Συνάντηση Μπάιντεν – Σι: Συζήτησαν για τη διαχείριση των διαφορών

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν σήμερα την πρώτη τους απευθείας συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20. Η συνάντηση που έγινε σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα και οξύνεται ολομέτωπα ο ανταγωνισμός των δύο χωρών για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ολοκληρώθηκε έπειτα από συνομιλίες τριών ωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Στις δηλώσεις τους πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαχείρισης των διαφορών.

«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν.

Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως «η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.Άρα χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας – ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά και να ανεβάσουμε τη διμερή σχέση. Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση», είπε ο Σι και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά της σχέσης στον σωστό δρόμο.

Τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών τους αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, η Ουκρανία και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Σι Τζινπίνγκ πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμέων τους να μην μετατραπεί σε σύγκρουση, στις σπάνιες συνομιλίες που είχαν με σκοπό να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους που είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες. Επίσης ότι ήγειρε μια σειρά «δύσκολων θεμάτων», περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...