Στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια θα φιλοξενήσει Αφγανούς

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα φιλοξενήσει περίπου 2.500 Αφγανούς και τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, εν αναμονή της έγκρισης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι οι Αφγανοί θα στεγαστούν στο Fort Lee, μια στρατιωτική βάση νότια του Ρίτσμοντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας που στάλθηκε στους γερουσιαστές.

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σύντομα θα αρχίσει να μετεγκαθιστά τους Αφγανούς που αναζητούν βίζα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας γνωστής ως «Επιχείρηση Συμμάχων Προσφύγων».

Πρόκειται για 700 Αφγανούς που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ και περίπου 1.800 τα μέλη των οικογενειών τους.

«Αυτοί είναι οι γενναίοι Αφγανοί και οι οικογένειές τους, των οποίων η υπηρεσία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πιστοποιηθεί από την πρεσβεία στην Καμπούλ και για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πιερ στους δημοσιογράφους.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να πει πότε θα έφταναν οι πρώτοι αιτούντες στο Fort Lee. Είπε ότι είναι πιθανό το Πεντάγωνο να προσφέρει επιπλέον στρατιωτικές βάσεις για παρόμοια χρήση, ανάλογα με το ρυθμό των μετεγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια των Αφγανών που υπηρέτησαν ως μεταφραστές και σε άλλες θέσεις υποστήριξης για τα αμερικανικά στρατεύματα και τους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου.

Η ομάδα που θα στεγαστεί στο Fort Lee αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του αριθμού των Αφγανών που αναζητούν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 20.000 εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να υποβάλουν αίτηση για «Ειδικές θεωρήσεις μεταναστών», ώστε να μετακινηθούν στις ΗΠΑ. Από αυτά περίπου τα μισά είναι ακόμη στη διαδικασία ελέγχου πριν μελετηθούν.

Πληροφορίες από: www.armytimes.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...