Συλλαλητήρια την Πέμπτη 12 Μάη: «Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις!»

Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας και στο Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ “USS Dwight D. Eisenhower”/ Πηγή: Eurokinissi

Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή και η οποία συζητιέται την ερχόμενη βδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό, με συλλαλητήριο την Πέμπτη 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια.

Οπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά της, «είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη! Επεκτείνεται αρχικά για 5 χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων! Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ηδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, εφαρμόζεται στην πράξη, με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ, με το τελευταίο να επισημαίνει: «Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς».

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Το προηγούμενο υπογράφτηκε το 2019 επί της αρχικής Συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990, αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν ετησίως από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Στο Πρωτόκολλο Δένδια – Μπλίνκεν, που επίσης κατατέθηκε ως κομμάτι της ευρύτερης Συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή, τονιζόταν ότι τα δύο μέρη, Ελλάδα και ΗΠΑ, επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους», με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.

Παραπέρα, αναγνωρίζουν «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια εκάστης χώρας, το ΝΑΤΟ και τη διεθνή ασφάλεια», αναγνωρίζοντας ανοιχτά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έχει περάσει πια σε άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο, επίπεδο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...