την ίδια κατάσταση με άλλα άτομα.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μας μένουν οι εμπλοκές που περάσαμε γιατί μέσα από αυτές δεθήκαμε και αγαπηθήκαμε. Η αλληλεγγύη για την δυσκολία του άλλου, η προσπάθεια να αντέξουμε με λίγες ώρες ύπνο, ο σεβασμός. Πολλές φορές νιώθουμε άνετα να έχουμε ξεκλείδωτα τα πράγματα μας.  

Η θητεία, θέλει ψηλά το κεφάλι και αγωνιστικό πνεύμα. Θέλει να διεκδικείς αυτά που έχεις ανάγκη και πρέπει να σου δίνουν. Όταν βάζεις τα χακί έχεις αλλάξει ρούχα αλλά είσαι ο ίδιος άνθρωπος με ανάγκες, ελαττώματα, προτερήματα, αρχές, ιδεολογία και πάρα πολύ κόσμο που λίγο πολύ τραβάμε τα ίδια ζόρια για να στηρίξεις και να στηριχθείς. Οι απαιτήσεις, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια δεν σταματάνε στην πύλη.

Πόσες και πόσες φορές ακούσαμε το «9 μήνες είναι θα περάσουν, μην ασχολείσαι με πολλά, δεν βγάζεις άκρη». Τελικά, καταλάβαμε ότι για περάσουν με τον καλύτερο και πιο ευχάριστο τρόπο αυτοί οι 9 μήνες, δεν πρέπει να ξεχάσεις τις ιδέες σου, δεν πρέπει να σταματήσεις να διεκδικείς τα δικαιώματά σου.

Άλλωστε, αυτό που σου μένει από τη θητεία σου είναι, όπως είπαμε ήδη, ο δεσμός με τους άλλους φαντάρους. Και όσο περισσότερο αγωνίζεσαι για την καλυτέρευση της ζωής σου και του διπλανού σου, τόσο περισσότερο δένεσαι μαζί του.

Δείτε ακόμα...