Στρατιώτης από Χίο: Δεν φταίει η κακιά η ώρα

Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Ακόμη ένα έγκλημα προστέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο βιογραφικό των κυβερνήσεων. Είναι αυτό του δυστυχήματος στα Τέμπη, με δεκάδες νεκρούς και εκατομμύρια λαού εξοργισμένους. Και είναι έγκλημα, όσο και αν προσπαθούν να το κουκουλώσουν, γιατί δεν φταίει η κακιά η ώρα.

Είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και του κατακερματισμού του σιδηροδρομικού δικτύου. Η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και η λογική του κόστους – οφέλους. Είναι η πολιτική που στο όνομα της έπιναν και θα συνεχίσουν να πίνουν νερό οι κυβερνήσεις υπηρετώντας την.  

Δεν νοείται εν έτη 2023 να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Ζούμε σε εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ασύλληπτες δυνατότητες. Στην εποχή της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του 5G. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι δυνατότητες αυτές αξιοποιούνται για οτιδήποτε άλλο, πέρα από την ασφάλεια και την κάλυψη των αναγκών του λαού.  

Βλέπουμε καθημερινά αυτές τις δυνατότητες να αξιοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό στο μέγιστο για συλλογή πληροφοριών, παρακολουθήσεις, πλειστηριασμούς, καταστολή. Βλέπουμε στον στρατό να αξιοποιείται η τεχνολογία στο έπακρο όταν πρόκειται για οπλικά συστήματα όπως τα Patriot και τα S-300 για αναχαιτίσεις με ακρίβεια εκατοστών. Όταν πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη, για βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους ακριβείας, για κατασκοπευτικούς δορυφόρους κα. Βλέπουμε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, των υποδομών και των εφοδιαστικών αλυσίδων για κόμβους μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων, στρατιωτικών εξοπλισμών όπως για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη. Κι όμως, ταυτόχρονα βλέπουμε μετωπική σύγκρουση τρένων που για 12 λεπτά πορεύονταν στις ίδιες ράγες, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, χωρίς να δουλεύει τίποτα, όπως μαρτυρούν και οι εργαζόμενοι της Hellenic Train. Γιατί απότι φαίνεται, η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζει με την εξυπηρέτηση συμφερόντων και κερδών των συμμαχιών και των ομίλων, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο στα δημοσιονομικά τους.  

Η μόνη αισιόδοξη πλευρά της μαύρης αυτής ιστορίας, ειναι οι πρόσφατες εικόνες σε κάθε πόλη με χιλιάδες λαού και νεολαίας. Είναι οι εικόνες με τις πλατείες από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα που αποδείχτηκαν μικρές για το ποτάμι οργής και αγανάκτησης που παλεύει ορμητικά να δικαιώσει την μνήμη των νεκρών, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους αυτών των γεγονότων. Οι εικόνες αυτές μας γεμίζουν αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύουν ότι ο λαός έχει ήδη τιμωρήσει στην συνείδηση του κυβέρνησης, υπουργούς και διοικήσεις. Ότι δεν θα επιτρέψει ξανά να γίνει μάρτυρας τέτοιον περιστατικών. Το μυαλό και η καρδιά κάθε Έλληνα φαντάρου, είναι στο πλευρό των γονιών και συγγενών που έχασαν τους ανθρώπους του. Βρίσκεται στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, νέου, κάθε φοιτητή και μαθητή που αγωνίζεται για δικαίωση.

Στρατιώτης ΤΘ, Άγγελος Τζούρτζης, Χίος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...