Συναντήσεις Τσαβούσογλου εφ’ όλης της ύλης στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με αρκετούς ομολόγους του από κράτη της ΕΕ και του Δυτικού στρατοπέδου στο πλαίσιο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με την Βρετανή ΥΠΕΞ, Liz Truss, όπου η εμπλοκή και ο ρόλος της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να άρει η Βρετανία τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων και αμυντικού υλικού που είχε θέσει εις βάρος της Τουρκίας.

Συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Luigi Di Maio, προκειμένου να συζητήσει λεπτομέρειες για την αναβίωση της συνεργασίας των δύο κρατών στην παραγωγή του συστήματος αεράμυνας SAMP/T της Γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam, λίγες μόλις μέρες μετά την αντίστοιχη ενημέρωση που έδωσε σε BBC ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ, Χ. Ακάρ. Επίσης συζητήθηκε και η εμπλοκή των δύο χωρών στη Λιβύη και το μέλλον της χώρας.

Τέλος, ο Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με την Καναδή ομόλογό του Melanie Joly, με την οποία συζήτησαν την σύντομη άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ των δύο χώρων.

Σε παράλληλες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας, επικυρώθηκαν από την τουρκική Βουλή συμφωνίες διμερούς συνεργασίας με Μαλδίβες, στον τομέα της μουσειολογείας, της τέχνης, του πολιτισμού και των λαϊκών παραδόσεων, με την Μολδαβία στους τομείς των διεθνών μεταφορών και της εκπαίδευσης, με την Ζιμπάμπουε επίσης στον τομέα των μεταφορών αλλά και της προμήθειας πρώτων υλών, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των αμοιβαίων επενδύσεων και του εμπορίου, με το Τατζικιστάν στον τομέα των διεθνών οδικών μεταφορών, με την Ελβετία για το ζήτημα εύρεσης εργασίας στα μέλη οικογενειών των διπλωματικών και διεθνών αποστολών. Τέλος ιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, κατόπιν διμερούς συμφωνίας.

Πηγή: Anadolu Ajansi

Δείτε ακόμα...