Συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου: Νέα εμπλοκή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια – Άλλη μία επικίνδυνη παρέμβαση για τους λαούς της περιοχής

Η συμφωνία εξομάλυνσης των οικονομικών τους σχέσεων που υπέγραψαν την Παρασκευή 04/09/2020 οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου στον Λευκό Οίκο με την διαμεσολάβηση του Αμερικάνου προέδρου Ντ. Τράμπ, συνιστούν ακόμα μία επικίνδυνη ενέργεια για τους λαούς της περιοχής. Η συμφωνία αφορά τόσο την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών, όσο και έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την γρηγορότερη κίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών.

Για την υλοποίηση των παραπάνω θα εμπλακεί η Διεθνής Εταιρία Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (US International Development Finance Corporation – DFC) με την χρηματοδότηση της κατασκευής εθνικής οδού που θα ενώνει την πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα με την Σερβική πόλη Νις, καθώς και την σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει την Πρίστινα με την Σερβία. Ο εν λόγω οργανισμός θα προσφέρει επίσης δάνεια για την στήριξη της μεσαίας επιχειρηματικότητας, σαν τυράκι στην φάκα.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι εκκινεί διπλωματικές σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, ανοίγοντας την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ, όπως επίσης και την ένταξη της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, πράξη στην οποία προέβη και η Σερβία. Από την μεριά του ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι και η σερβική πρεσβεία θα μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ εντός ενός έτους, όπως επίσης και ότι αποσύρει τις διεθνείς διπλωματικές αποστολές μέσω των οποίων η Σερβία προσπαθεί να ανακληθεί η αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτος από κάποιες χώρες, για διάστημα ένα έτος.

Δεύτερο σημείο της συμφωνίας, αποτελεί η ένταξη του Κοσόβου στην Ζώνη Mini Schengen, στην οποία συμμετέχει η Σερβία ως ιδρυτικό μέλος, η Αλβανία και η Β. Μακεδονία. Πέραν της προφανούς οικονομικής σημασίας της, η εξέλιξη αυτή έχει ευρύτερη σημασία. Η αναγνώριση ελεύθερης μετακίνησης Κοσοβάρων ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Mini Schengen μόνο με την ταυτότητά τους, αποτελεί στην ουσία αναγνώριση κρατικών εγγράφων που εκδίδει ένα κράτος – προτεκτοράτο και προϊόν ιμπεριαλιστικού πολέμου και μπορεί να αποτελεί προετοιμασία βαθύτερης ένταξης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τρίτο σημείο της συμφωνίας αφορά την κατασκευή των δικτύων 5G, όπου και οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην δεχτούν την κατασκευή τους από «αναξιόπιστους προμηθευτές» (untrusted vendors) φωτογραφίζοντας της Κίνα, όπως επίσης και να προχωρήσουν στην «διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών» (diversify their energy sources) φωτογραφίζοντας αντίστοιχα της Ρωσία. Ακολούθησαν μάλιστα δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva TV, σχετικά με την προτίμηση του Αμερικάνικου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, βάζοντας και την χώρα μας στην επικίνδυνη στρατηγική των ΗΠΑ για την «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία». Ανακοίνωσε επίσης πως το Αμερικάνικο Υπουργείο Ενέργειας γίνεται συμβαλλόμενο μέλος στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της λίμνης Γκαζιβόντε που εκτείνεται στα εδάφη της Σερβίας και του Κοσόβου.

Φύσει επικίνδυνες οι εξελίξεις

Η συμφωνία αυτή παρουσιάστηκε από τον Τραμπ ως συμφωνία που ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Την σκυτάλη πήραν φιλοαμερικάνικες εφημερίδες και ΜΜΕ που ξεκίνησαν να απαριθμούν τα οικονομικά οφέλη που θα δει ο λαός της Σερβίας από την συνεργασία αυτή. Μία τέτοια προσπάθεια παραπλάνησης, δεν είναι κάτι ξένο για τον λαό της χώρας μας. Το ίδιο συνέβη με την Συμφωνία των Πρεσπών, το ίδιο συνέβη με την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις. Τα γεγονότα όμως, διαφωνούν κάθετα με αυτή την εκστρατεία παραπλάνησης. Οι παρακάτω χάρτες μπορούν να συμπυκνώσουν οπτικά το παιχνίδι του ανταγωνισμού γύρω από την ενέργεια και των δρόμων μεταφοράς αυτής και άλλων εμπορευμάτων:

Ο παραπάνω χάρτης που δημοσίευσε η Gazprom περιλαμβάνει το σύνολο του Ενοποιημένου Συστήματος Προμήθειας Φυσικού Αερίου της Ρωσίας (Unified Gas Supply System of Russia, UGSS), μαζί με τα σχέδια που καταστρώνει και υλοποιεί. Για την υπόθεση που απασχολεί το άρθρο, μπορούμε να δώσουμε βάση στο σημείο 34 (μεταξύ άλλων). Πρόκειται για υπόγεια υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Σερβικό χωριό Banatski Dvor, που χρηματοδοτήθηκε από την Gazprom και την κρατική εταιρία παροχής φυσικού αερίου της Σερβίας Srbijagas και με νέα συμφωνία μεταξύ των δύο μερών στις 17/01/2019 ξεκίνησε η επέκτασή του (1).

