Συμφωνία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αλλά και ο ίδιος ισραηλινός υπουργός Άμυνας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ελληνοισραηλινή αμυντική συμφωνία, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,37 δισεκ. ευρώ), η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi) και την ίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την εταιρεία Elbit Systems. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, πτήσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια. 

Το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι για το έργο συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό, και ότι η προσφορά που κατέθεσε κρίθηκε προτιμητέα από την ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών προμηθειών μεταξύ των δύο χωρών, και η έγκριση από την Αθήνα επιτρέπει σε αμφότερες τις πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης. 

Όπως σχολιάζει η JP, στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση του εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων, με μοντέλο την ακαδημία πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), ενώ το ελληνικό εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία, Leonardo. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται και στην ισραηλινή ακαδημία πτήσεων. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems είναι έτοιμη να παρέχει κιτ αναβάθμισης για τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit πρόκειται να παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, Ελλάδα και Ισραήλ θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων.

Δείτε ακόμα...