Το παιχνίδι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθότι είναι έντονη η παρουσία στα Βαλκάνια και του άλλου μεγάλου γεωπολιτικού ανταγωνιστή των ΗΠΑ, της Κίνας. Το υπάρχον δίκτυο συνδέεται με το masterplan της Κίνας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative, BRI), γνωστό και ως ο «σύγχρονος δρόμος του μεταξιού». Με βάση στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), για την περίοδο 2007-2017 η Κίνα ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 12.2 δις ευρώ στην Ευρώπη, 29,4% εκ των οποίων αφορούσαν μόνο την Σερβία (2). Φυσικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας γύρω από την BRI εκτείνεται σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και φυσικά την Ελλάδα, προκαλώντας τις ανησυχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (3), όπως και η στενή σχέση που έχει η Huawei με την Σερβία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ο χάρτης που βλέπουμε (ενδεχομένως να μην αποτυπώνει 100% πιστά τις προθέσεις των ορισμένων χωρών) μας δείχνει την Ευρω – ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας στην Νότια Πτέρυγα, δηλαδή στα Βαλκάνια. Στον χώρο των Βαλκανίων τα Ρωσικά ενεργειακά σχέδια που περιγράψαμε παραπάνω και το masterplan της Κίνας, διασταυρώνονται με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Έτσι, γεννιούνται οι προϋποθέσεις για τραγικές εξελίξεις που θα κληθούν οι λαοί της περιοχής να τις πληρώσουν.

Επικίνδυνος ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης

Δεν έχει περάσει καιρός από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που στόχευε στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με μεσολαβητή την ελληνική αστική τάξη και την κυβέρνηση τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γραφόταν τότε, πρόκειται για μία συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για επόμενες διευθετήσεις στα Βαλκάνια με προσανατολισμό την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή αυτή αποδεικνύει ότι η χώρα μας, ακριβώς λόγω του ότι παίζει ενεργό ρόλο στην επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παίζει εξίσου ενεργό ρόλο στις προσπάθειές τους να περιορίσουν την Ρωσική και Κινεζική επίδραση στα Βαλκάνια. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ (4), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το άλλο στρατόπεδο (5).

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι συμφωνίες όσο και η ίδια η ροή κεφαλαίων, αποτελούν πηγή όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή των Βαλκανίων και στο εσωτερικό κάθε χώρα τους ξεχωριστά. Η εμπλοκή σε αυτά τα σχέδια, δεν οδήγησε κανένα λαό σε ευημερία και καλύτερες μέρες. Όλοι ξέρουμε ότι ο λαός της Ουκρανίας και της Συρίας ακόμα και σήμερα πληρώνουν με το αίμα τους την «ενεργειακή διαφοροποίηση» και την επιλογή «αξιόπιστων προμηθευτών». Αντίθετα, οι ανταγωνισμοί ανατροφοδοτούνται και οξύνονται όλο και περισσότερο. Στον πολυδιαφημισμένο επενδυτικό τομέα, η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είχε σαν προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά. Όπως εξίσου καλά ξέρουν και οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες τα αποτελέσματα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική εταιρία. Τα γεγονότα δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης είναι ασπίδα προστασίας από την Τουρκική αναθεωρητική στρατηγική. Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος, ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας είναι ένα μέγεθος συγκρίσιμο και διαπραγματεύσιμο.

Χαλκιαδάκης Χρήστος,
Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
στο ΠΜΣ: «Γεωπολιτική Ανάλυση Γεω-στρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας»

(1) https://www.gazprom.com/press/news/2019/january/article473288/

(2) https://www.eib.org/attachments/efs/infrastructure_investment_in_the_western_balkans_en.pdf

(3) Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, ωστόσο παραθέτουμε το εξής: https://www.euractiv.com/section/china/news/chinese-balkans-investments-disrupt-eu-objectives-commission-warns/

(4) Για περισσότερα στο άρθρο: «Η Ελλάδα «πυλώνας» των αμερικανικών σχεδιασμών για την ανάσχεση Ρωσίας και Κίνας» https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/9/2020&id=17992&pageNo=4

(5) Για περισσότερα στην στήλη «Από μέρα σε μέρα» του Ριζοσπάστη στις 02/09/2020 https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/9/2020&id=17993&pageNo=2

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...